Nyhetssammandrag torsdag 27 oktober 2022

Publicerad 2022-10-27

16-årig pojke mördad i Sandviken, Anders Adali är häktad för grova ekobrott, två män häktade för misstänkt mord i Malmö, Alf Svensson är orolig över den nya regeringens migrations- och kriminalpolitik, högt uppsatt vänsterpartist åtalad för grovt rattfylleri och 55-årig man döms för flera grova våldtäkter mot barn på ett behandlingshem.

En 16-årig pojke hittades skjuten på en cykelbana i Sandviken sent på tisdagskvällen.
– Pojken bekräftades avliden på sjukhus, säger Polisens presstalesperson Magnus Jansson Klarin.
Ännu är ingen gripen för mordet.
Polisen fick in larmet från stadsdelen Barrsätra i Sandviken klockan 22.47 på tisdagskvällen.
– Det var en förbipasserande som hittade pojken liggandes livlös på en cykelväg, säger Magnus Jansson Klarin.
Det visade sig att den 16-årige pojken hade blivit skjuten och privatpersoner påbörjade livräddande åtgärder i väntan på ambulans.
Pojken fördes till sjukhus där han senare dödförklarades. Anhöriga är underrättade och en förundersökning gällande mord har inletts.

Anders Adali har gjort sig känd genom att öppet berätta om sitt tidigare liv som yrkeskriminell. Han föreläser, medverkar i tv och poddar och har skrivit böcker.
Nu sitter han häktad misstänkt för grova ekobrott i Sveriges största bedrägerihärva.
– Summan jag rånat för under alla år? Det är rånsummor på kanske lite mer än 80 miljoner totalt under alla år, berättade Anders Adali för några år sedan i SVT.
Han dömdes 2007 till ett sjuårigt fängelsestraff för ett grovt värdetransportrån i Finland. Dessförinnan hade han under tio år levt ett dubbelliv som familjefar – samtidigt som han smugglade vapen, sålde droger och rånade banker och värdetransporter.
Han startade och drev ett framgångsrikt lekland, men trots att verksamheten gick bra fortsatte han med sitt kriminella liv.
Tidigare var han också en återkommande gäst i ”Breaking News med Filip och Fredrik” på Kanal 5.

En kvinna hittades under natten till onsdagen död i en lägenhet i Malmö.
Två män sitter anhållna misstänkta för mord.  Enligt Polisen handlar det om ett dödsfall av okänd orsak. Man har därför startat en mordutredning.
– Ibland råder oklarheter och då vidtar vi vissa åtgärder, säger Calle Persson, Polisens presstalesperson.
Under onsdagsförmiddagen anhölls två män misstänkta för mord.
En teknisk undersökning har genomförts på platsen. Nu inväntas den rättsmedicinska undersökningen. Anhöriga är underrättade om dödsfallet.

Den förra KD-ledaren Alf Svensson är orolig över den nya regeringens migrations- och kriminalpolitik. Han vill se mer fokus på familjens roll i samhället.
– Jag hoppas man kommer till insikt att förebyggande insatser är nödvändiga, säger han till Sveriges Radio.
Alf Svensson som ledde Kristdemokraterna i 31 år, menar att partiet haft en chans att ”våga vara ett annat parti”.
Han tyckte att KD borde fokusera mer på det förebyggande i kriminalpolitiken, på familjens roll och internationella frågor.
Till Sveriges Radios Ekot säger Alf Svensson att han är orolig över inriktningen i den nya regeringens migrations- och kriminalpolitik.
– Jag tycker att man ska vara lite orolig och inte förtröstansfull. Man ska se riskerna. Man måste vara väldigt observant så man inte trampar ner rättssäkerheten, säger Svensson till Ekot.
Den förra KD-ledaren fortsätter:
– Jag tror att man missar den här insikten att en 10-årig knarkkurir eller 17-åring med vapen inte är personer som bryr sig om ökade straff eller avlyssning. De lever i en annan värld. Jag hoppas och tror att man kan kommer till insikt att det är förebyggande insatser som är nödvändiga.

En högt uppsatt vänsterpartist åtalas för grovt rattfylleri. Efter ett midsommarfirande stoppades han med 1,9 promille alkohol i blodet, rapporterar Dagens ETC.
Mannen kandiderade för Vänsterpartiet i riksdagen men kom inte in. Han har alltjämt ett tungt förtroendeuppdrag för partiet.
Det dröjde tre månader innan mannen informerade partiet om vad som hade hänt. Han har nu tagit en politisk paus, rapporterar Dagens ETC.

Trots en rad varningssignaler utsattes flickan för upprepade våldtäkter på sitt HVB-hem av sin vårdare.
Ett nytt vittne – en tidigare chef på boendet – har nu berättat om hur hon förgäves försökt slå larm om den 55-årige mannens kontakter med flickan. Bland annat gjordes tio avvikelserapporter.
Nu döms 55-åringen i hovrätten till fem års fängelse för bland annat våldtäkt mot barn.
Våldtäkterna på HVB-hemmet pågick under ett halvår mot en utsatt flicka som skulle få vård och stöd för bland annat självmordsförsök och självskadebeteende.
Tingsrätten har tidigare beskrivit övergreppen med orden ”sadistiskt och betvingande våld”.
Handlingar visar hur socialtjänsten i kommunen gav HVB-hemmet i uppdrag att ha ”ständig bevakning”, dygnet runt, över den utsatta flickan.


Publicerad

Prenumerera på Para§rafs nyhetsbrev 

Nyhetsbrevet skickas ut varje måndag och torsdag kväll 22.00.
I Nyhetsbrevet får du besked om det vi senast har publicerat och en del information om vad som är på gång. Därtill får du ibland extramaterial som inte publiceras på sajten.
Vi ingår inte i någon mediekoncern och lämnar inte ut prenumerantlistan till någon, så din mejladress hamnar inte på avvägar.
Du prenumererar utan kostnad. Du kan också överraska en vän genom att ge honom eller henne en prenumeration, om du skriver in i den personens mejladress.
OBS: Vi efterfrågar bara den mejladress du vill ha Nyhetsbrevet mejlat till, inget annat. Du prenumererar här.

Para§rafs artiklar, krönikor och debattartiklar kan kommenteras på vår Facebooksida.