Veckans värsta
Christian Sonesson

Staffanstorps rasistiska integrationsplan

Av Andreas Magnusson 2019-06-01

Under onsdagskvällen röstade Staffanstorps kommunstyrelse igenom en integrationsplan framtagen av Moderaterna och Sverigedemokraterna. Den innebär bland annat ett förbud mot huvudduk för flickor upp till högstadieåldern. Eftersom förbudet strider mot vår grundlagsstadgade religionsfrihet så har Skolverket sedan tidigare klargjort att den här sortens förbud inte är möjliga att genomföra i Sverige. Men i Staffanstorp är man inte så noga med grundlag och mänskliga rättigheter. Det viktiga är ju att få jävlas med minoriteter.

   I Staffanstorp har man sedan tidigare haft full fokus på att angripa den muslimska minoritetsbefolkningen och andra minoritetsgrupper. Romerna satte man dit genom tiggeriförbud och muslimerna och judarna har man satt dit genom att införa förbud för skolor mot att servera annat kött som alternativ till fläskkött.

   Men det räcker så klart inte. När dammluckorna till helvetet väl har öppnats är det ingen hejd på fantasin. Andra kommunala frågor får stå åt sidan. Sinnrika förbud riktade mot enskilda minoriteter har högsta prioritet i den kommun där ytterkantsmoderaterna Christian Sonesson och Ann Heberlein visar vägen.

   Staffanstorps muslimer ska verkligen veta att det inte är välkomna och att den nationella religionsfriheten minsann är möjlig att rucka på. Men hur ska det då rent praktiskt gå till?

”Vi kan givetvis inte hindra en flicka att komma till skolan i slöja”, säger Sonesson, ”men vi accepterar det inte.”

   Sonesson och hans anhang tänker sig att det blir lärares uppgift att kalla in föräldrar till skolan för ett allvarliga samtal om det skulle visa sig att barnet bär slöja. Man tänker sig att lärare ska syssla med ett polisiärt fostransuppdrag baserat på den sverigedemokratiska och skånemoderata värdegrunden.

   Så hur stort är då problemet i Staffanstorp med slöjbeklädda flickor i grundskola och förskola? Ja, det är givetvis minimalt. Alla som kan något om Islam vet att det är extremt ovanligt att flickor bär slöja innan puberteten. Det är till och med troligt att förbudet har införts trots att det inte berör en enda person.

   Integrationsplanen i Staffanstorp innefattar en del annat som till exempel att all simundervisning måste vara könsblandad. Det är inte längre tillåtet att erbjuda kvinnor och flickor simundervisning där de kan lära sig att simma utan att drabbas av manliga blickar.

   För Sverigedemokraterna och Moderaterna i Staffanstorp är det viktigt för den svenska identiteten att vi visar upp våra kroppar för människor av motsatt kön. Det är till och med så viktigt att simkunnigheten får stryka på foten.

   Hellre framtida drunkningsolyckor än att ge avkall på principen om gemensam könsöverskridande nakenhet. Det är ju trots allt integration till landet som producerade Fäbojäntan vi pratar om.

   Det mesta i Staffanstorps integrationsplan handlar annars om att ställa krav som inte behöver ställas. Nyanlända måste gå i SFI-undervisning, vilket de redan gör. De måste ”lära sig att förstå och respektera det svenska samhället och svenska värderingar”, vilket de allra flesta invandrare i Sverige spontant vill göra ändå.

   Det kanske mest paradoxala med Staffanstorps ”sätt dit de jävlarna”-plan är att den mycket väl skulle kunna tillämpas på kommunledningen istället.

   Om man på allvar tycker att den svenska grundlagen kan åsidosättas och att det är genuint svenskt att hindra människor från att göra fria val gällande mat, klädsel och beteenden, då har man allvarligt missförstått vad svenska värderingar handlar om.

   Det här är inte Saudiarabien där man tvingar kvinnor att klä sig på ett visst sätt. Det här är Sverige där man tror på människors förmåga att själva fatta beslut om hur de vill leva sina liv. Här i Sverige förtrycker vi inte kvinnor för att de inte vill visa sitt hår. Sverige är en liberal och jämställd demokrati och ska så förbli.

   Det är mycket märkligt att den yttersta högern numer strävar mot samma sorts förbudssamhälle som man annars oftast ser i gamla kommuniststater som Albanien, Ryssland eller Nordkorea.

 

Detta är en krönika. Analyser och ställningstaganden är skribentens.

 


  Andreas Magnusson är gymnasielärare i svenska, religionskunskap och etik. Han sysslar också med musik och driver You Tube-kanalen Samtidsreflexen där tanken är att tränga djupare bakom människors reflexmässiga yttranden i samhällsfrågor.
Andreas har idén om att en god journalist är pedagog och att en god pedagog också i någon mening borde vara journalist. Han har också skrivit en del för DN Kultur och nominerades 2019 till årets opinionsbildare vid Faktumgalan.
Andreas är en av Para§rafs fasta krönikörer.

Publicerad

Prenumerera på Para§rafs nyhetsbrev 

Nyhetsbrevet skickas ut varje måndag och torsdag kväll 22.00.
I Nyhetsbrevet får du besked om det vi senast har publicerat och en del information om vad som är på gång. Därtill får du ibland extramaterial som inte publiceras på sajten.
Vi ingår inte i någon mediekoncern och lämnar inte ut prenumerantlistan till någon, så din mejladress hamnar inte på avvägar.
Du prenumererar utan kostnad. Du kan också överraska en vän genom att ge honom eller henne en prenumeration, om du skriver in i den personens mejladress.
OBS: Vi efterfrågar bara den mejladress du vill ha Nyhetsbrevet mejlat till, inget annat. Du prenumererar här.

Para§rafs artiklar, krönikor och debattartiklar kan kommenteras på vår Facebooksida.