Nyhetssammandrag onsdag 8 juni 2022

Publicerad 2022-06-08

Tre poliser i Arizona lät hemlös man drunkna, riksdagen röstar ja till lindrigare straff för kronvittnen och nu har drygt 700 polisstudenter börjat sin aspirantutbildning. Det är det senaste dygnets nyhetssammandrag.

Tre poliser i Arizona lät hemlös man drunkna. För att få klarhet i hur en 34-årig hemlös man drunknade i Tempe Town Lake har bilder från de tre delstatspolisernas kroppskameror analyserats.
I den tolv minuter långa videon syns hur mannen varnar poliserna för att han kommer att drunkna, varpå en av poliserna svarar att ”jag kommer inte att hoppa i efter dig”.
Incidenten inträffade klockan 05 på morgonen den 28 maj och polispatrullen hade då ryckt ut på ett larm om ett pågående bråk mellan mannen och hans partner.
Enligt BBC visar klippet poliserna kolla upp parets namn och uppgifter medan mannen klättrar över ett räcke och hoppar i vattnet, vilket är det sista man får se. Resten av materialet är istället transkriberat med hänsyn till vad som händer härnäst.
Mannens partner ska enligt uppgift ha vädjat till poliserna att göra något. De ska i sin tur ha försökt lugna henne genom att säga att de skulle få tag i en båt.
Vid ett skede ska hon ha skrikit ”han drunknar precis framför er och ni vill inte hjälpa honom”. En kort tid därefter ska mannen ha försvunnit från ytan, varpå han dödförklarades.
Det har lett till att de tre inblandande poliserna nu tvingas ta en så kallad ”icke-disciplinär betald tjänstledighet”, i väntan på att deras version granskas av myndigheter i Arizona.

Lindrigare straff för kronvittnen från och med 1 juli i år. Regeringens omdebatterade förslag om att införa kronvittnen har nu röstats igenom i riksdagen.
Regeringen har lagt fram ett antal förslag i syfte att ”stärka rättsprocessen för brottmål och göra att fler personer blir dömda för brott”. Inom ramen för detta har regeringen bland annat föreslagit att den som medverkar till utredningen av annans brottslighet, så kallade kronvittnen, ska kunna få ett lindrigare straff.
Syftet uppges vara att få fler att våga vittna, särskilt i gängmiljöer. Samtidigt har förslaget tidigare kritiserats från flera instanser för att vara rättsosäkert och att det finns en risk att kriminella kan komma att ljuga för att få sina straff sänkta.
Nu står det klart att riksdagen har röstat ja till detta och regeringens förslag om straffskärpningar för bland annat övergrepp i rättssak och mened. Lagändringarna träder i kraft den 1 juli.

Igår började 785 polisstudenter sin aspirantutbildning. 728 från den ”vanliga” grundutbildningen och 57 från den Funktionsinriktade Polisutbildningen, alltså personer som är civilanställda inom Polisen och gått ett snabbspår i utbildning på ett år.
Aspiranterna kommer att genomföra sin aspirantutbildning i lokalpolisområdena runt om i landet.
– De nya aspiranterna är mycket efterlängtade och ett viktigt tillskott för att Polisen ska klara sitt uppdrag. Tillsammans fortsätter vi varje dag göra vårt yttersta för att bekämpa brottsligheten och öka tryggheten i vårt land, säger rikspolischef Anders Thornberg.
Nu följer en 26 veckor lång praktikperiod och aspiranterna handleds av erfarna poliser i dagligt brottsbekämpande och brottsförebyggande polisarbete.
De nya poliserna är en viktig del i den utökning av antalet anställda som pågår inom Polisen. Målet är drygt 38 000 polisanställda vid årsskiftet 2024/25, varav drygt 26 000 poliser.
Efter avslutad utbildning anställs huvuddelen som ingripandepoliser i lokalpolisområdena för att ytterligare bidra till att öka den lokala närvaron.
De aspiranter som gått den funktionsinriktade polisutbildningen kommer verka som specialister med polismans befogenhet i sina tidigare funktioner, som bland annat analytiker, utredare och it-forensiker.
Igår började också 93 studenter en ny utbildningsomgång av den funktionsinriktade polisutbildningen som riktar sig till personer med akademisk bakgrund.


Publicerad

Prenumerera på Para§rafs nyhetsbrev 

Nyhetsbrevet skickas ut varje måndag och torsdag kväll 22.00.
I Nyhetsbrevet får du besked om det vi senast har publicerat och en del information om vad som är på gång. Därtill får du ibland extramaterial som inte publiceras på sajten.
Vi ingår inte i någon mediekoncern och lämnar inte ut prenumerantlistan till någon, så din mejladress hamnar inte på avvägar.
Du prenumererar utan kostnad. Du kan också överraska en vän genom att ge honom eller henne en prenumeration, om du skriver in i den personens mejladress.
OBS: Vi efterfrågar bara den mejladress du vill ha Nyhetsbrevet mejlat till, inget annat. Du prenumererar här.

Para§rafs artiklar, krönikor och debattartiklar kan kommenteras på vår Facebooksida.