Nyhetssammandrag måndag 18 juli 2022

Publicerad 2022-07-18

En man har anhållits misstänkt för mord i Östhammar, två män har gripits misstänkta för att ha våldtagit en ung kvinna, Polisen är oroad över att man hittat pansarskott i fler kriminella miljöer och en mycket sjuk intagen på Nyköpingsanstalten nekas sjukvård. Det är det senaste dygnets nyhetssammandrag.

En man har anhållits misstänkt för mord i Östhammar, rapporterar UNT. Under lördagsmorgonen larmades Polisen till en adress i Östhammar, men det var först under natten mot söndag som Polisen berättade vad det handlade om.
– Jag kan inte säga så mycket egentligen, men vi utreder ett mord där, säger Polisens tjänstgörande befäl Tommy Eriksson, till tidningen.
Jouråklagaren meddelar via presstjänsten att en man är anhållen misstänkt för mord.
– Utredningen fortsätter nu för att antingen styrka eller häva misstanken. Polisen utreder efter gängse rutin vid sådana här allvarliga brott, berättar Åklagarmyndighetens presstjänst.

Två män har gripits misstänkta för att ha våldtagit en ung kvinna.
Polisen är förtegen om var brottet har skett, men skriver att det skett inomhus i den östra delen av Jämtlands län.
Polisen utreder händelsen vidare och vill inte kommentera det närmare.
Männen greps och anhölls under natten till söndag.

Vid minst tre tillfällen har Polisen i närtid beslagtagit pansarskott i Stockholmsområdet, enligt uppgifter till Aftonbladet.
Enligt Polisen är fynden oroande.
– Att avfyra pansarskott mot en bil eller lägenhet då vill man verkligen ta livet av någon, säger Gunnar Appelgren kriminalkommissarie och gängexpert till tidningen.
Under en husrannsakan av en lägenhet i Hässelby i slutet av februari i år hittade Polisen i lägenhetsförrådet en väska som innehöll ett skarpt pansarskott, skriver Aftonbladet.
Pansarskott är framtagna för att kunna bekämpa pansarfordon, och projektilen kan penetrera tjocka lager av metall.
I början av april rapporterade Expressen att man hittat pansarskott i Jordbro, söder om Stockholm. Precis som Hässelby är det ett område som under den senaste tiden drabbats hårt av gängskjutningar.
I förrådet i Hässelby hittade man även sprängmedel och uppe i lägenheten hittades ett halvt kilo cannabis, en trasig startpistol samt två illegala pistoler.
I bostaden fanns också en 28-årig man som polisen klassar som ”nätverkskriminell”.

En intagen på anstalten Nyköping har under sin några månaders vistelse där blivit allt sjukare. I dagsläget har han bland annat kraftiga spasmer 24 timmar om dygnet som medför grava sömnsvårigheter, problem med att ens hålla ett glas vatten, smärtor och dessutom har han gått ner i vikt från cirka 100 kg till 80 kg.
Enligt familjen och den intagnes ombud, brister Kriminalvården grovt i sitt ansvar. Flera JO-anmälningar har gjorts. Mannen är dömd för grovt vapenbrott och ska friges om mindre än ett år, men familjen som hälsat på honom är inte säker på att han överlever.
– Min son borde ligga på sjukhuset. Jag är livrädd att han kommer att dö, fängelset tar inte detta på allvar. När jag besökt honom så har han inte ens kunnat stå upp utan hjälp. Han klarar inte ens av att dricka ur ett glas. Förstår inte hur detta är möjligt, säger den intagnes mamma.
Magasinet Paragraf håller på att närmare granska detta fall.

 


Publicerad

Prenumerera på Para§rafs nyhetsbrev 

Nyhetsbrevet skickas ut varje måndag och torsdag kväll 22.00.
I Nyhetsbrevet får du besked om det vi senast har publicerat och en del information om vad som är på gång. Därtill får du ibland extramaterial som inte publiceras på sajten.
Vi ingår inte i någon mediekoncern och lämnar inte ut prenumerantlistan till någon, så din mejladress hamnar inte på avvägar.
Du prenumererar utan kostnad. Du kan också överraska en vän genom att ge honom eller henne en prenumeration, om du skriver in i den personens mejladress.
OBS: Vi efterfrågar bara den mejladress du vill ha Nyhetsbrevet mejlat till, inget annat. Du prenumererar här.

Para§rafs artiklar, krönikor och debattartiklar kan kommenteras på vår Facebooksida.