Nyhetssammandrag torsdag 9 juni 2022

Publicerad 2022-06-09

Uteslutna advokater åtalas för grova brott, två brittiska män riskerar dödsstraff i Donetsk och dansk polis varnar för knark-sms till barn. Det är det senaste dygnets nyhetssammanfattning.

Tidigare advokater åtalas för förberedelse till mord och skyddande av brottsling. Den 30 juni 2021 uteslöts de två advokaterna ur Advokatsamfundet. I dag har de åtalats för brott som de misstänks ha begått under tiden de var advokater. En av dem är häktad.
Advokaten som kallas ”Kungen” misstänks för förberedelse till mord. Han ska vid en okänd tidpunkt och på okänd plats, tillsammans med andra personer ha beslutat att N.N ska dödas, skriver Dagens Juridik. Både ”Kungen” och ”Prinsen” har åtalats för grovt skyddande av brottsling och medhjälp till synnerligen grovt narkotikabrott.
Utredningen har bedrivits på regionala utredningsenheten av två pensionerade mycket erfarna grova brottsutredare. De har jobbat heltid under 18 månader med ärendet, biträdda av en analytiker och en finansiell utredare.
– Allmänhetens och rättskedjans förtroende för advokatkåren skadas allvarligt om advokater missbrukar enrumsprivilegiet och kommunicerar sekretessbelagd information på ett otillåtet sätt med krypterade EncroChat-telefoner, vilket vi påstår i vår utredning, säger Lars Bröms, gruppchef för de pensionerade så kallade ”Silvervargarna” i ett pressmeddelande.
Ärendet påvisar Polisens svårigheter att nå framgång mot kriminella nätverk då det finns advokater som går de kriminella nätverkens ärenden. En stor del av bevisningen ligger säkrad i EncroChat, krypterat material som säkrats av fransk polis.

Brittiska män riskerar dödsstraff i Donetsk-regionen. Två brittiska män deltog i försvaret av stålverket Azovstal i Mariupol. De två männen, som är 28 respektive 48 år gamla, anklagas bland annat för att ha varit legosoldater och för att ha tränats i syfte att begå vad separatistdomstolen kallar terrorbrott och riskerar därmed dödsstraff vid en rättegång i den ryskkontrollerade utbrytarrepubliken i Donetsk, uppger BBC.
I bilder som spridits i ryska propagandakanaler syns de två männen sitta bakom galler i rätten, tillsammans med en marockansk man som också tillfångatagits. De tillfångatagna männens familjer säger till brittiska medier att de varken är lego- eller frivilligsoldater utan soldater i Ukrainas armé sedan en längre tid tillbaka.
Obekräftade uppgifter i ryska statsmedier gör gällande att fler än 1 000 ukrainska soldater från krigshärjade Mariupol har förts till Ryssland.

Dansk polis varnar för att barn har fått sms med erbjudanden om att köpa narkotika. Köpenhamnspolisen har sett flera exempel på hur barn ner till åtta års ålder fått sms om att det går att köpa kokain, MDMA och andra droger och få detta hemlevererat.
Enligt Polisen är det organiserade kriminella som ligger bakom och att barn kan få sådana här meddelanden kan vara att de fått överta ett telefonnummer som tidigare använts av en drogköpare.
Föräldrar uppmanas att prata med sina barn om vad de ska göra med sådana meddelanden.
”De ska inte svara på meddelanden, det är djupt kriminella som finns i andra änden och barn ska inte ha något med dem att göra”, säger poliskommissarie Andreas Madsen i ett pressmeddelande från Köpenhamnspolisen. Däremot är det bra att ta en skärmdump och överlämna till polisen. Om möjligt bör avsändaren också blockeras.

 


Publicerad

Prenumerera på Para§rafs nyhetsbrev 

Nyhetsbrevet skickas ut varje måndag och torsdag kväll 22.00.
I Nyhetsbrevet får du besked om det vi senast har publicerat och en del information om vad som är på gång. Därtill får du ibland extramaterial som inte publiceras på sajten.
Vi ingår inte i någon mediekoncern och lämnar inte ut prenumerantlistan till någon, så din mejladress hamnar inte på avvägar.
Du prenumererar utan kostnad. Du kan också överraska en vän genom att ge honom eller henne en prenumeration, om du skriver in i den personens mejladress.
OBS: Vi efterfrågar bara den mejladress du vill ha Nyhetsbrevet mejlat till, inget annat. Du prenumererar här.

Para§rafs artiklar, krönikor och debattartiklar kan kommenteras på vår Facebooksida.