Nyhetssammandrag söndag 4 september 2022

Publicerad 2022-09-04

Åtalad polis får behålla jobbet, man skottskadad i Göteborg, bilist försökte köra på polis – stoppades med spikmatta, dansk samtyckeslag syns i statistiken och åtta poliser döda i Colombia.

Åtalad polis får behålla jobbet. En polis i Blekinge som åtalats sedan han avlossat ett vådaskott i polishuset får behålla jobbet även om han döms skriver myndighetens personalansvarsnämnd till tingsrätten.
Det var förra året som polisen avlossade vådaskottet när han hanterade en kulsprutepistol i ett vapenrum i polishuset i Karlskrona. Skottet gick igenom en vägg och höll på att träffa en hantverkare.
Polisen åtalades för framkallande av fara för annan. Domen väntas komma den 12 september.

Man skottskadad i Göteborg. Polisen larmades till Backavallen på Hisingen på lördagseftermiddagen.
– Vi fick in flera samtal om att man ska ha hört skott. Det är också personer som har sett hur en man har blivit skjuten, säger polisens presstalesperson Anna Göransson.
När polisen kom till platsen hittades ingen skadad person. Däremot fick polisen uppgifter om att mannen blivit hämtad av en bil.
Senare meddelade Sahlgrenska universitetssjukhusets presstjänst att en skadad person kommit till sjukhuset.
Enligt den första bedömningen är skadorna inte livshotande. Polisen söker efter skytten. Det inträffade rubriceras som mordförsök.

Försökte krocka med polisen – stoppades med spikmatta. När polispatrullen uppmanade bilisten att stanna körde den i stället ifrån poliserna.
Flera patruller anslöt och försökte få stopp på färden på riksväg 25 i Växjö, men bilisten höll hög fart och försökte också frontalkrocka med en polisbil.
Först när en spikmatta lagts ut kunde bilisten, en man i 25-års åldern stoppas och gripas. Föraren är misstänkt för bland annat grov vårdslöshet i trafik och grovt rattfylleri.
Polisen fick syn på bilen i Araby under en rutinpatrullering natten till lördagen. En kontroll visade att den var avställd och föraren uppmanades därför att stanna, vilket han alltså vägrade.
I bilen fanns också en passagerare, en man i 30-årsåldern. Han är inte misstänkt för något brott.

Dansk samtyckeslag syns i statistiken. Under första halvåret 2022 har betydligt fler våldtäktsdomar delats ut i Danmark än under helåren 2018, 2019 och 2020, rapporterar tidningen Politiken.
De första sex månaderna 2022 kom 309 fällande våldtäktsdomar, åren 2018–2020 var det mellan 178 och 255 per år.
Redan i slutet av 2021 kunde man i Danmark se att antalet våldtäktsanmälningar hade ökat rejält det året.
Enligt polisen ökade antalet anmälningar med cirka 41 procent jämfört med de tre föregående åren.
Däremot är det svårt att dra några slutsatser om antalet fällande domar från 2021. Det kan ta flera månader innan åtal väcks och dom kommer.
Därför har en del av 2021 års våldtäktsfall dömts efter den gamla lagen.
Danmarks nya samtyckeslag började gälla den 1 januari 2021. I Sverige har en samtyckeslag varit i kraft sedan juli 2018.

Åtta poliser dödade i Colombia. Minst åtta poliser har dödats i en explosion vid en polisstation i den colombianska i staden Neiva sent på fredagskvällen, rapporterar Reuters.
Det är den dödligaste attacken mot landets säkerhetsstyrkor sedan Gustavo Petro tillträdde som president i juni. Petro, som själv tidigare varit gerillamedlem, har lovat att arbeta för ”fullständig fred” mellan beväpnade grupper i landet genom att bland annat återuppta samtalen med de vänsterorienterade ELN-rebellerna.
Han kallar fredagens attack för ett ”tydligt sabotage” av fredsambitionerna.
Än så länge har dock inga misstänkta gärningspersoner pekats ut.


Publicerad

Prenumerera på Para§rafs nyhetsbrev 

Nyhetsbrevet skickas ut varje måndag och torsdag kväll 22.00.
I Nyhetsbrevet får du besked om det vi senast har publicerat och en del information om vad som är på gång. Därtill får du ibland extramaterial som inte publiceras på sajten.
Vi ingår inte i någon mediekoncern och lämnar inte ut prenumerantlistan till någon, så din mejladress hamnar inte på avvägar.
Du prenumererar utan kostnad. Du kan också överraska en vän genom att ge honom eller henne en prenumeration, om du skriver in i den personens mejladress.
OBS: Vi efterfrågar bara den mejladress du vill ha Nyhetsbrevet mejlat till, inget annat. Du prenumererar här.

Para§rafs artiklar, krönikor och debattartiklar kan kommenteras på vår Facebooksida.