Nyhetssammandrag torsdag 12 maj 2022

Publicerad 2022-05-12

Man åtalas för 24 grova våldtäkter, journalist dödad av israelisk militär, Polisen vill att vi talar med äldre om bedrägerier och poliser använder fortfarande begreppet ”zigenare” i vissa register. Det är det senaste dygnets nyhetssammandrag.

En 33-årig man åtalas idag för 24 fall av grova våldtäkter på ett äldreboende i Lerum. Dessutom åtalas han för grovt barnpornografibrott, kränkande fotografering och grovt förtal.
Mannen, som arbetade som vårdbiträde på boendet, misstänks ha begått övergreppen vid 24 olika tillfällen på fyra äldre kvinnor.
Brotten ska ha begåtts under perioden 16 maj 2015 till 21 januari 2017.
– Det är mycket allvarliga gärningar mot äldre personer som befinner sig i ett utsatt läge där de har en beroendeställning till den misstänkta mannen. Kvinnorna har inte kunnat värja sin sexuella integritet, säger kammaråklagare Hediye Kurt, som är förundersökningsledare.

Journalist dödad av israeliska styrkor. Journalisten Shireen Abu Aqleh som jobbar på al-Jazira har dödats av israeliska styrkor på Västbanken, rapporterar arabiska al-Jazira och AFP.
Enligt vittnesuppgifter ska hon ha blivit skjuten i samband med att hon bevakade en stormning av ett flyktingläger i Jenin.
Shireen Abu Aqleh bar pressväst när hon sköts.

Polisen vill uppmuntra fler att prata om bedrägerier mot äldre. Med anledning av det tar Polisen i veckan nästa steg i den brottsförebyggande satsningen ”Försök inte lura mig”. Satsningen riktar sig till de som har äldre i sin närhet.
– Tanken är att vi nu, genom att rikta oss till personer i de äldres närhet ska kunna involvera fler människor i det brottsförebyggande samtalet och på så sätt bidra till att skydda de mest sårbara individerna i det digitaliserade samhället, säger Lotta Mauritzson, samordnare brottsförebyggande, nationellt bedrägericentrum, Noa.
Lotta Mauritzson hävdar att det personliga samtalet med reflektioner har visat sig vara ett effektivt sätt för inlärning av hur man kan agera i olika bedrägerisituationer.

 Vid en granskning av ett av Polisens underrättelseregister upptäcktes att myndigheten i två fall återgett uppgifter från källor som använt ordet ”zigenare” för att beskriva personer.
Nu kritiseras Polisen av Säkerhets- och integritetsskyddsnämnden för att man, trots tidigare kritik, använt sig av ordet ”zigenare” i registret.
Granskningen inriktades på känsliga personuppgifter rörande etniskt ursprung, hälsa, sexualliv och sexuell läggning i en uppgiftssamling rörande människohandel och används i underrättelseverksamheten.
Granskningen visade att Polisen i två fall återgett uppgifter från källor som använt ordet ”zigernare”, trots att man tidigare kritiserats av Säkerhets- och integritetsskyddsnämnden och uppmanats att använda sig av ordet ”romer” då ”zigenare” kan upplevas som kränkande.

 


Publicerad

Prenumerera på Para§rafs nyhetsbrev 

Nyhetsbrevet skickas ut varje måndag och torsdag kväll 22.00.
I Nyhetsbrevet får du besked om det vi senast har publicerat och en del information om vad som är på gång. Därtill får du ibland extramaterial som inte publiceras på sajten.
Vi ingår inte i någon mediekoncern och lämnar inte ut prenumerantlistan till någon, så din mejladress hamnar inte på avvägar.
Du prenumererar utan kostnad. Du kan också överraska en vän genom att ge honom eller henne en prenumeration, om du skriver in i den personens mejladress.
OBS: Vi efterfrågar bara den mejladress du vill ha Nyhetsbrevet mejlat till, inget annat. Du prenumererar här.

Para§rafs artiklar, krönikor och debattartiklar kan kommenteras på vår Facebooksida.