Nyhetssammandrag torsdag 13 oktober 2022

Publicerad 2022-10-13

Löneavdrag för polis som glömt tjänstevapen på toa, Säpo varnar för el-sabotage, företag trodde att de fått lysrör - var vapendelar, jägare misstog ko för vildsvin och rekorddyr taxiresa i Manchester.

Löneavdrag för polis som glömt tjänstevapen på toa. Under ett tjänstebesök på ett djursjukhus, behövde polisen gå på toaletten.
Vid toalettbesöket tog hon av sig sitt bälte med tjänstevapen och annan utrustning. Den glömde hon sedan kvar på den offentliga toaletten, vilket upptäcktes först två timmar senare.
Polisens personalansvarsnämnd anser att det rör sig om “ett åsidosättande av skyldigheterna i tjänsten som inte kan anses ringa då vapnet lämnats utan uppsikt på en offentlig toalett” och polisen straffas därför med fem dagars löneavdrag.

 Säpo varnar för el-sabotage. Säkerhetspolisen och Energimyndigheten uppmanar alla aktörer inom energiförsörjningen att stärka sina resurser för att kunna upptäcka potentiella sabotage, rapporterar SVT.
– Energisektorn behöver vidta åtgärder för att skydda det som ska skyddas, säger Karl Melin, presschef på Säkerhetspolisen.
Dessutom vill Säpo att nätägare och elbolag ökar rapporteringen till dem, och det gäller även små avvikelser. Anledningen till uppmaningen är explosionerna vid Nord Stream 1 och 2.

Företag trodde att de fått lysrör – var vapendelar. I flera månader förvarades ett paket hos ett företag i Norrköping som man trodde innehöll lysrör.
Men när det väl packades upp i förra veckan visade det sig innehålla vapendelar, skriver Norrköpings Tidningar.
En polispatrull skickades till företaget för att omhänderta vapendelarna. Polisen kunde senare konstatera att delarna i sig inte kunde sättas ihop till ett fungerande vapen.
En anmälan om vapenbrott har upprättats, men det finns ingen misstänkt för brottet. Enligt anmälan skulle vapendelarna till en jakthandel, som har licens för liknande varor.

Jägaren misstog ko för vildsvin. Jägaren tyckte sig se vildsvin i värmekameran och avlossade skott, i en mindre ort utanför Oskarshamn.
Det visade sig vara en ko han skjutit i mörkret och nästa dag hittades ytterligare en skottskadad ko. Nu är jägaren, en man i 30-årsåldern, misstänkt för jaktbrott, rapporterar P4 Kalmar.
– När han kontrollerar skottplatsen så upptäcker han att det är en tamko som han har skjutit och dagen efter hittar man ytterligare en skadad ko, som man har fått avliva, säger Polisens presstalesperson Robert Loeffel.

 Rekorddyr taxiresa. En 22-årig man från Manchester spenderade kvällen på puben med sina kollegor och tog därefter en Uber till sitt hem, en sträcka på 6,4 kilometer.
Han fick ett uppskattat pris i appen, mellan 137 och 234 kronor, vilket han accepterade.
Men när han vaknade morgonen därpå upptäckte han att Uber ville ha motsvarande 436 000 kronor för resan, ett belopp som inte gått att dra från hans konto, rapporterar sajten Übergizmo.
Efter att mannen kontaktat Uber drogs betalningskravet tillbaka, som tycks ha uppstått till följd av ett tekniskt fel.
Destinationen var av en ännu inte klarlagd anledning nämligen ändrad till en adress i Australien.


Publicerad

Prenumerera på Para§rafs nyhetsbrev 

Nyhetsbrevet skickas ut varje måndag och torsdag kväll 22.00.
I Nyhetsbrevet får du besked om det vi senast har publicerat och en del information om vad som är på gång. Därtill får du ibland extramaterial som inte publiceras på sajten.
Vi ingår inte i någon mediekoncern och lämnar inte ut prenumerantlistan till någon, så din mejladress hamnar inte på avvägar.
Du prenumererar utan kostnad. Du kan också överraska en vän genom att ge honom eller henne en prenumeration, om du skriver in i den personens mejladress.
OBS: Vi efterfrågar bara den mejladress du vill ha Nyhetsbrevet mejlat till, inget annat. Du prenumererar här.

Para§rafs artiklar, krönikor och debattartiklar kan kommenteras på vår Facebooksida.