Nyhetssammandrag lördag 7 maj 2022

Publicerad 2022-05-07

Pojke åtalas för mordförsök på lärare och elev, nästan 2000 år i fängelse har dömts ut grundat på krypterade chattar och en domstol anser att det var fel att Rasmus Paludan nekades tillstånd för en sammankomst. Här är det senaste dygnets nyhetssammandrag.

16-åring åtalas för skoldåd. Skolattacken i Kristianstad som skedde i början av året har nu gått till åtal. Det var i januari som pojken gick till attack med en kniv, en 50-årig lärare och en 16-årig elev skadades.

Den tilltalade har erkänt sakomständigheterna, men vill att det ska rubriceras som grov misshandel istället för mordförsök. Den nu åtalade 16-åring var vän med den 15-åring som tidigare dömts för knivattacken som skedde i Eslöv förra året.

Information från krypterade chattar har lett till 2000 utdömda fängelseår. Under de senaste åren har polis lyckats få fram information från olika krypterade chattar, såsom Encro och Anom. Denna information har lett till att ett stort antal personer dömts till fängelse i sammanlagt nästan 2000 år.

– Tillgången till kriminellas kommunikation i krypterade appar har inneburit att ett stort antal ledande personer inom den organiserade brottsligheten har frihetsberövats och sitter i fängelse, säger rikspolischef Anders Thornberg i ett pressmeddelande.

Fel att neka högerextremist tillstånd för sammankomst. Den högerextrema dansk-svenske politikern Rasmus Paludan, nekades av polis att hålla en sammankomst i Borås den 29 april.

Förvaltningsrätten har nu fastställt att det var ett felaktigt beslut av Polisen, detta eftersom skälen för avslaget inte var inte tillräckliga.

Besluten om att neka ansökningarna om sammankomster i Hjällbo och Angered i februari var däremot korrekta och därmed tillräckligt underbygga konstaterar Förvaltningsrätten.

 


Publicerad

Prenumerera på Para§rafs nyhetsbrev 

Nyhetsbrevet skickas ut varje måndag och torsdag kväll 22.00.
I Nyhetsbrevet får du besked om det vi senast har publicerat och en del information om vad som är på gång. Därtill får du ibland extramaterial som inte publiceras på sajten.
Vi ingår inte i någon mediekoncern och lämnar inte ut prenumerantlistan till någon, så din mejladress hamnar inte på avvägar.
Du prenumererar utan kostnad. Du kan också överraska en vän genom att ge honom eller henne en prenumeration, om du skriver in i den personens mejladress.
OBS: Vi efterfrågar bara den mejladress du vill ha Nyhetsbrevet mejlat till, inget annat. Du prenumererar här.

Para§rafs artiklar, krönikor och debattartiklar kan kommenteras på vår Facebooksida.