Nyhetssammandrag lördag 30 juli 2022

Publicerad 2022-07-30

Landslagsledare greps för bombskämt, fånge varnas för att ha tittat på en misshandel och Sveriges Radio tvingar podd att sluta använda ordet ”Sommarprat”.

En ledare för ett svenskt landslag för damer i handboll greps efter att han ”skämtat” om en bomb i bagaget.
Det var när mannen på Kastrups flygplats i Danmark tillfrågades om vad han hade i väskan, som han ilsket sa sig ha en bomb. Flygplatsen utrymdes och stängdes av.
Mannen släpptes efter några timmar och åtal kan komma att väckas. Svenska handbollsförbundet har stängt av mannen från sin tjänst.

En intagen på säkerhetsanstalten Saltvik stod i dörren och tittade på en misshandel i en cell utan att göra något. För detta fick han en varning.
Fången överklagade beslutet först till förvaltningsrätten och sedan kammarrätten, som bägge upprätthöll beslutet om varningen.
I sista instans menade man att det förvisso inte finns någon skyldighet att tillkalla personals uppmärksamhet i den aktuella situationen, men agerandet innebär likväl att fången inte visat hänsyn till den medintagne, därför ska varningen kvarstå.

Podcasten ”Nere på noll” har skriftligen uppmanats av Sveriges Radio (SR) att sluta använda ordet ”Sommarprat” och ”Sommar” eftersom orden har varumärkesregistrerats av SR hos Patent-och registreringsverket.
Även ordet ”Sommarvärd” har registrerats. Podden som egentligen handlar om punkmusik och hardcore, tog inspiration och kallade några avsnitt för ”Sommar i Nere på Noll”.
SR säger att det handlar om att man inte vill förknippas med kommersiella verksamheter. Podden har efter uppmaningen slutat använda orden.


Publicerad

Prenumerera på Para§rafs nyhetsbrev 

Nyhetsbrevet skickas ut varje måndag och torsdag kväll 22.00.
I Nyhetsbrevet får du besked om det vi senast har publicerat och en del information om vad som är på gång. Därtill får du ibland extramaterial som inte publiceras på sajten.
Vi ingår inte i någon mediekoncern och lämnar inte ut prenumerantlistan till någon, så din mejladress hamnar inte på avvägar.
Du prenumererar utan kostnad. Du kan också överraska en vän genom att ge honom eller henne en prenumeration, om du skriver in i den personens mejladress.
OBS: Vi efterfrågar bara den mejladress du vill ha Nyhetsbrevet mejlat till, inget annat. Du prenumererar här.

Para§rafs artiklar, krönikor och debattartiklar kan kommenteras på vår Facebooksida.