Nyhetssammandrag söndag 10 juli 2022

Publicerad 2022-07-10

Rysk journalist riskerar tio år i fängelse, handbollsdomare kan ha ofredat 16-åring och pojke tvingades äta och sova på toaletten – två döms. Här är det senaste dygnets nyhetssammandrag.

Den ryska journalisten Maria Ponomarenko anklagas för att ha misskrediterat den ryska armén i sociala medier. I mars stiftades en ny lag i Ryssland som förbjöd ”falsk” rapportering som på något sätt misskrediterade de väpnade styrkorna.
I april greps Ponomarenko och har nu flyttats till en rättspsykiatrisk klinik i Sibirien för att utvärderas i 28 dagar, rapporterar RadioFreeEurope.
Ett uttalande hon kan komma att åtalas för är ”Vettiga människor är för fred”. I det fall hon döms riskerar hon tio års fängelse.

En man i 55-årsåldern, som var domare i Partille Cup, ska i samband med en handbollsmatch ha tagit en 16-årig flicka, som var funktionär, på rumpan. Mannen tvingades lämna platsen.
När polis informerades så beslutades det att åka till mannens hotell för att hämta honom till förhör. Men domaren var inte kvar. Han hade checkat ut och troligen hunnit lämna landet.

En pappa och dennes sambo dömdes av Lycksele tingsrätt till två år och fyra månaders fängelse för att under en lång tid ha misshandlat och kränkt mannens åttaårige son. Pojken tvingades bland annat äta och sova inlåst på en toalett. Enligt domen har han även tvingats stå naken på en stol i flera timmar framför ett fönster.
Den nu tioårige pojkens syster bevittnade mycket av det brodern utsattes för. Vid flera tillfällen duschades han med iskallt vatten, ibland naken, ibland påklädd.
Paret döms för grov fridskränkning och olaga frihetsberövande. Pappan fälls även till ansvar för misshandel och sambon för övergrepp i rättssak, efter att hon hotat pojkens syster för att hon inte skulle vittna.

 


Publicerad

Prenumerera på Para§rafs nyhetsbrev 

Nyhetsbrevet skickas ut varje måndag och torsdag kväll 22.00.
I Nyhetsbrevet får du besked om det vi senast har publicerat och en del information om vad som är på gång. Därtill får du ibland extramaterial som inte publiceras på sajten.
Vi ingår inte i någon mediekoncern och lämnar inte ut prenumerantlistan till någon, så din mejladress hamnar inte på avvägar.
Du prenumererar utan kostnad. Du kan också överraska en vän genom att ge honom eller henne en prenumeration, om du skriver in i den personens mejladress.
OBS: Vi efterfrågar bara den mejladress du vill ha Nyhetsbrevet mejlat till, inget annat. Du prenumererar här.

Para§rafs artiklar, krönikor och debattartiklar kan kommenteras på vår Facebooksida.