Nyhetssammandrag lördag 23 juli 2022

Publicerad 2022-07-23

Räddningstjänsten larmar om felparkerade bilar vid badplatser, hovrätten fastställer dom för bröder som skulle resa till terrorgruppen IS, Polisen söker efter tre specifika vittnen gällande mordförsöket i Skellefteå och fler åtal efter Paludans sammankomster. Det är det senaste dygnets nyhetssammandrag.

Räddningstjänsten beskriver parkeringsläget som kaosartat på flera platser i landet, att det är en fråga om liv och död om deras fordon inte kommer fram vid utryckning.
I Halmstad har räddningstjänsten gjort inspektioner, framförallt vid badplatser och stränder.
– Det kan bli en påtaglig försening som kan få väldigt stora konsekvenser. I sista änden kan det handla om människoliv, säger Magnus Eriksson brandingenjör på räddningstjänsten Halmstad.
Han uppmanar människor att tänka efter gällande var de parkerar sin bil, att det inte ska påverka blåljusverksamhetens utryckningar.

Hovrätten fastställer dom för brott mot rekryteringslagen. De två bröderna, 40 och 44 år gamla, greps i februari av Säpo på Landvetter när de var på väg till Syrien, Irak eller Libyen, för att ansluta sig till terrorgruppen Islamiska Staten (IS).
Båda männen dömdes i tingsrätt till åtta månaders fängelse och var därmed de första att dömas för resandebrott enligt terroristlagen. Bröderna överklagade och nu har även Hovrätten för Västra Sverige prövat frågan och fastställt domen.
Omfattande chattkonversationer har varit en viktig del av bevisningen i bägge instanser.
Bröderna nekar till brott och påstår att de enbart ville återvända till sitt hemland.

Polisen söker efter tre specifika vittnen gällande mordförsöket i Skellefteå. Polisen vädjar om hjälp gällande mordförsöket på en flicka i Skellefteå för drygt två veckor sedan, skriver Norran.
De vill komma i kontakt med tre personer som befann sig i området i samband med brottet; en kvinna med ett lekande barn, en kille på elsparkcykel och en man med en hund.
– Det finns tre specifika vittnen vi önskar att komma i kontakt med sedan andra vittnen nämnt dessa tre personer, säger Charlotte Burlin, som jobbar vid Polisens avdelning för grova brott, till SVT Västerbotten.
Utöver dessa tre personer vill Polisen fortsatt få uppgifter som kan vara av intresse.

Fler åtal efter Paludans sammankomster. Ytterligare två män, 31 respektive 44 år gamla, åtalas för våldsamt upplopp i Landskrona. Händelsen inträffade den 3 april under högerextremisten Rasmus Paludans sammankomst då motdemonstranter gick till angrepp mot Polisen, uppger Sveriges Radio.
En man i 20-årsåldern har tidigare åtalats för våldsamt upplopp.
En av männen åtalas också för försök till grov misshandel, eftersom han misstänks ha kastat sten mot en polis. Bägge männen nekar till brott.

 


Publicerad

Prenumerera på Para§rafs nyhetsbrev 

Nyhetsbrevet skickas ut varje måndag och torsdag kväll 22.00.
I Nyhetsbrevet får du besked om det vi senast har publicerat och en del information om vad som är på gång. Därtill får du ibland extramaterial som inte publiceras på sajten.
Vi ingår inte i någon mediekoncern och lämnar inte ut prenumerantlistan till någon, så din mejladress hamnar inte på avvägar.
Du prenumererar utan kostnad. Du kan också överraska en vän genom att ge honom eller henne en prenumeration, om du skriver in i den personens mejladress.
OBS: Vi efterfrågar bara den mejladress du vill ha Nyhetsbrevet mejlat till, inget annat. Du prenumererar här.

Para§rafs artiklar, krönikor och debattartiklar kan kommenteras på vår Facebooksida.