Nyhetssammandrag måndag 4 september 2022

Publicerad 2022-09-05

Avstängd polisstudent får tillbaka sin utbildningsplats, man skjuten i Göteborg, högt valdeltagande på Kumlaanstalten och Anders Tegnell stämmer flygbolag.

I maj stängdes en polisstudent av från utbildningen eftersom han delgivits misstanke om ett brott som inte var att anses som ringa. Studenten överklagade avstängningen till personalansvarsnämnden.
Polismyndigheten ansåg inte att beslutet skulle ändras och menade att den typ av misstanke som nu är aktuell gör det olämpligt för en student att fortsätta studera till polis medan förundersökningen pågår.
Personalansvarsnämnden håller dock inte med. De skriver i sitt beslut att studenten inte åtalats, dömts eller erkänt något brott. Dessutom menade man att det saknades ”entydig bevisning”. Därför hävdes beslutet.

En man i 30-årsåldern blev allvarligt skadad efter att ha skjutits. Brottet skedde i Majorna i Göteborg tidigt på söndagsmorgon.
Enligt uppgift ska ett flertal skott av avfyrats mot honom när han var på väg hem från sin bil. Den skadade mannen är sedan tidigare känd av polisen. Ingen har ännu gripits för dådet.

I Sverige, till skillnad mot exempelvis USA, har fångar kvar sin rösträtt även efter att dom fallit. Många fångar har ett stort politiskt engagemang och under söndagen röstade de intagna.
På Kumlaanstaltalten, Sveriges största fängelse, var valdeltagandet väldigt högt.
– Engagemanget var stort på alla avdelningar med ett deltagandet på 90%, skriver anstaltschef Jacques Mwepu på Twitter.

Den före detta statsepidemiologen Anders Tegnell har stämt flygbolaget Lufthansa. När han var ute och reste med sin fru från Kroatien till Stockholm så blev flyget över tre timmar försenat.
Tegnell hade krävt ersättning, men förvägrats det. Därför har nu en stämningsansökan insänts till Attunda tingsrätt.
I den framgår att han och frun begär 400 euro var samt ersättning för de kostnader som de ådragit sig med anledning av stämningen.
– Under pandemin är det många flygbolag som inte kunnat hantera de här ärendena med att betala ut pengar. Man ger mycket avslag, de nekar ersättning fast man kanske är berättigad till det och då finns det inget annat sätt än att ta det vidare till domstol. Då medges de flesta kraven direkt, säger Marie Bexelius, Tegnells ombud, till Expressen.

 


Publicerad

Prenumerera på Para§rafs nyhetsbrev 

Nyhetsbrevet skickas ut varje måndag och torsdag kväll 22.00.
I Nyhetsbrevet får du besked om det vi senast har publicerat och en del information om vad som är på gång. Därtill får du ibland extramaterial som inte publiceras på sajten.
Vi ingår inte i någon mediekoncern och lämnar inte ut prenumerantlistan till någon, så din mejladress hamnar inte på avvägar.
Du prenumererar utan kostnad. Du kan också överraska en vän genom att ge honom eller henne en prenumeration, om du skriver in i den personens mejladress.
OBS: Vi efterfrågar bara den mejladress du vill ha Nyhetsbrevet mejlat till, inget annat. Du prenumererar här.

Para§rafs artiklar, krönikor och debattartiklar kan kommenteras på vår Facebooksida.