Nyhetssammandrag lördag 15 oktober 2022

Publicerad 2022-10-15

Hundratals skyddade identiteter kan ha röjts efter fel hos Arbetsförmedlingen, miljardären Karl Hedin frias även i hovrätt, SD:s Kenth Ekeroth bombhotad, man anhållen efter att ha hotat ambulanspersonal och 75-årig kvinna planerade att kidnappa tysk minister.

Runt 250 personer med skyddad identitet kan ha fått sina identiteter röjda efter att Arbetsförmedlingen skickat brev till deras gamla adresser, rapporterar Aftonbladet.
Felet ska ha uppstått i samband med en ändring som Skatteverket gjorde den 1 juli.
– Skatteverket ändrade då hur de skickar över information till oss. Vi visste om den här förändringen och hade förberett för den, men något har gått fel, säger Hans G Larsson, presschef på Arbetsförmedlingen.
Arbetssökande som ändrat namn, adress eller fått skyddad identitet sedan den 1 juli kan beröras av felet.

 Miljardären Karl Hedin frias även i hovrätt. Industrimiljardären Karl Hedin och övriga misstänkta i det så kallade vargmålet frias av Svea hovrätt.
Hedin och flera andra personer greps under dramatiska former av den nationella insatsstyrkan den 26 oktober 2018.
Misstanken var att ett grovt jaktbrott hade begåtts efter att Polisen avlyssnat ett telefonsamtal där Hedin använde ordet ”gråben”. Någon skjuten varg hittades dock aldrig.
Hovrätten skriver i domslutet att telefonsamtalet ”visserligen är besvärande för Karl Hedin, men den utredning som åklagaren presenterat är inte tillräcklig för att det ska vara möjligt att dra några säkra slutsatser om vad som faktiskt inträffade”.

SD:s Kenth Ekeroth bombhotad. Kenth Ekeroth, som väntas bli Sverigedemokraternas oppositionsråd i Region Dalarna, har bombhotats på sin adress i Rättvik, rapporterar Dalademokraten.
Bombhotet kom per mejl på och omfattade honom och den adress på ett vandrarhem i Rättvik där han bor tillfälligt.
På måndag samlas regionfullmäktige och Ekeroth ska där utses till SD:s oppositionsråd. Bombhotet är enligt tidningen polisanmält.

Man anhållen efter att ha hotat ambulanspersonal. Polisen kallades under fredagsmorgonen till en adress i Boden med anledning av ett olaga hot.
Polisen har på platsen gripit en man som misstänks för grovt hot mot tjänsteman, våld mot tjänsteman och grovt vapenbrott. Mannen ska ha blivit utåtagerande och hotat ambulanspersonal med ett vapenliknande föremål.
Efter förhör har åklagare beslutat att anhålla mannen, som är i 35-årsåldern. Han är även misstänkt för misshandel av en nära anhörig.

75-årig kvinna planerade att kidnappa tysk minister. Den tyska polisen har gripit en kvinna som misstänks vara ledare för den grupp som planerade att kidnappa landets hälsominister, rapporterar tyska medier.
Enligt uppgifter till Der Spiegel är kvinnan 75 år gammal, och ska ha styrt gruppens administrativa del. Den högerextrema gruppen ska även ha en militant del.
I april greps fyra misstänkta medhjälpare i olika städer i Tyskland. Enligt åklagaren ska gruppens slutgiltiga mål ha varit att genomföra en statskupp.
På Twitter tackar hälsominister Karl Lauterbach polisen för att de ”riskerar sin hälsa varje dag” för att skydda honom.


Publicerad

Prenumerera på Para§rafs nyhetsbrev 

Nyhetsbrevet skickas ut varje måndag och torsdag kväll 22.00.
I Nyhetsbrevet får du besked om det vi senast har publicerat och en del information om vad som är på gång. Därtill får du ibland extramaterial som inte publiceras på sajten.
Vi ingår inte i någon mediekoncern och lämnar inte ut prenumerantlistan till någon, så din mejladress hamnar inte på avvägar.
Du prenumererar utan kostnad. Du kan också överraska en vän genom att ge honom eller henne en prenumeration, om du skriver in i den personens mejladress.
OBS: Vi efterfrågar bara den mejladress du vill ha Nyhetsbrevet mejlat till, inget annat. Du prenumererar här.

Para§rafs artiklar, krönikor och debattartiklar kan kommenteras på vår Facebooksida.