Nyhetssammandrag fredag 22 april 2022

Publicerad 2022-04-22

Livstidsstraffen för mordet på Årstabron fastställs, polisanmälan om hets mot folkgrupp efter upploppen i Malmö, rapparen ASAP Rocky släpps efter borgen på över 5 miljoner kronor, i Kenya sparkas över 2 000 poliser och brittiska förare får snart titta på TV när de kör bil. Här är det senaste dygnets nyhetssammandrag.

Hovrätten fastställer domarna i mordet på Årstabron. Svea hovrätt meddelar att livstidsstraffen för 28-årige Toj Kamrani och 30-årige Abdul Haleem fastställs för mordet i september 2020, på en ung man på Årstabron i Stockholm. Hovrätten fastställer också straffet för en 21-årig man, som får 14 års fängelse.

– Tingsrätten har dömt männen efter en grundlig genomgång av bevisningen och hovrätten har i alla delar instämt i tingsrättens bedömningar, säger rättens ordförande Lars Dirke.

Anmälan om hets mot folkgrupp. En privatperson har gjort en anmälan om hets mot folkgrupp efter helgens allmänna sammankomst i Malmö. Polisen har lämnat ärendet vidare till åklagare för prövning.

Anmälaren menar att muslimer under manifestationen utmålades som ”problemet i samhället” och i övrigt beskrev muslimer i nedsättande ordalag.

En förundersökning har inletts av Polisen i Malmö och har efter diskussion med Åklagarmyndigheten gjort bedömningen att uttalandena tillsammans med det sammanhang de framförts i sammantaget skulle kunna utgöra ett brott. Ärendet är nu överlämnat till åklagare för prövning.

Rapparen Asap Rocky släppt mot borgen på 5,2 miljoner. Rapparen Asap Rocky, som egentligen heter Rakim Mayers, fanns på svenska löpsedlar då han 2019 dömdes till två månaders fängelse för misshandel i Sverige.

Nu misstänkts han för en skjutning i USA och släpptes ur polisens förvar i Los Angeles, efter att han betalat borgen på 550 000 dollar. Han greps tidigare i veckan på flygplatsen i LA, efter att ha landat i sitt privatplan från Barbados där han semestrat med sin flickvän Rihanna.

Han är misstänkt för delaktighet i en skjutning den 6 november 2021 och rättegången är planerad till den 17 augusti. Offret skadades lindrigt och uppges ha pekat ut Rakim Mayers som skytten. Rapparen ska ha varit i sällskap med två andra män under händelsen.

Kenya sparkar 2 000 ”psykiskt instabila” poliser. Omkring 2 000 kenyanska poliser avskedas efter att de bedömts sakna den psykiska stabilitet som jobbet kräver, säger landets polischef, enligt Africa News.

– Att avlägsna någon när du redan gett dem ett jobb är inte enkelt, säger polischefen Hillary Mutyambai.

Depression och självmord ska ha ökat bland yrkesutövarna i landet, därför har samtliga kenyanska poliser genomgått en undersökning. Polischefen menar att det finns en stor risk i att ha poliser med dålig mental hälsa, framförallt då jobbet innebär att man bär vapen.

Britter får kolla på på TV vid bilköring. Den brittiska transportstyrelsen har tagit fram en lagändring som innebär att brittiska förare till självkörande bilar får titta på TV bakom ratten. Förarna är heller inte juridiskt ansvariga vid krockar, rapporterar BBC. Att använda mobiltelefonen kommer däremot förbli olagligt även för britter med självkörande bilar.

 


Publicerad

Prenumerera på Para§rafs nyhetsbrev 

Nyhetsbrevet skickas ut varje måndag och torsdag kväll 22.00.
I Nyhetsbrevet får du besked om det vi senast har publicerat och en del information om vad som är på gång. Därtill får du ibland extramaterial som inte publiceras på sajten.
Vi ingår inte i någon mediekoncern och lämnar inte ut prenumerantlistan till någon, så din mejladress hamnar inte på avvägar.
Du prenumererar utan kostnad. Du kan också överraska en vän genom att ge honom eller henne en prenumeration, om du skriver in i den personens mejladress.
OBS: Vi efterfrågar bara den mejladress du vill ha Nyhetsbrevet mejlat till, inget annat. Du prenumererar här.

Para§rafs artiklar, krönikor och debattartiklar kan kommenteras på vår Facebooksida.