Nyhetssammandrag fredag 20 maj 2022

Publicerad 2022-05-20

Fler ryska soldater erkänner krigsbrott i Ukraina, passkaoset fortsätter, regeringsförslag om att Försäkringskassan ska kunna runda domstol och man med yxa och clownmask visade sig vara en festande student. Detta är det senaste dygnets nyhetssammanfattning.

Fler ryska soldater inför rätta i Ukraina. Ytterligare två ryska soldater har erkänt att de begått krigsbrott under invasionen i Ukraina, rapporterar Sky News.
Soldaterna, Aleksandr Bobykin och Aleksandr Ivanov, ställdes under gårdagen inför rätta i ukrainsk domstol för att ha bombat civila områden i Ukraina med Grad-robotar.
Dagen innan erkände den 21-årige ryske sergeanten Vadim Shyshimarin att han skjutit ihjäl en cyklande 62-årig man i byn Chupakhivka den 28 februari. Han var den förste ryske soldaten att åtalas i en ukrainsk krigsbrottsrättegång under invasionen.

Passkaoset fortsätter. Leverantören av pass och id-handlingar har fått problem med produktionen, enligt pressmeddelande från Polisen. Nya pass kommer därför inte kunna levereras i den omfattning som tidigare har utlovats, vilket antas leda till längre väntetider.
– En följd av företagets tekniska problem är längre leveranstider och det är viktigt att alla som ansöker om pass känner till detta. Vi har och kommer att ha tydlig information om leveranstider på polisen.se. Samtidigt förändrar det inte vårt arbete med att se till att fler medborgare får en tid för att ansöka om pass och nationellt id-kort. Det är också viktigt att fler väljer nationellt id-kort istället som räcker som resehandling vid resor inom EU, säger Per Engström, nationell kommenderingschef för den särskilda händelsen Pass.
Samtidigt har det höga trycket på pass satt extrem press på passhandläggarna, rapporterar Sekotidningen.
– Allting exploderade i början på februari när restriktionerna släpptes. Då sa det ”kaboom” i våra bokningssystem, säger passhandläggaren Eva-Ley Kamijo, som sjukskrevs efter vad som beskrivs som en ”kaotisk vår”.

Förslag om att Försäkringskassan ska kunna runda domstol. Regeringen vill göra det lättare för Försäkringskassan att kräva tillbaka felaktigt utbetalade pengar utan att gå via domstol eller Kronofogden.
Propositionen möts av kritik från flera tunga instanser då den riskerar att äventyra rättssäkerheten, rapporterar Ekot.
Tom Aspengren, som arbetar med sjukpenningärenden på LO-TCO-rättskydd, menar att det blir svårare att överklaga om första instansen blir Förvaltningsrätten.
Dessutom täcks inte kostnaderna för juridiskt ombud på samma sätt som i tingsrätten, vilket processrättsforskaren Sebastian Wejedal tror har stor betydelse.
– Jag tror att man lider en ganska stor risk att förlora processen, trots att man hade kunnat föra fram ganska bärkraftiga argument om man hade haft hjälp.
Förra året krävde Försäkringskassan tillbaka 1 miljard kronor efter att ha konstaterat fusk i sina kontroller. Justitieminister Morgan Johansson skriver till Ekot att rättssäkerheten är viktig, men att processen i förvaltningsdomstolen är utformad på ett sätt så att parterna inte ska behöva ha juridiskt ombud.

Man med yxa och clownmask visade sig vara en festande student. När Polisen i Halmstad fick larm om en man med yxa och clownmask med tillhörande röd näsa skickades genast en patrull till platsen.
– Det var inte så att han hade hotat någon eller så utan han hade bara varit synlig och det var därför man ringde in, säger Polisens presstalesperson Thomas Fuxborg.
När Polisen kom fram till mannen med yxan visade det sig att han kom direkt från en studentfest med maskeradtema.
– Yxan var antagligen inte heller äkta för då hade han förts med för brott mot knivlagen, säger Thomas Fuxborg som berättar att Polisen släppte ärendet efter att missförståndet var utrett.

 


Publicerad

Prenumerera på Para§rafs nyhetsbrev 

Nyhetsbrevet skickas ut varje måndag och torsdag kväll 22.00.
I Nyhetsbrevet får du besked om det vi senast har publicerat och en del information om vad som är på gång. Därtill får du ibland extramaterial som inte publiceras på sajten.
Vi ingår inte i någon mediekoncern och lämnar inte ut prenumerantlistan till någon, så din mejladress hamnar inte på avvägar.
Du prenumererar utan kostnad. Du kan också överraska en vän genom att ge honom eller henne en prenumeration, om du skriver in i den personens mejladress.
OBS: Vi efterfrågar bara den mejladress du vill ha Nyhetsbrevet mejlat till, inget annat. Du prenumererar här.

Para§rafs artiklar, krönikor och debattartiklar kan kommenteras på vår Facebooksida.