Nyhetssammandrag söndag 26 juni 2022

Publicerad 2022-06-26

Samtliga poliser i yttre tjänst ska utrustas med kroppskameror, aborträtten kan skrivas in i frank grundlag, hemtjänstpersonal blev rånad och 17 barn har hittats döda på nattklubb i Sydafrika. Det är det senaste dygnet nyhetssammandrag.

Samtliga poliser som jobbar i yttre tjänst i Sverige kommer att utrustas med kroppskameror under hösten, rapporterar P1-programmet I lagens namn.
Enligt Polisen själv kan dessa kameror bidra till att minska hot och våld mot Polisen. Men också öka tryggheten för de som grips.
Men etikprofessorn Susanne Wigorts Yngvesson, vid Enskilda högskolan i Stockholm, anser att kamerorna kan ha motsatt effekt.
– Den största risken är att kroppskameror kan provocera fram mer våld än vad situationen annars skulle innebära, säger hon till radion.

En majoritet av ledamöterna i Frankrikes parlament ser ut att vara för ett förslag som ska göra rätten till abort en del av grundlagen. Förslaget kommer efter USA:s historiska beslut att riva upp aborträtten.
Fredagens historiska beslut från Högsta domstolen i USA innebär att det nära fem decennier långa konstitutionella skyddet för aborter försvann. Nu är det i stället upp till de enskilda delstaterna att själva bestämma.
Frankrike var ett av de USA-allierade länder som fördömde domstolsbeslutet, ett beslut som president Emmanuel Macron kallade för ett hot mot kvinnors frihet.
Nu har Aurore Berge, partiledare för Macrons parti Republiken på väg, annonserat ett lagförslag om att låta aborträtten bli en del av den franska konstitutionen, enligt TT.

Hemtjänstpersonal rånad i bil. Polisen har varit på plats i Örkelljunga med anledning av att hemtjänstpersonal blivit rånad.
Gärningsmannen ska även ha tagit bilnycklar från hemtjänstpersonalen som satt i hemtjänstens bil.
Personen som rånats ska inte ha skadats fysiskt i samband med rånet. Polisen kunde gripa gärningsmannen i närheten.

22 personer har hittats döda på en nattklubb i East London i Sydafrika, rapporterar Dispatchlive.
Av dessa 22 personer ska 17 vara barn, säger polisens presstalesperson i Östra Kapprovinsen Brigadier Tembinkosi Kinana till Newzroom Afrika.
Enligt Dispatchlive är anledningen till dödsfallen ännu oklar, men det spekuleras i att personerna ska ha blivit förgiftade eller att en panikartad stämning skapat kaos i lokalen.
Enligt tidningen ska flera kroppar ligga utspridda över bord, golv och stolar utan några tydliga tecken på skador.

 


Publicerad

Prenumerera på Para§rafs nyhetsbrev 

Nyhetsbrevet skickas ut varje måndag och torsdag kväll 22.00.
I Nyhetsbrevet får du besked om det vi senast har publicerat och en del information om vad som är på gång. Därtill får du ibland extramaterial som inte publiceras på sajten.
Vi ingår inte i någon mediekoncern och lämnar inte ut prenumerantlistan till någon, så din mejladress hamnar inte på avvägar.
Du prenumererar utan kostnad. Du kan också överraska en vän genom att ge honom eller henne en prenumeration, om du skriver in i den personens mejladress.
OBS: Vi efterfrågar bara den mejladress du vill ha Nyhetsbrevet mejlat till, inget annat. Du prenumererar här.

Para§rafs artiklar, krönikor och debattartiklar kan kommenteras på vår Facebooksida.