Nyhetssammandrag onsdag 4 maj 2022

Publicerad 2022-05-04

Abort kan komma att förbjudas av delstater i USA, Astrid Lindgren utpekas som nazist och polis utredde mord av en docka. Här är det senaste dygnets nyhetssammandrag.

Amerikanska delstater kan komma att besluta om abortförbud. Enligt ett läckt dokument så överväger Högsta domstolen i USA att ge delstaterna rätten att besluta om huruvida abort ska vara tillåtet eller inte. Idag finns ett utslag från 1973 som inte ger lokala myndigheter någon möjlighet att införa inskränkningar.

Men om det utkast till domslut som nu läckts blir verklighet, så kommer många delstater att på ett eller annat sätt begränsa denna rättighet. Skulle så bli fallet, kommer det inte längre vara en grundlagsstadgad rätt för kvinnan att göra abort.

Astrid Lindgren utpekas som nazist av Ryssland. Utöver Sveriges mest folkkära barnboksförfattare, så har även regissören Ingmar Bergman, IKEA:s grundare Ingvar Kamprad och den tidigare svenska konungen Gustaf VI Adolf hamnat i skottgluggen för den ryska propagandamaskinen.

Runt om på busshållplatser i Moskva finns affischer med citat från kända svenskar, där står även ”Vi är inte nazister, det är de.” Genom sin kampanj hoppas Ryssland skapa misstro mot Sverige och dess regering. Enligt många experter är detta bara ett steg i kriget mot Sverige som är en följd av intresset att bli medlemmar i Nato.

Polis trodde en docka var ett lik. Den norska polisen larmades ut i skogen av en privatperson som hade hittat vad som föreföll vara en död människa inlindad i plast. Patrullen som först kom fram skar ett snitt i plasten och bedömde att det var en riktigt människa som låg däri.

Kriminaltekniker kallades till platsen och kunde ganska snabbt konstatera att det var en påklädd docka. Någon utredning kommer dock inte att inledas om vem som placerat dockan i skogen.

– Jag vill inte tro att det står högst upp på prioriteringslistan, säger förundersökningsledare Bente Bøklepp till NRK.

 


Publicerad

Prenumerera på Para§rafs nyhetsbrev 

Nyhetsbrevet skickas ut varje måndag och torsdag kväll 22.00.
I Nyhetsbrevet får du besked om det vi senast har publicerat och en del information om vad som är på gång. Därtill får du ibland extramaterial som inte publiceras på sajten.
Vi ingår inte i någon mediekoncern och lämnar inte ut prenumerantlistan till någon, så din mejladress hamnar inte på avvägar.
Du prenumererar utan kostnad. Du kan också överraska en vän genom att ge honom eller henne en prenumeration, om du skriver in i den personens mejladress.
OBS: Vi efterfrågar bara den mejladress du vill ha Nyhetsbrevet mejlat till, inget annat. Du prenumererar här.

Para§rafs artiklar, krönikor och debattartiklar kan kommenteras på vår Facebooksida.