Nyhetssammandrag tisdag 25 oktober 2022

Publicerad 2022-10-25

Tre män häktas - misstänkta för mord, fem ungdomar som misstänks för våldtäkt har anhållits, Nasa inleder ufo-utredning, moderater har hotats i Sölvesborg, FN-observatörer hindras att besöka fängelser i Australien.

Tre män har häktats för mord efter dödsskjutningen i Södra länken i torsdags, då en man i 20-årsåldern dödades i en bil, rapporterar TV4.
– Utredningen talar för att det är en avsiktlig gärning, säger åklagaren Daniel Jonsson.
Enligt tidigare uppgifter misstänktes dödsskjutningen ha varit en olyckshändelse.
Men övervakningsbilder har visat hur bilen tvärbromsade och att tre personer hoppade ur och sprang åt olika håll.
Männen häktades på den högre misstankegraden, och åklagaren uppger att bevisläget är gott. Den viktigaste bevisningen är övervakningsbilder och vittnesuppgifter. De tre männen förnekar brott.
Både offret och de tre misstänkta är hemmahörande i Eskilstuna. Den ihjälskjutne mannen hade enligt uppgift en ledande ställning i Eskilstunas gängmiljö.

Fem ungdomar är anhållna misstänkta för att ha våldtagit en kvinna i Kungsparken i Malmö i helgen. Händelsen utreds som grov våldtäkt.
– Vi kommer att höra berörda personer och genomför nu en rad tekniska analyser för att gå igenom händelseförloppet, säger kammaråklagare Kristina Amilon som leder förundersökningen, i ett pressmeddelande.
Polisen larmades om våldtäkten under natten till söndag. Ett grönområde och en lekplats i parken spärrades därefter av.

Nasa inleder ufo-utredning. Nasa har sedan tidigare valt ut 16 personer som ska delta i rymdorganisationens utredning av oidentifierade luftfenomen.
Under måndagen inleds den oberoende utredningen som ska ligga till grund för framtida studier om ufo-liknande föremål. Rapporten ska släppas till allmänheten i mitten av 2023.
– Att utforska det okända i rymden och atmosfären är kärnan för vilka vi är på Nasa, säger Thomas Zurbuchen, biträdande administratör på Nasas högkvarter i Washington.
Utredningen görs efter det amerikanska försvarsdepartementets ufo-rapport som offentliggjordes förra sommaren.
Utredarna kunde inte förklara 143 av de 144 observationer som har gjorts.

Sölvesborgsmoderaternas val att lämna samarbetet med SD har väckt starka reaktioner. Moderata företrädare vittnar om hot och hat.
Gruppledaren Kith Mårtensson (M) har bland annat fått höra att hon ska ”brinna i helvetet” och att hon är en ”fittkärring”, berättar hon för SVT Nyheter Blekinge.
Sölvesborgsmoderaten Jörgen Martinsson beskriver det som en ”hagelstorm av hat och hot” som riktats mot vissa lokala företrädare. Nu kommer Moderaterna att ta hjälp av partiets riksorganisation och även göra polisanmälningar.
Louise Erixon, tidigare kommunstyrelsens ordförande och företrädare för SD i Sölvesborg, har nu också valt att markera. I en intervju med P4 Blekinge tar hon avstånd från hatet.
– Jag har noterat att det har kommit många artiklar där Moderaterna vittnar om att man fått hot mot sig, företräde för den moderata gruppen. Det vill jag å det bestämdaste fördöma, det är oacceptabelt att rikta hot till politiker och hat och likande. Det är inte så man beter sig civiliserat, säger hon.
M ska nu styra kommunen tillsammans med S, C och det lokala Sölvesborg- och Listerpartiet.

 Inspektörer på FN-uppdrag skulle undersöka förhållandena i fängelser och häkten i Australien – men släpptes inte in på flera av dem. Uppdraget ställs därför in helt och hållet.
Inspektörerna skulle besöka ett antal anläggningar i enlighet med en överenskommelse som Australien ingått frivilligt i, för att bedöma om landet lever upp till tortyrkonventionen Opcat.
I endast tre länder har arbetsförhållandena tidigare ansetts vara så problematiska att uppdrag har fått ställas in: i Azerbajdzjan, Rwanda och Ukraina.
Inspektörernas gruppledare Aisha Muhammad, domare i Maldivernas högsta domstol, konstaterar att Australien bryter mot sina internationella åtaganden.
– Trots flertalet ansträngningar för att förklara vårt förebyggande mandat så gick det uppenbarligen inte fram, säger hon.
Den tidigare fängelseinspektören Steven Caruana samordnade besöket på den australiska sidan.
– Australien har haft fem år på sig att förbereda för detta besök. Australien kommer nu behöva stå till svars för detta pinsamma debacle inför FN:s tortyrkommitté, säger han.
Australien har återkommande anklagats för människorättsbrott i fängelser, häkten och asylanläggningar.


Publicerad

Prenumerera på Para§rafs nyhetsbrev 

Nyhetsbrevet skickas ut varje måndag och torsdag kväll 22.00.
I Nyhetsbrevet får du besked om det vi senast har publicerat och en del information om vad som är på gång. Därtill får du ibland extramaterial som inte publiceras på sajten.
Vi ingår inte i någon mediekoncern och lämnar inte ut prenumerantlistan till någon, så din mejladress hamnar inte på avvägar.
Du prenumererar utan kostnad. Du kan också överraska en vän genom att ge honom eller henne en prenumeration, om du skriver in i den personens mejladress.
OBS: Vi efterfrågar bara den mejladress du vill ha Nyhetsbrevet mejlat till, inget annat. Du prenumererar här.

Para§rafs artiklar, krönikor och debattartiklar kan kommenteras på vår Facebooksida.