Nyhetssammandrag torsdag 28 april 2022

Publicerad 2022-04-28

Säpo varnar för rysk påverkan av svensk Natodebatt, ny lag ska försöka stoppa penningtvätt och skyddad identitet för kvinnor och barn ska bli säkrare. Det är dygnets nyheter i sammandrag.

Säpo varnar för rysk påverkan i de diskussioner som pågår om eventuellt svenskt Nato-medlemskap.

– Ryssland kan i nuläget anse sig ha ett begränsat tidsfönster för att påverka Sveriges ställningstagande i Natofrågan. Hur en sådan rysk påverkan skulle se ut är svårt att förutse men det skulle kunna ske på många olika arenor samtidigt för att påverka media, opinion och beslutsfattare, säger Säpochefen Charlotte von Essen.

Regeringen har presenterat ett förslag som ska underlätta för Polisen att få mer information om kriminellas illegala transaktioner, så att fler kan dömas för penningtvätt.

– Vi ska jaga knarkpengarna och knäcka gängen, säger finansarbetsmarknadsminister Max Elger.

Förslaget innebär bland annat att sekretess och tystnadsplikt slopas när brottsbekämpande myndigheter, Finansinspektionen och bankerna samverkar för att upptäcka penningtvätt. Polisen och Säpo ska också få möjlighet att inhämta uppgifter från Swish.
Men förslaget har redan börjat ifrågasättas från såväl advokathåll som från bankledningar.

Personer med skyddad identitet, inte minst förföljda kvinnor, har alltför ofta fått sina nya identiteter och adresser röjda av myndigheter genom slarv och okunskap. Därför har jämställdhetsminister Eva Nordmark kallat till sig berörda myndigheter.

– Vi ska komma ihåg att de kvinnor och barn som är våldsutsatta och lever med skyddad identitet är oerhört utsatta. Ett litet misstag kan vara skillnaden mellan liv och död, säger Nordmark.

Nu ska myndigheternas hantering av det här bli säkrare, genom den här markeringen, hoppas man.


Publicerad

Prenumerera på Para§rafs nyhetsbrev 

Nyhetsbrevet skickas ut varje måndag och torsdag kväll 22.00.
I Nyhetsbrevet får du besked om det vi senast har publicerat och en del information om vad som är på gång. Därtill får du ibland extramaterial som inte publiceras på sajten.
Vi ingår inte i någon mediekoncern och lämnar inte ut prenumerantlistan till någon, så din mejladress hamnar inte på avvägar.
Du prenumererar utan kostnad. Du kan också överraska en vän genom att ge honom eller henne en prenumeration, om du skriver in i den personens mejladress.
OBS: Vi efterfrågar bara den mejladress du vill ha Nyhetsbrevet mejlat till, inget annat. Du prenumererar här.

Para§rafs artiklar, krönikor och debattartiklar kan kommenteras på vår Facebooksida.