Nyhetssammandrag onsdag 26 oktober 2022

Publicerad 2022-10-26

Jimmie Åkesson portas från Nobelfesten, snus orsakar trafikstockning i Göteborg, Svea hovrätt dömer Cissi Wallin, 16-åring döms för våldtäkt av gammal kvinna och rysk spion gripen i Norge.

Jimmie Åkesson portas från Nobelfesten i år igen. Nobelstiftelsens styrelse har inte sett någon anledning att ompröva sitt tidigare beslut om att inte bjuda in Sverigedemokraternas partiledare till Nobelfestligheterna, skriver Nobelstiftelsen i en kommentar till TT.
Att partiet numera utgör regeringsunderlag och är Sveriges näst största parti ändrar inte på något:
”Nobelpriset vilar på en respekt för vetenskap, kultur, humanism och internationalism. Den respekten ligger även till grund för de insatser som firas och uppmärksammas när Nobelpristagare och gäster från hela världen bjuds in till Nobelprisutdelningen och banketten den 10 december”, skriver stiftelsen.
Nobelstiftelsens vd Vidar Helgesen står därmed fast vid sin föregångare Lars Heikenstens beslut gällande Åkesson, som inte någon gång varit inbjuden till festligheterna i Stockholm. Övriga partiledare för riksdagspartierna är fortsatt inbjudna.

Snus orsakar trafikstockning i Göteborg. En last med ungefär 500 stockar snus har fallit i Marieholmstunneln, rapporterar P4 Göteborg.
Snusstockarna har skapat trafikstockning med långa köer.
– Bilister stannar upp och passar på att plocka snus. Vilket är en säkerhetsrisk. Så nu väljer vi att stänga av två körfält, säger Beisi Sundin som är presskommunikatör på Trafikverket.

Svea hovrätt fastställer den fällande domen mot Cissi Wallin för grovt förtal efter att ha riktat våldtäktsanklagelser mot Fredrik Virtanen.
Hovrätten anser att inläggen på Facebook och Instagram innehåller förtalsgrundande uppgifter, och säger att man därför inte prövat om de är sanna.
Straffet sänks från 100 dagsböter till 30, men skadeståndet höjs samtidigt från 80 000 kronor till 100 000.
– Hovrätten har vid försvarlighetsprövningen gjort en helhetsbedömning av omständigheterna och har då bl.a. beaktat att kvinnan skulle ha kunnat redogöra för det övergrepp hon menar att hon utsatts för och på så sätt delta i metoo-debatten, utan att peka ut journalisten, säger hovrättslagmannen Ragnar Palmkvist, ordförande i målet.

16-åring döms för våldtäkt mot äldre kvinna i Dals-Ed. En 16-årig pojke döms för våldtäkt på en kvinna i 80-årsåldern samt sexuellt ofredande mot en annan äldre kvinna i Dals-Ed.
Det meddelade Vänersborgs tingsrätt under tisdagen.
Han döms till sluten ungdomsvård i fem månader. Pojken överföll kvinnan i hennes hem i somras och våldtog henne.

En brasiliansk medborgare på väg till jobbet på universitetet i Tromsö blev i går gripen av polis, rapporterar NRK.
Kanalen skriver att norska säkerhetspolisen, PST, misstänker att personen är i Norge under falsk identitet och jobbar för ryska underrättelsetjänsterna.
Säkerhetspolisen misstänker att personen är en ”illegalist”, en person som bygger upp en identitet som en vanlig medborgare när det i egentligen är så att personen arbetar för den ryska underrättelsetjänsten.
Personen ifråga forskar bland annat på hybridkrigföring. Det är första gången som PST griper en så kallad ”illegalist” i Norge.


Publicerad

Prenumerera på Para§rafs nyhetsbrev 

Nyhetsbrevet skickas ut varje måndag och torsdag kväll 22.00.
I Nyhetsbrevet får du besked om det vi senast har publicerat och en del information om vad som är på gång. Därtill får du ibland extramaterial som inte publiceras på sajten.
Vi ingår inte i någon mediekoncern och lämnar inte ut prenumerantlistan till någon, så din mejladress hamnar inte på avvägar.
Du prenumererar utan kostnad. Du kan också överraska en vän genom att ge honom eller henne en prenumeration, om du skriver in i den personens mejladress.
OBS: Vi efterfrågar bara den mejladress du vill ha Nyhetsbrevet mejlat till, inget annat. Du prenumererar här.

Para§rafs artiklar, krönikor och debattartiklar kan kommenteras på vår Facebooksida.