Nyhetssammandrag tisdag 19 juli 2022

Publicerad 2022-07-19

Förbud mot anonyma kontantkort, kvinna döms för att ha försökt kväva sina barn, polischefen i Uvalde tagen ur tjänst. Det är det senaste dygnets nyhetssammandrag.

Förbud mot anonyma kontantkort. Efter den 1 augusti 2022 är det inte längre möjligt att köpa oregistrerade och anonyma kontantkort till mobilen.
Det innebär att användare som väljer ett förbetalt kontantkort till mobilen eller mobilt bredband måste registrera viss abonnentinformation innan tjänsten börjar användas. Reglerna införs i brottsbekämpande syfte.
Kontantkort eller liknande förbetalda tjänster som inhandlas före den 1 augusti kan användas utan registrering till och med den 1 februari 2023 eller fram till dess att en ny förbetalning görs.
Om en användare vill överlåta sitt kontantkort till någon annan måste den nya användaren registreras. Det finns vissa undantag, bland annat för nära anhöriga. Annars ska mobiloperatören stänga av tjänsten, enligt de nya reglerna.

 Kvinna döms för att ha försökt kväva sina barn. Hovrätten har dömt en kvinna i västra Götaland för tre försök till mord efter att hon försökt kväva sina tre barn med en kudde, rapporterar GP.
Hon dömdes tidigare i tingsrätten för ett fall av mordförsök och två fall av grov misshandel. Hovrätten skärper nu domen.
Ingen av barnen ska ha skadats allvarligt och kvinnan ringde själv 112 efter händelsen och uppgav att hon haft en förlossningspsykos.
När utredarna gick igenom kvinnans mobil framgick det att hon innan sökt på ord och fraser som ”depression”, ”förlossningspsykos”, ”döda sitt barn” och ”kväva sitt barn”. Åklagaren menar att sökningarna tyder på att hon planerat brotten.
Den rättspsykiatriska utredningen har konstaterat att kvinnan led av en allvarlig psykisk störning både vid gärningstillfället och vid undersökningen. Påföljden blir därför rättspsykiatrisk vård med särskild utskrivningsprövning.

Polischef tas ur tjänst efter skolmassaker.  Polischefen i Uvalde, Texas, Mariano Pargas, har tagits ur tjänst av stadens borgmästare Don McLoughlin, rapporterar AP.
Detta sedan en ny rapport slagit fast att polisen begick en rad misstag under insatsen i samband med skolskjutningen på Robb Elementary School i maj.
Rapporten konstaterar bland annat att nästan 400 poliser skickades till skolan men att ”oerhört dåligt beslutsfattande” gjorde att det dröjde över en timme innan gärningsmannen kunde stoppas.
Han hade då hunnit skjuta ihjäl 19 elever och två lärare. CNN har tidigare publicerat en film som bland annat visar hur poliser befinner sig utanför ett klassrum där skottlossning pågår utan att ingripa.

 


Publicerad

Prenumerera på Para§rafs nyhetsbrev 

Nyhetsbrevet skickas ut varje måndag och torsdag kväll 22.00.
I Nyhetsbrevet får du besked om det vi senast har publicerat och en del information om vad som är på gång. Därtill får du ibland extramaterial som inte publiceras på sajten.
Vi ingår inte i någon mediekoncern och lämnar inte ut prenumerantlistan till någon, så din mejladress hamnar inte på avvägar.
Du prenumererar utan kostnad. Du kan också överraska en vän genom att ge honom eller henne en prenumeration, om du skriver in i den personens mejladress.
OBS: Vi efterfrågar bara den mejladress du vill ha Nyhetsbrevet mejlat till, inget annat. Du prenumererar här.

Para§rafs artiklar, krönikor och debattartiklar kan kommenteras på vår Facebooksida.