Nyhetssammandrag fredag 23 september 2022

Publicerad 2022-09-23

Risk för fler sprängdåd när gängkonflikter ökar, akut personalbrist på häkte, Polisen varnar om bluffsamtal, ägg från burhöns fasas ut i Danmark och trafiken vid finska östgränsen har ökat märkbart.

Risk för fler sprängdåd när gängkonflikter ökar. Då konflikterna mellan olika kriminella nätverk tilltar ökar risken för fler sprängdåd, uppger Marie Borgh, chef för Polisens nationella bombskydd, till Ekot.
– Det finns en tydlig koppling till konfliktnivån, säger hon.
Hittills i år har runt 70 sprängdåd utförts, de flesta vid bostadshus. Konflikter mellan de olika nätverken är en av orsakerna till att skjutvapenmorden ökat i år.

Akut personalbrist på häktet i Göteborg. Anställda slutar på löpande band på grund av ohälsosamma scheman och överbelastning till följd av personalbrist, uppger facket enligt SVT Nyheter Väst.
– Bara nu i veckan sa sex personer upp sig, det är helt jäkla katastrofalt, säger Stefan Römer, ordförande Seko Kriminalvård väst.
Dubbelbeläggningar, erfaren personal som säger upp sig och unga outbildade som tas in i stället. Det är vardag inom Kriminalvården sedan ett par år tillbaka.
Nu är läget så allvarligt på häktet i Göteborg att 55 personer måste anställas omgående.
Enligt facket är i nuläget hälften av personalen utbildade i kriminalvård – den andra halvan får bara två veckors utbildning innan de börjar arbeta på häkten och anstalter.
– Det är många som är unga och omogna som anställs och dessutom utan utbildning vilket är en stor säkerhetsrisk, både för dem själva och för de intagna, säger Römer.

Polisen varnar om bluffsamtal. Polisen rapporterar om en stor ökning av telefonbedrägerier där en kvinnlig datoriserad röst uppger att hon ringer från svenska internationella polisen.
Samtalet är förinspelat, på engelska och mottagaren uppmanas slå in knappval för mer information eller för att få kontakt med en fysisk person.
För den som valt att prata med en fysisk person fortsätter konversationen och bedragarna uppger att något är fel med ditt nationella id-kort.
Om du får ett samtal av denna typ bör du genast lägga på.

Ägg från burhöns fasas ut i Danmark. Den som redan har burhönsanläggningar får tolv år på sig att fasa ut verksamheten då förbudet mot burägg införs år 2035, rapporterar danska nyhetsbyrån Ritzau.
Men redan nästa år blir det förbjudet att uppföra nya burhöns-anläggningar.
– Vi vill gärna fasa ut buräggen snabbast möjligt. Men vi tar hänsyn till de som har buräggsproduktion, säger livsmedelsministern Rasmus Prehn (S).
Flera livsmedelskedjor i Danmark har redan tagit bort burägg ur sitt sortiment. 2010 utgjorde buräggen 61 procent av den totala äggproduktionen i Danmark.
Förra året hade siffran sjunkit till knappt 13 procent, enligt officiell dansk statistik. I dagsläget finns sju äggproducenter som håller hönor i bur.

Trafiken vid finska östgränsen har ökat märkbart, rapporterar gränsbevakningen i sydöstra Finland på Twitter.
Över 4 400 ryska medborgare har tagit sig över gränsen till Finland, efter att Rysslands president Vladimir Putin meddelat om en mobilisering som berör omkring 300 000 ryska reservister.
Enligt tidningen Iltasanomat är det högst tryck vid gränsbevakningsstationen i Vaalimaa. Där ringlade sig kön 300-400 meter lång på torsdagsmorgonen.
Den finska regeringen meddelade på onsdagen att man förbereder en lag för att snabbt ”begränsa eller helt förhindra” turism från Ryssland.
Finland begränsade drastiskt turistvisum för ryssar i september, men ryska medborgare fortsätter att ta sig till landet med visum som utfärdats i andra EU-länder.


Publicerad

Prenumerera på Para§rafs nyhetsbrev 

Nyhetsbrevet skickas ut varje måndag och torsdag kväll 22.00.
I Nyhetsbrevet får du besked om det vi senast har publicerat och en del information om vad som är på gång. Därtill får du ibland extramaterial som inte publiceras på sajten.
Vi ingår inte i någon mediekoncern och lämnar inte ut prenumerantlistan till någon, så din mejladress hamnar inte på avvägar.
Du prenumererar utan kostnad. Du kan också överraska en vän genom att ge honom eller henne en prenumeration, om du skriver in i den personens mejladress.
OBS: Vi efterfrågar bara den mejladress du vill ha Nyhetsbrevet mejlat till, inget annat. Du prenumererar här.

Para§rafs artiklar, krönikor och debattartiklar kan kommenteras på vår Facebooksida.