Nyhetssammandrag måndag 10 oktober 2022

Publicerad 2022-10-10

Det saknas fyra tusen poliser, 8-årig pojke i Malmö misstänks ha hållits isolerad, två män har åtalats för olaga hot, fyra häktade efter cannabisodling i skogen och miljöaktivister limmade fast sina händer på skyddsglaset till Picasso-målning.

Det saknas fyra tusen poliser. För att uppnå Polismyndighetens mål för 2025 måste antalet poliser öka till 26 000 från dagens 22 000. Men rekryteringen haltar – särskilt på mindre orter, rapporterar SVT Nyheter Väst.
För att lösa problemet omplaceras många poliser till underbemannade orter, och omsättningen är stor. Det är problematiskt, enligt Lars Eckerdal, chef för polisområde Fyrbodal.
– Man lär inte känna de lokala näringsidkarna – eller de lokala kriminella. Att vara polis är ett stort kontaktskapande och för att få lokalförankringen behöver man vara på en ort länge.

8-årig pojke i Malmö misstänks ha hållits isolerad och inte fått gå i skolan, rapporterar Sydsvenskan. Myndigheterna befarar nu att familjen har gått under jorden för att pojken inte ska tvångsomhändertas.
Skolan har gjort flera orosanmälningar och Polisen har varit inkopplad i fallet sedan i våras. Bland annat ska oron ha handlat om föräldrarnas mående.
De beskrivs ha en ”förvrängd världssyn” och har bland annat gett uttryck för hur en främmande regering infiltrerat svenska myndigheter.

Två män har åtalats för olaga hot efter att ha dödshotat Miljöpartiets språkrör Per Bolund, rapporterar Ekot.
Hoten yttrades öppet på Twitter och Facebook i slutet av förra året, enligt Säpos utredning.
Säpo kunde med hjälp av information från Twitter spåra en av männen, bosatt i Blekinge. Han uppger sig inte minnas säkert om han skrivit hotet eller inte.
Den andre misstänkte mannen i Uppsala identifierades genom sin Facebook-profil. Han medger att han skrivit att Bolund ska hängas, men nekar till brott med hänvisning till att det var ”en metafor”.

Fyra häktade efter cannabisodling i skogen. Polisen har hittat en stor cannabisodling ute i skogen mellan Hedesunda och Gävle, rapporterar UNT.
Fyra personer har häktats misstänkta för grovt narkotikabrott i samband med fyndet.
– Jag vill inte gå in på vilka mängder det handlar om ännu, men det är mer än gränsen för grovt brott, säger Krister Frykman, kammaråklagare som leder utredningen, till UNT.
Inom de närmsta veckorna väntas åtal väckas mot de häktade.

Två miljöaktivister limmade fast sina händer på skyddsglaset på Picasso-tavlan ”Massaker i Korea” i ett galleri i australiensiska Melbourne, rapporterar AFP.
Bilder på de svartklädda aktivisterna delades i sociala medier av rörelsen Extinction Rebellion, vars logotyp de bar på tröjan. Vid sina fötter hade de lagt en banderoll med texten ”klimatkaos = krig + svält”.
Den 49-åriga kvinnan och 59-årige mannen, båda hemmahörande i Australien, avlägsnades från tavlan utan att den skadades och greps sedan av polis.


Publicerad

Prenumerera på Para§rafs nyhetsbrev 

Nyhetsbrevet skickas ut varje måndag och torsdag kväll 22.00.
I Nyhetsbrevet får du besked om det vi senast har publicerat och en del information om vad som är på gång. Därtill får du ibland extramaterial som inte publiceras på sajten.
Vi ingår inte i någon mediekoncern och lämnar inte ut prenumerantlistan till någon, så din mejladress hamnar inte på avvägar.
Du prenumererar utan kostnad. Du kan också överraska en vän genom att ge honom eller henne en prenumeration, om du skriver in i den personens mejladress.
OBS: Vi efterfrågar bara den mejladress du vill ha Nyhetsbrevet mejlat till, inget annat. Du prenumererar här.

Para§rafs artiklar, krönikor och debattartiklar kan kommenteras på vår Facebooksida.