Nyhetssammandrag fredag 14 oktober 2022

Publicerad 2022-10-14

Åtal väcks i Adriana-mordet, våldtäktsdömd lockade 13-åring under övervakning, polis döms till fängelse och avskedas och bombhot mot norskt gasfält.

Åtal väcks i Adriana-mordet. Idag väcker vice chefsåklagare Anna Svedin åtal mot tre personer som misstänks för mordet på 12-åriga Adriana som sköts till döds i Botkyrka den 2 augusti 2020, rapporterar Ekot.
De misstänkta har ”urskiljningslöst” skjutit automateld över den parkering där också Adriana befann sig.
Den 12-åriga flickan träffades av misstag av två av skotten. Enligt Polisen var de egentliga måltavlorna två unga män som också befann sig på platsen.
Totalt handlar det om åtal mot sex män misstänkta för bland annat mord, försök till mord, förberedelse till mord, grovt vapenbrott och grov misshandel.
Brottsmisstankarna rör ett flertal händelser under perioden juli-augusti 2020. Polisutredningen visar att flera våldsdåd, både före och efter mordet på Adriana, kopplas till den gängkonflikt som pågår mellan grupperingar i södra Stockholm.

Våldtäktsdömd lockade 13-åring under övervakning. Den man som enligt misstankarna lockade en då 13-åring flicka från Värmland till Göteborg i syfte att utnyttja henne sexuellt stod under övervakning av Kriminalvården, rapporterar P4 Göteborg.
Mannen dömdes hösten 2020 till tre års fängelse för att ha våldtagit två andra unga flickor. När han tog kontakt med flickan i Värmland var han villkorligt frigiven efter att ha avtjänat två tredjedelar av sitt straff.
Innan mannen släpptes beslutade Kriminalvården att mannen skulle fortsätta övervakas eftersom det fanns risk för att han skulle återfalla i sexualbrottslighet vid tidpunkten.

Polis döms till fängelse och avskedas. Poliser ryckte ut till den 52-åriga kollegans bostad i augusti 2021, efter larm om pågående misshandel.
Mannen hade kastat sin sambo i golvet så att hon hade slagit i huvudet. När polispatrullen kom fram satt mannen i sin bil och var på väg därifrån.
När poliserna försökte stoppa honom körde han emot dem, upprepade gånger. Kollegorna fick kasta sig åt sidan flera gånger för att inte bli påkörda. Han har försvarat sig med att han inte såg dem i mörkret, men Lunds tingsrätt anser att uppgiften inte kan tas på allvar.
”Han backade bakåt fullt införstådd med att det fanns en människa bakom och detta hindrade inte honom”, skriver domstolen.
Efter händelsen har mannen haft inre tjänst hos Polisen, men enligt Polisens Personalansvarsnämnd ska han skiljas från sin tjänst om han döms enligt åtalet, vilket nu alltså skett.
Polisen döms till fängelse i ett år och nio månader för försök till grov misshandel av poliskollegorna, misshandel av sin sambo samt barnfridsbrott, eftersom sambons barn såg misshandeln.

Bombhot mot norskt gasfält. Norska gasfältet Ormen Lange vid Aukra evakuerades och en stor polisinsats pågick på torsdagsmorgonen efter att ett bombhot riktats mot anläggningen.
Alla anställda fick evakueras och en krisstab aktiverades. Enligt VG.no ska ett hot som ringts in via telefon till anläggningen bedömts som så allvarligt att evakuering krävdes.
Enligt pressmeddelande från den norska polisen ”vidtogs nödvändiga åtgärder och vi har nu klarlagt situationen. Det finns inga bevis för att hotet var verkligt och vi är tillbaka i en normal situation.
Den misstänkta gärningsmannen är känd av polisen för liknande omständigheter och fallet utreds vidare.”
Gasfältet Ormen Lange är landets näst största och förser bland annat Storbritannien med 20 procent av den gas landet behöver. Det ligger omkring 14 mil väster om Kristiansund.


Publicerad

Prenumerera på Para§rafs nyhetsbrev 

Nyhetsbrevet skickas ut varje måndag och torsdag kväll 22.00.
I Nyhetsbrevet får du besked om det vi senast har publicerat och en del information om vad som är på gång. Därtill får du ibland extramaterial som inte publiceras på sajten.
Vi ingår inte i någon mediekoncern och lämnar inte ut prenumerantlistan till någon, så din mejladress hamnar inte på avvägar.
Du prenumererar utan kostnad. Du kan också överraska en vän genom att ge honom eller henne en prenumeration, om du skriver in i den personens mejladress.
OBS: Vi efterfrågar bara den mejladress du vill ha Nyhetsbrevet mejlat till, inget annat. Du prenumererar här.

Para§rafs artiklar, krönikor och debattartiklar kan kommenteras på vår Facebooksida.