Veckans värsta
Fångtransport. Foto Kriminalvården

Är detta hela sanningen?

Av Börje R P Carlsson 2019-05-25

Den akut kissnödiga transportledaren var förhindrad att axla ansvaret som transportledare när en intagen som var dömd för mord rymde under transportens oplanerade stopp. Det konstaterar tingsrätten som därmed frikänner transportledaren från åtalet om tjänstefel.

   Då det var två frihetsberövade personer i transporten kan man väl utgå från att det var minst tre följeslagare. De som inte var akut kissnödiga blev tydligen akut skitnödiga när transportledaren vände ryggen till.

   Han gick iväg för att kissa och medan han höll på med detta både länge och väl trängde sig en av de frihetsberövade ut och avvek. Ingen försökte hindra honom eftersom ”husse” stod och pinkade. Dessutom hade rymlingen den goda smaken att springa samma väg som den pissnödige.

   Detta kan inte vara hela sanningen. En person som är åtalad för mord kommer från en rättspsykiatrisk undersökning, där det förelegat fulla restriktioner, tränger sig ut och springer fängslad och barfota rakt ut i ödemarken mot en pissande fångvaktare och ifrån de andra fångvaktare som hade i uppdrag att bevaka honom.

   Detta bevakningsuppdrag upphörde tydligen i samband med att transportledaren blev akut nödig. Jag undrar om rymmaren och den pissnödiga båda var utom synhåll en stund för detta låter som en saga som är lika osannolik som tron på tomten.

    Tingsrätten anser att transportledarens ansvar skulle ha axlats av någon annan personal medan den ordinarie pissade. Det kanske var så akut att det inte hanns med att delegera ansvaret eller kanske snålheten styrde.

   Denna rymning är värd en mer omfattande polisutredning än bara ett ifrågasatt tjänstefel. Att mördaren barfota och iförd handbojor snabbt fick fram personer med en bil som hämtade upp honom, gör att hela historien än mer kan ifrågasättas.

   Det enda som utomstående möjligen kunde veta var att mördaren den dagen skulle åka med en fångtransport från Göteborg till Sala, en sträcka på 41 mil. Att transporten skulle göra stopp på just den här platsen, vilket inte var tillåtet enligt reglerna för transporter av det här slaget, skulle rimligen inte ha kunnat förutses.

 

Detta är en krönika. Analyser och ställningstaganden är skribentens.

 


    Börje Carlsson har under nästan hela sin tid inom kriminalpolisen arbetat med företrädesvis de grövsta brotten. Under ett par år var han rotelchef för en rotel med ett 40-tal medarbetare. Från 1993-1997 rotelchef på spaningsroteln.
Vid omorganisationen 1997, till länsmyndighet, bad han att få återgå som utredare på länskriminalen. Under kriminalpolistiden har han varit handläggare och spaningschef för flera mord, grova våldtäkter och grova rån.
Börje har skrivit en mängd böcker om brott. Senast En gång snut – alltid snut. Hans böcker finns bland annat att ta del av här.

Publicerad

Prenumerera på Para§rafs nyhetsbrev 

Nyhetsbrevet skickas ut varje måndag och torsdag kväll 22.00.
I Nyhetsbrevet får du besked om det vi senast har publicerat och en del information om vad som är på gång. Därtill får du ibland extramaterial som inte publiceras på sajten.
Vi ingår inte i någon mediekoncern och lämnar inte ut prenumerantlistan till någon, så din mejladress hamnar inte på avvägar.
Du prenumererar utan kostnad. Du kan också överraska en vän genom att ge honom eller henne en prenumeration, om du skriver in i den personens mejladress.
OBS: Vi efterfrågar bara den mejladress du vill ha Nyhetsbrevet mejlat till, inget annat. Du prenumererar här.

Para§rafs artiklar, krönikor och debattartiklar kan kommenteras på vår Facebooksida.