Nyhetssammandrag måndag 6 juni 2022

Publicerad 2022-06-06

Polisen varnar om leksakspistoler, skyddade personuppgifter kan ha läckt ut efter cyberattack och aggressiva kråkor attackerar människor i Göteborg. Det är det senaste dygnets nyhetssammandrag.

Polisen i östra Sverige har tröttnat på larmen där leksakspistoler misstagits för riktiga vapen, rapporterar SVT Sörmland. På hemsidan uppmanar Polisen föräldrar att hålla koll på sina barn inför skolavslutningarnas eventuella maskerader och uppträdanden, så att de inte bär med sig vapenliknande föremål.
Det senaste året har det varit flera polisutryckningar i både Eskilstuna och Norrköping på grund av leksakspistoler, enligt Polisens presstalesperson Johnny Gustavsson. Han säger att även väldigt uppenbara leksaker kan vara svåra att skilja från skarpa vapen på längre avstånd.

Flera personer kan ha fått åtkomst till känsliga personuppgifter från Transportstyrelsen, enligt en granskning som DN har gjort. I slutet av februari slogs ett system, som kontrollerar att inga skyddade personuppgifter ligger tillgängliga, ut efter en överbelastningsattack.  Uppgifterna fanns i en databas där trafikolyckor registreras, som är tillgänglig för myndigheter och forskare. Felet kunde inte åtgärdas förrän den 7 mars, en vecka efter attacken. Det är oklart hur många som drabbats.
Händelsen har anmälts till både MSB och Integritetsskyddsmyndigheten, dessutom pågår en polisutredning om själva IT-attacken.

Aggressiva kråkor gick till attack i Göteborg. Efter att aggressiva kråkor attackerat människor i Trädgårdsföreningen i Göteborg, har det ställts fram varningsskyltar vid ingången till Bältesspännarparken. Under helgen har kråkorna lugnat ner sig men skyltarna finns kvar som en extra säkerhetsåtgärd.
– Det är några kråkor som fått ungar och vid en plats blev besökare attackerade av dessa, säger Carina Krantz Rönnqvist, enhetschef på Trädgårdsföreningen, till Göteborgs-posten.

 


Publicerad

Prenumerera på Para§rafs nyhetsbrev 

Nyhetsbrevet skickas ut varje måndag och torsdag kväll 22.00.
I Nyhetsbrevet får du besked om det vi senast har publicerat och en del information om vad som är på gång. Därtill får du ibland extramaterial som inte publiceras på sajten.
Vi ingår inte i någon mediekoncern och lämnar inte ut prenumerantlistan till någon, så din mejladress hamnar inte på avvägar.
Du prenumererar utan kostnad. Du kan också överraska en vän genom att ge honom eller henne en prenumeration, om du skriver in i den personens mejladress.
OBS: Vi efterfrågar bara den mejladress du vill ha Nyhetsbrevet mejlat till, inget annat. Du prenumererar här.

Para§rafs artiklar, krönikor och debattartiklar kan kommenteras på vår Facebooksida.