Nyhetssammandrag lördag 30 april 2022

Publicerad 2022-04-30

Sju kvinnor har hittills i år mördats av sina män eller exmän, den före detta tennisstjärnan Boris Becker döms för ekonomisk brottslighet till två år och sex månaders fängelse, två män är anhållna för inblandning i mordet på gymmet i Göteborg och blir aborter en valfråga i höstens riksdagsval? Det är det senaste dygnets nyhetssammandrag.

Annie Lööf och olika influencers påstår att 17 kvinnor har mördats i år. Men enligt Polisen är det elva kvinnor som mördats. I sju av fallen tros förövaren vara en äkta make eller en före detta.

Under förra året dödades 14 kvinnor av en man de hade eller hade haft en relation med. Därmed förlorade 24 barn sin mor.

Under tjugohundratalet har hitintills 339 kvinnor dödas av en man de levt ihop med, enligt Aftonbladets granskning. 619 barn förlorade därmed sin mamma.

Boris Becker har nu dömts till två år och sex månaders fängelse för att i sin personliga konkurs 2017 ha undanhållet miljontals kronor.

– Det är anmärkningsvärt att du inte har visat ånger eller accepterat din skuld i det här, sa domaren Deborah Taylor när domen avkunnades.

Domaren klargjorde också att först efter att han avtjänat minst hälften av sitt straff i fängelse så kunde möjligen en villkorlig dom bli aktuellt.

Två män har gripits och anhållits för iblandning i dödsskjutningen på ett gym på Hisingen i Göteborg. Mannan som sköts ihjäl var, som det heter, känd av polisen sedan tidigare. Detsamma gäller för de två män som nu är anhållna.

Mordet ska ha fångats på film men om någon av de nu anhållna männen har kunnat identifieras av filmbilderna vill inte Polisen uppge i det här skedet.

Blir abortfrågan en valfråga i höstens riksdagsval, frågar sig nu politiska analytiker efter att Ulf Kristersson har hävdat i en debattartikel att Socialdemokraterna är motståndare till ”modern aborträtt”.

Det är vi absolut inte, säger man från socialdemokratiskt håll.

Men då frågan inte är en enkel vänster-högerfråga, är det tveksamt om det blir en valfråga. Moderaterna lär få det svårt att få med sig Kristdemokraterna i att det ska förenklas för kvinnor att göra abort, eftersom det finns en hel del abortmotståndare inom KD, hävdar politiska bedömare.

 


Publicerad

Prenumerera på Para§rafs nyhetsbrev 

Nyhetsbrevet skickas ut varje måndag och torsdag kväll 22.00.
I Nyhetsbrevet får du besked om det vi senast har publicerat och en del information om vad som är på gång. Därtill får du ibland extramaterial som inte publiceras på sajten.
Vi ingår inte i någon mediekoncern och lämnar inte ut prenumerantlistan till någon, så din mejladress hamnar inte på avvägar.
Du prenumererar utan kostnad. Du kan också överraska en vän genom att ge honom eller henne en prenumeration, om du skriver in i den personens mejladress.
OBS: Vi efterfrågar bara den mejladress du vill ha Nyhetsbrevet mejlat till, inget annat. Du prenumererar här.

Para§rafs artiklar, krönikor och debattartiklar kan kommenteras på vår Facebooksida.