Nyhetssammandrag torsdag 30 juni 2022

Publicerad 2022-06-30

Den misstänkte mördaren i Malin-mordet ger ny förklaring till sitt DNA-spår, miljardsatsning på fastigheter till Polisen, domen mot kirurgen Paolo Macchiarini har överklagats och Konsumentverket varnar om farliga hoppborgar. Detta är det senaste dygnets nyhetssammandrag.

Den misstänkte mördaren i Malin-mordet ger ny förklaring till sitt DNA-spår. Efter att tidigare ha hävdat minnesförlust, ger den misstänkte mördaren i Malin Lindström-fallet nu en färsk förklaring till hur hans sperma hamnat på mordoffrets byxa, uppger SVT Västernorrland.
Enligt den psykundersökning som gjorts inför rättegången har mannen tagit tillbaka sitt tidigare påstående. I samtal med läkare uppger han nu i stället att han, tillsammans med tre vänner, vid flertalet tillfällen onanerat i skogen där Malins kropp senare hittades.
Han påstår att han inte tidigare velat berätta detta då han varit rädd och har blivit hotad av kriminella vänner som krävt att han inte ska nämna deras namn.
Enligt läkaren som gjort undersökningen lider den misstänkte mördaren inte av någon allvarlig psykisk störning vilket gör att det inte finns någon grund för rättspsykiatrisk vård.
Kopplingen mellan sperman och den misstänkte mannen fick Högsta domstolen att bevilja resning i det 18 år gamla mordfallet, i början av juni. Rättegången mot honom inleds i Hovrätten i nedre Norrland idag.

Närmare 2 miljarder satsas på fastigheter till Polisen.
Investeringen är ett led i regeringens arbete med att bekämpa den organiserade brottsligheten och stärka Polisens verksamhet.
– Regeringens första prioritering är att knäcka gängen. Här spelar Polismyndigheten en central roll. Regeringen ger därför grönt ljus åt en investering om 1,8 miljarder kronor i en fastighet som banar väg för att stärka polisens verksamhet, säger finansmarknadsminister Max Elger vid en pressträff under gårdagen.
Pengarna ska gå till Fortifikationsverket som förvaltar statens fastigheter. De aktuella byggnaderna som ska köpas ligger i Sollentuna och Solna i Stockholm, och används redan av Polisen.

 Domen mot kirurgen Paolo Macchiarini har överklagats, meddelar Åklagarmyndigheten i ett pressmeddelande. Macchiarini dömdes i tingsrätten till villkorlig dom för vållande av kroppsskada i ett fall. Åklagarna som överklagar vill i stället se att Macchiarini döms till fängelse för tre fall av grov misshandel.
– Jag anser att den tilltalade har gjort sig skyldig till ett risktagande av allvarligt slag gällande alla tre målsägande. Det har i samtliga fall varit fråga om ingrepp som skett i strid med vetenskap och beprövad erfarenhet. Det finns vidare en lång rad omständigheter som tydligt visar att ingreppen handlat om forskning, vilket framkommit genom den av oss åberopade bevisningen. Det framstår i mina ögon som tydligt att det har varit fråga om helt lagstridiga mänskliga experiment och påföljden bör bestämmas till ett långvarigt fängelsestraff med tanke på brottslighetens art och höga straffvärde, säger överåklagare Mikael Björk.

Konsumentverket varnar för farliga hoppborgar. Trots flera allvarliga olyckor fortsätter problemen med farliga hoppborgar. I den marknadskontroll som Konsumentverket genomförde under våren kontrollerades 92 hoppborgar från tolv företag och det hittades hundratals säkerhetsbrister gällande bland annat för höga fallhöjder, för låga väggar och öppningar där barn kan fastna eller klämmas.
Mot bakgrund av detta utfärdade myndigheten en rad tillfälliga förbud mot några av de granskade bolagen.
– Vi kan tyvärr åter igen konstatera att branschen har för låg kunskap och dålig inställning till säkerhet. Företagen riskerar barns säkerhet när de inte lever upp till kraven, säger Anna Strandberg, utredare på Konsumentverket.
”Vi har via anmälningar och kontroller lärt känna en bransch med stora säkerhetsbrister. Både när det gäller hoppborgarna, rutiner och säkerhetsarrangemang vid användning. I Sverige har flera allvarliga olyckor inträffat de senaste tio åren, bland annat ett antal skallfrakturer. I andra länder har även flera dödsfall skett när hoppborgar har blåst i väg och barn ramlat ut”, enligt pressmeddelandet.


Publicerad

Prenumerera på Para§rafs nyhetsbrev 

Nyhetsbrevet skickas ut varje måndag och torsdag kväll 22.00.
I Nyhetsbrevet får du besked om det vi senast har publicerat och en del information om vad som är på gång. Därtill får du ibland extramaterial som inte publiceras på sajten.
Vi ingår inte i någon mediekoncern och lämnar inte ut prenumerantlistan till någon, så din mejladress hamnar inte på avvägar.
Du prenumererar utan kostnad. Du kan också överraska en vän genom att ge honom eller henne en prenumeration, om du skriver in i den personens mejladress.
OBS: Vi efterfrågar bara den mejladress du vill ha Nyhetsbrevet mejlat till, inget annat. Du prenumererar här.

Para§rafs artiklar, krönikor och debattartiklar kan kommenteras på vår Facebooksida.