Nyhetssammandrag fredag 24 juni 2022

Publicerad 2022-06-24

Sju män åtalas för narkotikasmuggling, var tredje samtal till SOS Alarm är fickringningar eller samtal om skador och åkommor som inte kräver ambulanstransport, man ihjälskjuten i natt i Solberga i södra Stockholm och när åtta krogar i Stockholm fick alkoholtillståndet indraget av socialnämnden rev förvaltningsrätten upp beslutet. Det är det senaste dygnets nyhetssammandrag.

Sju män åtals för bland annat smuggling av narkotikaklassade tabletter, rapporterar Länstidningen Östersund.
En man i 20-årsåldern från Östersund pekas ut som nyckelperson i åtalet. Han anklagas tillsammans med en man i 30-årsåldern för att ha smugglat in 5 500 tabletter tidigare i år. Mannen i 20-årsåldern ska sedan ha försökt att smuggla in ytterligare 20 000 tabletter.
Mannen misstänks även för anstiftan till grovt penningbrott då han förmått andra att göra stora insättningar åt honom.
Övriga inblandade är män i 30-årsåldern, som antingen har förvarat eller köpt narkotikan, eller hjälpt till med smugglingen. Tre av dem åtalas även för penningtvättbrott.

Det kom in larm om en skottlossning utomhus i Solberga klockan 22.19 på torsdagskvällen.
– Sen hittade vi ingen målsägande förrän en knapp timme senare. Det rör sig om flera skott som avlossades, säger Ola Österling, presstalesperson hos Polisen i Stockholm.
Tidigt på fredagsmorgonen berättar Polisen att, personen, en vuxen man, är avliden.
– Det utreds som förundersökning till mord, säger Fredrik Andersson, vakthavande befäl.
Ingen person har gripits, uppger Andersson. Polisen undersöker nu brottsplatsen med hjälp av bland annat specialsökhundar samt knackar dörr i angränsande hus i Solberga.

Var tredje samtal som kommer in till SOS Alarm hör inte hemma hos 112, rapporterar SVT Nyheter.
Under sommaren ökar trycket på 112 och inte minst under midsommarhelgen. Samtalen riskerar att drabba de som faktiskt är i behov av akut hjälp.
Av de 3,4 miljoner samtal som SOS Alarms operatörer svarade på i fjol var nästan 650 000 fickringningar. Det innebär att det är tysta samtal som uppringaren har ringt av misstag.
– Utöver de här fickringningarna så har vi vårdbedömningar som visar sig inte vara i behov av ambulans. Det är klart att vi ändå måste göra en intervju för att säkerställa att det inte finns ett ambulansbehov. Det tar tid och då blir svarstiderna i värsta fall längre, säger Björn Skoglund, verksamhetsspecialist på SOS Alarm.

 På onsdagen fick krogkoncernen Brasseriegruppen alkoholtillståndet indraget av socialnämnden för åtta krogar i centrala Stockholm.
Vd:n Filip Güven överklagade beslutet till Förvaltningsrätten som på torsdagen tills vidare upphävde socialnämndens beslut.
Det politiskt sammansatta tillståndsutskottet i socialnämnden beslutade under onsdagen att med omedelbar verkan dra in alkoholtillståndet för åtta av Brasseriegruppens krogar. Beslutet fattades efter anklagelser om misskötsel och varningar från politiker och tjänstemän, vilket Expressen var först att rapportera om.
Det är de välbesökta krogarna East, Gastrotek Zink, Il Tempo, Prinsen, Trattorian (där även Orangeriet och Pontonen ingår), Pas D’art, Ricordi och Villa Godthem i centrala Stockholm som berörs.
Senare under dagen kom domstolen med sin dom, skriver Expressen. Enligt tidningen går domstolen på Brasseriegruppens linje och upphäver tillfälligt stoppet. Socialnämnden måste yttra sig senast 7 juli.

 


Publicerad

Prenumerera på Para§rafs nyhetsbrev 

Nyhetsbrevet skickas ut varje måndag och torsdag kväll 22.00.
I Nyhetsbrevet får du besked om det vi senast har publicerat och en del information om vad som är på gång. Därtill får du ibland extramaterial som inte publiceras på sajten.
Vi ingår inte i någon mediekoncern och lämnar inte ut prenumerantlistan till någon, så din mejladress hamnar inte på avvägar.
Du prenumererar utan kostnad. Du kan också överraska en vän genom att ge honom eller henne en prenumeration, om du skriver in i den personens mejladress.
OBS: Vi efterfrågar bara den mejladress du vill ha Nyhetsbrevet mejlat till, inget annat. Du prenumererar här.

Para§rafs artiklar, krönikor och debattartiklar kan kommenteras på vår Facebooksida.