Nyhetssammandrag torsdag 10 augusti 2022

Publicerad 2022-08-11

Narkossköterska sövde sig själv, Lagrådet underkänner förslaget om skärpta straff vid rattfylla, massrymning från fängelse i Kongo-Kinshasa och den vilsna vitvalen i Frankrike har dött.

Narkossköterska sövde sig själv. Narkossjuksköterskan sjönk plötsligt ihop under ett pågående kirurgiskt ingrepp på en klinik i Malmö. Kollegorna upptäckte då att hon hade en venös infart i armvecket. Efter ett par minuter kvicknade hon till och medgav senare att hon injicerat sömnmedlet Propofol.
Ansvariga på kliniken beskriver kvinnan som en betrodd medarbetare och har inte fått någon klargörande förklaring om varför hon injicerade sömnmedlet.
Händelsen har anmälts till Inspektionen för vård och omsorg (IVO) och sjuksköterskan har polisanmälts, stängts av från jobbet samt erbjudits stöd från företagshälsovården.
Operationen kunde slutföras sedan både narkosläkare och en annan narkossjuksköterska tillkallats.

 Lagrådet underkänner förslaget om skärpta straff vid rattfylla. Regeringens förslag om att skärpa straffen för rattfylleri och olovlig körning underkänns efter granskning av Lagrådet, rapporterar Ekot.
Regeringen vill höja maxstraffen från fängelse i sex månader till fängelse i ett år.
Straffen skulle innebära att den som kör utan körkort eller påverkad av alkohol och narkotika kan frihetsberövas redan vid polisingripandet.
Lagrådets jurister riktar kritik mot att regeringen vill att domstolar vid utdömande ska ta hänsyn till om gärningsmannen tidigare har gjort sig skyldig till något av brotten.
”Det är ett grundläggande avsteg från den systematik som det svenska påföljdssystemet bygger på”, skriver Lagrådet enligt Ekot.
Men justitie- och inrikesminister Morgan Johansson (S) står fast vid att straffen för trafikbrotten ska höjas, om man reder ut det tekniska i lagutformandet.
Han ser framför sig att en proposition kan läggas fram i höst. En majoritet i riksdagen vill skärpa straffen för trafikbrotten.

 Massrymning från ett fängelse i staden Mutembo i Kongo-Kinshasa under natten till onsdag. Fängelset ska ha stormats av beväpnade män och under attacken dödades två poliser och en av angriparna. Av fängelsets 872 fångar lyckades alla utom 49 fly.
Stormningen ska ha utförts av en grupp som kallas Mai-Mai, som beskrivs som en ”etnisk befrielseorganisation”, enligt regionens talesperson Antony Mualushayi.
Men enligt organisationen Kivu Security Tracker, som övervakar oroligheterna i delar av Kongo, var det den militanta gruppen Allied Democratic Forces, (ADF) verksam i Centralafrika, som anföll fängelset.
ADF har enligt USA kopplingar till terrorgruppen IS.
En liknande händelse skedde i ett annat fängelse i Beni i oktober 2020. Då rymde 1 300 fångar. Även då pekades ADF ut som angripare.

 Vilsna vitvalen i Frankrike död. Den närmare fyra meter långa och 800 kg tunga vitvalen som irrat sig in i Seine är död, uppger franska myndigheter.
”Trots våra räddningsåtgärder, som varit utan motstycke, är vi ledsna att meddela att valen har dött”, skriver en representant för området Calvados på Twitter.
Valen fångades in natten till onsdagen med hjälp av nät, lyftkranar och 24 dykare. Dykare, veterinärer och ett 40-tal brandmän ingick i den 80 man starka insatsstyrkan som leddes av organisationen Sea Shepherd.
– Vi kan se att det rör sig om en hane, han är mycket undernärd och har en del sår, säger Isabelle Dorliat-Pouzet, generalsekreterare för det område där insatsen gjordes.
När den skulle transporteras till havet i lastbil drabbades den emellertid av andningssvårigheter och fick avlivas. Vitvalen, vars hälsa var omvittnat dålig, blev på mindre än en vecka en stor begivenhet både i Frankrike och internationellt.
Arten hör normalt hemma i arktiska vatten utanför Alaskas, Kanadas och Rysslands kuster, men hade av oklar anledning sökt sig in i Seine och kommit halvvägs till Paris.

 


Publicerad

Prenumerera på Para§rafs nyhetsbrev 

Nyhetsbrevet skickas ut varje måndag och torsdag kväll 22.00.
I Nyhetsbrevet får du besked om det vi senast har publicerat och en del information om vad som är på gång. Därtill får du ibland extramaterial som inte publiceras på sajten.
Vi ingår inte i någon mediekoncern och lämnar inte ut prenumerantlistan till någon, så din mejladress hamnar inte på avvägar.
Du prenumererar utan kostnad. Du kan också överraska en vän genom att ge honom eller henne en prenumeration, om du skriver in i den personens mejladress.
OBS: Vi efterfrågar bara den mejladress du vill ha Nyhetsbrevet mejlat till, inget annat. Du prenumererar här.

Para§rafs artiklar, krönikor och debattartiklar kan kommenteras på vår Facebooksida.