Nyhetssammandrag tisdag 19 april 2022

Publicerad 2022-04-19

Påkörd polis, utökad användning av drönare i Sverige och finskt förslag på alternativ polis. Här är det senaste dygnets nyhetssammanfattning.

Påkörd polis – man anhållen för mordförsök. Det var i samband med en trafikkontroll under påskhelgen, på en väg utanför Lidköping som en polis försökte vinka in en bil som körde i vad som uppfattades som för hög hastighet. Men i stället för att stanna valde bilföraren, en man i 55-års åldern, att köra på polisen.
– Den träffade kollegan någonstans i en hastighet på mellan 50 och 70 kilometer i timmen, sade Johan Ljung, vakthavande befäl vid Polisen i region Väst, till TT i helgen.
Polisen fick skador på benen och underkroppen och fördes till sjukhus. Skadorna ska inte vara livshotande.

Polisens utökade användning av drönare. Stockholms innerstad övervakades med hjälp av Unmanned Aerial Systems (UAS, så kallade drönare med kamera) under måndagen, mellan Diplomatstaden och Sergels torg.
Anledningen till kamerabevakningen var genomförandet av en allmän sammankomst som antogs locka ett stort antal deltagare.
– Det är en demonstration vid Israels ambassad och de kommer eventuellt att röra sig mellan Diplomatstaden och Sergels torg. Arrangören räknar med att 400 personer kommer att delta, enligt Daniel Wiklund, polisens presstalesperson.
– Vi har ett gott samarbete arrangören och tror att det kommer att gå lugnt till.

De senaste dagarnas upplopp på flera platser i landet har gjort att Polisen region Syd kommer använda sig av drönare över delar av Rosengård i Malmö. Enligt Polisens hemsida kommer de övervakningen pågå fram till klockan 08.00 på onsdag morgon.

Tekniken är smidigare, billigare och tystare än helikopter och används för att förebygga, förhindra och upptäcka. Bildmaterialet bevaras under maximalt 62 dygn. Därefter raderas materialet om det inte exporterats för att t.ex. ingå i en förundersökning.

Frivillig polisstyrka i Finland. Det finska Inrikesministeriet har inlett en preliminär utredning om en frivillig reservstyrka som lyder under Polisen och som kan rycka in i oväntade krislägen.

­­– Nya hotbilder förutsätter att myndigheter som har ansvar för säkerheten har en förmåga att anpassa sin verksamhet snabbt mot olika asymmetriska hot. Det här är inte enbart möjligt att göra med professionella poliser, säger Inrikesministeriets överdirektör Tomi Vuori i ett pressmeddelande.

Enligt ministeriet skulle reservstyrkan innebära en grupp frivilliga som är lämpade med tanke på deras personliga egenskaper, utbildning och kunskap. Den här gruppen kunde under Polisens ledning utföra uppdrag i överraskande krislägen som hotar samhället, hotar säkerheten eller andra lägen där polisens egna resurser inte räcker till.

Exempel som lyfts fram på när reservstyrkan hade behövts är när gränserna stängdes under pandemin och under den stora flyktingvågen 2015.

– Med polisens frivilliga reserv skulle man inte försöka lappa den resursbrist som råder hos polisen i dag, säger Vuori. Och genom det här skulle man på intet sätt ersätta tjänstgörande poliser.

Meningen är att utreda hur Polisen kan förbereda sig på dagens mångfacetterade kriser och tillfälligt komplettera personalresurserna i exceptionella lägen som hotar säkerheten. Polisreserven skulle inte få utföra vilka uppdrag som helst.

 


Publicerad

Prenumerera på Para§rafs nyhetsbrev 

Nyhetsbrevet skickas ut varje måndag och torsdag kväll 22.00.
I Nyhetsbrevet får du besked om det vi senast har publicerat och en del information om vad som är på gång. Därtill får du ibland extramaterial som inte publiceras på sajten.
Vi ingår inte i någon mediekoncern och lämnar inte ut prenumerantlistan till någon, så din mejladress hamnar inte på avvägar.
Du prenumererar utan kostnad. Du kan också överraska en vän genom att ge honom eller henne en prenumeration, om du skriver in i den personens mejladress.
OBS: Vi efterfrågar bara den mejladress du vill ha Nyhetsbrevet mejlat till, inget annat. Du prenumererar här.

Para§rafs artiklar, krönikor och debattartiklar kan kommenteras på vår Facebooksida.