Nyhetssammandrag måndag 15 augusti 2022

Publicerad 2022-08-15

Harry Potter-böckernas författare hotad till livet, mor och dotter åtalas för abort, man attackerade amerikanska Capitolium och pappa misstänks för att ha misshandlat dotter på nöjesfält. Detta är dagens nyhetssammandrag.

JK Rowling, författaren bakom Harry Potter böckerna, har hotats efter att hon offentligt uttryckt sitt stöd för Salman Rushdie. På sitt Twitterkonto hade hon skrivit: ”Hemska nyheter. Jag mår illa nu. Låt honom vara okej.”
En annan användare av Twitter tyckte detta var opassande och svarade författaren: ”Oroa dig inte, du står näst på tur.”
Den skotska polisen tar situationen på högsta allvar och utreder nu vem som kan ligga bakom Twitterkontot som framfört hotet.

En amerikansk 17-årig flicka och hennes mamma åtalas för brott mot abortlagen och brott mot griftefriden, efter att ha utfört en hemmaabort.
Bevisningen består av privata meddelanden i chatten Messenger som ägs av Meta, företaget som äger Facebook. Dessa begärdes ut av rättsvårdande myndigheter.
I chatten kan till exempel läsas hur mor och dotter diskuterar abortpiller och hur de ska göra sig av med fostret.
Kritiken har inte låtit vänta sig. Många anser att Facebook gått över alla gränser, vilket har gjort att hashtaggen #deletefacebook åter har blivit viral.
Många är även rädda för att en fällande dom i detta fall kommer medföra utökade möjligheter för polis med flera att begära ut information i chattar i olika typer av både statliga och civila rättsprocesser, framförallt finns en oro för att information kommer begäras kring de som misstänks för olagliga aborter.
Facebook försvarar sig med att de inte visste om att det gällde ett abortärende.

Amerikanska Capitolium i Washington DC attackerades under söndagen av en man som uppges ha satt eld på sin bil och därefter kraschat den in i en skyddsbarrikad.
Han ska sedan ha klivit ur bilen och öppnat eld med med ett skjutvapen innan han tog sitt eget liv. Ingen oskyldig uppges ha blivit skadad.
En del menar att detta var en reaktion på att FBI nyligen utförde en husrannsakan hemma hos före detta president Donald Trump.

Polis larmades till djur- och nöjesparken i Furuvik utanför Gävle, efter att flera personer uppges ha bevittnat en pappa som dragit sin dotter i håret och dessutom slagit henne bak i huvudet.
Den misstänkte gärningsmannen kunde pekas ut och inledande förhör hölls på plats varefter en anmälan upprättades om ringa misshandel och ofredande.


Publicerad

Prenumerera på Para§rafs nyhetsbrev 

Nyhetsbrevet skickas ut varje måndag och torsdag kväll 22.00.
I Nyhetsbrevet får du besked om det vi senast har publicerat och en del information om vad som är på gång. Därtill får du ibland extramaterial som inte publiceras på sajten.
Vi ingår inte i någon mediekoncern och lämnar inte ut prenumerantlistan till någon, så din mejladress hamnar inte på avvägar.
Du prenumererar utan kostnad. Du kan också överraska en vän genom att ge honom eller henne en prenumeration, om du skriver in i den personens mejladress.
OBS: Vi efterfrågar bara den mejladress du vill ha Nyhetsbrevet mejlat till, inget annat. Du prenumererar här.

Para§rafs artiklar, krönikor och debattartiklar kan kommenteras på vår Facebooksida.