Nyhetssammandrag måndag 16 maj 2022

Publicerad 2022-05-16

Stockholm kan införa brukarrum för narkomaner, italiensk polis stoppade flera hackerattacker under Eurovisionen och en kvinnlig anställd hånade brukare på Instagram. Det är det senaste dygnets nyhetssammandrag.

Stockholm kan införa brukarrum för personer som injicerar narkotika. Tanken med brukarrum är att minska smittspridning och överdoser samt för att bättre kunna ge hjälp och vård till missbrukare. Personer ska där kunna injicera droger utan att riskera polisingripande och där ska finnas personal.
– Vi säger ja till att utreda avkriminalisering av innehav och bruk av narkotika, och till brukarrum vid sprututbyten, säger Anna Starbrink (L), ordförande i hälso- och sjukvårdsnämnden i ett pressmeddelande.
Alla partier i regionen, utom M och SD har ställt sig positiva till brukarrum. Rummen föreslås ligga i anslutning till de två sprutubytesmottagningar som finns på Södermalm och Kungsholmen.
I Oslo finns brukarrum sedan 2015, antalet brukare där är cirka 900.

Italiensk polis stoppade flera hackerattacker från pro-ryska grupper under Eurovision. Enligt polisen handlar det om attacker mot nätverksinfrastruktur under både framträdanden och röstprocessen. Hackergrupperna Killnet och Legion har pekas ut som skyldiga.
Ryssland har stoppats från att delta i årets Eurovision som en följd av landets invasion av Ukraina. It-säkerhetsexperten Anne-Marie Eklund Löwinder påpekade för Aftonbladet inför finalen att landet har ”en tendens att angripa sådant som de blivit portade från”.
– Om man till exempel tittar på de Olympiska spelen så har cyberattacker stört varje Olympiskt spel sedan 2016, efter att de blivit anklagade för att använda dopingpreparat.

Anställd hånade brukare på sociala medier. En kvinnlig anställd vid en daglig verksamhet i Göteborgsområdet hånade en ungdom med funktionsnedsättning i ett filmklipp och lade ut det på Instagram. Flera kollegor såg klippet och reagerade och nu får den anställda inte stanna kvar.
Kvinnan som spelade in och lade upp klippet säger under utredningssamtalet att hon inte haft ont uppsåt med sitt agerande, utan ”enbart velat påkalla uppmärksamhet från sina kollegor på vad hon ansåg var ett roligt sätt”.
Hon säger också att det var ett skämt samt att hon nu i efterhand har förstått att beteendet inte var okej och att det inte skall hända igen.
Hon medger även att det inte är första gången som hon delar med sig av saker från arbetsplatsen på Instagram.

 


Publicerad

Prenumerera på Para§rafs nyhetsbrev 

Nyhetsbrevet skickas ut varje måndag och torsdag kväll 22.00.
I Nyhetsbrevet får du besked om det vi senast har publicerat och en del information om vad som är på gång. Därtill får du ibland extramaterial som inte publiceras på sajten.
Vi ingår inte i någon mediekoncern och lämnar inte ut prenumerantlistan till någon, så din mejladress hamnar inte på avvägar.
Du prenumererar utan kostnad. Du kan också överraska en vän genom att ge honom eller henne en prenumeration, om du skriver in i den personens mejladress.
OBS: Vi efterfrågar bara den mejladress du vill ha Nyhetsbrevet mejlat till, inget annat. Du prenumererar här.

Para§rafs artiklar, krönikor och debattartiklar kan kommenteras på vår Facebooksida.