Nyhetssammandrag tisdag 11 oktober 2022

Publicerad 2022-10-11

Anmälda folkbokföringsbrott ökar, rättegången om femårige John Walters död inledd, ex-advokaterna ”Kungen” och ”Prinsen” döms i hovrätten, drunkningslarm visade sig vara en död säl och hårdare tag mot vapen och droger i Thailand.

Anmälda folkbokföringsbrott ökar. Antalet polisanmälningar om personer som inte är folkbokförda där de bor har ökat sedan lagen skärptes 2018.
I slutet av september hade närmare 2 400 ärenden anmälts sedan årets början, jämfört med 745 under hela 2019.
Tre vanliga fall är studenter som flyttat och missat att ändra adress, personer som fuskar med bidrag och kriminella som vill hålla sig undan myndigheterna, uppger SVT Nyheter.
– När vi utreder handlar det framför allt om att utreda fel och fusk, säger Tobias Wijk på Skatteverket.

Rättegången om femårige John Walters död inledd. Det var i mitten av juni 2021 som den femårige pojken försvann från HBV-hemmet Platea i Hagfors. Efter en stor sökinsats hittades han död i en närliggande å.
Rättegången kring dödsfallet inleddes igår och Johns pappa säger till SVT Värmland att han tycker att det är viktigt att det kommer fram till allmänheten att de åtalade misskött verksamheten på alla tänkbara sätt.
Det är därför han inte vill att rättegången ska ske bakom stängda dörrar.
– Det är för John Walters skull, säger pappan.
De två personerna som jobbade när pojken avvek från HVB-hemmet misstänks för vållande till annans död genom oaktsamhet.
Pojkens föräldrar har yrkat på skadestånd, mamman på 60 000 kronor medan pappan yrkar på 42 000 kronor. De åtalade nekar något straffmässigt ansvar.

Ex-advokaterna ”Kungen” och ”Prinsen” döms i hovrätten. Igår meddelade Svea hovrätt dom mot två före detta advokater.
43-årige ”Kungen” döms till sex års fängelse för medhjälp till stämpling till mord och 30-årige ”Prinsen” till fyra års fängelse för medhjälp till synnerligen grovt narkotikabrott och brott mot yppandeförbud.
De båda döms till samma straff som i tingsrätten med skillnaden att ”Kungen” döms för medhjälp till stämpling till mord istället för förberedelse till mord.
Liksom tingsrätten frikänner hovrätten männen från ansvar för skyddande av brottsling, grovt brott.
– När vi mätt ut straffen har vi ansett det vara mycket försvårande att de tilltalade utnyttjat sin ställning och missbrukat sitt förtroende som advokater, säger rättens ordförande Sven Johannisson.

 Drunkningslarm visade sig vara en död säl. Vid 11.00-tiden igår larmades det om en drunkningsolycka i Kalmar.
Polis och räddningstjänst var på plats och kunde senare konstatera att det rörde sig om en död säl. Det var en privatperson som larmade om en drunkningsolycka i vattnet utanför Stensö.
– Vi lämnade direkt platsen när vi märkte att det var ett dött djur, säger Polisens presstalesperson i region Syd.

Hårdare tag mot vapen och droger i Thailand. Premiärminister Prayuth Chan-ocha beordrar hårdare vapenkontroller och tuffare tag mot narkotika efter förra veckans attack mot en förskola i Thailand, rapporterar Reuters. Minst 36 personer dödades i dådet, varav 24 barn.
Bland annat får myndigheter i uppdrag att proaktivt söka upp och drogtesta misstänkta missbrukare, samt dra in vapenlicenser i fall där innehavaren agerat på sätt som ”hotar samhället” eller ”skapar kaos eller oro”.
Även poliser ska kunna bli av med sina vapen om de använt dem felaktigt eller betett sig aggressivt i tjänsten.
Den misstänkte gärningsmannen Panya Kamrab fick sparken från den thailändska polisen tidigare i år efter att ha varit avstängd på grund av narkotikaanvändning.


Publicerad

Prenumerera på Para§rafs nyhetsbrev 

Nyhetsbrevet skickas ut varje måndag och torsdag kväll 22.00.
I Nyhetsbrevet får du besked om det vi senast har publicerat och en del information om vad som är på gång. Därtill får du ibland extramaterial som inte publiceras på sajten.
Vi ingår inte i någon mediekoncern och lämnar inte ut prenumerantlistan till någon, så din mejladress hamnar inte på avvägar.
Du prenumererar utan kostnad. Du kan också överraska en vän genom att ge honom eller henne en prenumeration, om du skriver in i den personens mejladress.
OBS: Vi efterfrågar bara den mejladress du vill ha Nyhetsbrevet mejlat till, inget annat. Du prenumererar här.

Para§rafs artiklar, krönikor och debattartiklar kan kommenteras på vår Facebooksida.