Nyhetssammandrag fredag 28 oktober 2022

Publicerad 2022-10-28

Unga rånas och misshandlas i skolan, 50 000 färdiga pass ligger på hög, ryskt fartyg undersöker Nord Stream-läckorna, Kanada granskar kinesiska "polisstationer", skottdrama i Spanien med två döda varav en polis och två kvinnor har blivit grovt misshandlade i Göteborg.

Skolan är den vanligaste platsen där unga misshandlas och kränks sexuellt. Rån mot barn och ungdomar är också vanligt i skolan.
45 procent av eleverna i årskurs nio uppger att de utsattes för brott under 2021, enligt en undersökning som Brottsförebyggande rådet, Brå, presenterade på torsdagen.
Bland pojkar är det vanligast att råka ut för för stöld och misshandel. Bland flickor i nian är sexualbrott vanligast, följt av stöld.

Polisen: 50 000 färdiga pass ligger på hög. På flera håll i landet har passexpeditioner haft problem med pass som samlats på hög, eftersom de inte hämtas ut.
Nu väntar 50 000 färdiga pass på att hämtas ut bara i Stockholms län, skriver Polisen på sin hemsida.
Enligt Polisens grundregel ligger passet kvar i tre månader. Om det inte hämtats ut innan dess makuleras det.

Ryskt fartyg undersöker Nord Stream-läckorna. Det ryskflaggade civila fartyget Nefrit är framme för att undersöka läckorna på Nord Streams gasledning.
– Fartyget är inhyrt av ett konsortium som äger pipelinen. Vi har vetat ett tag att de velat komma för att genomföra egna undersökningar, säger Marinens kommunikationschef Jimmie Adamsson.
Flera svenska stridsfartyg är också på plats vid läckorna.
– Vi är där och de är där. Det är ingen dramatik egentligen. De behöver inte tillstånd från svenska myndigheter för att göra undersökningen i svensk ekonomisk zon, säger Jimmie Adamsson.

Kanada utreder kinesiska ”polisstationer”. Kinesisk polis har öppnat fler än 50 stationer i över 20 länder runt om i världen, visar en rapport av organisationen Safeguard Defenders som släpptes i september, skriver TT.
Nu meddelar kanadensisk federal polis att de kommer granska de ”polisstationer” som har upprättats i Kanada.
– Det här är ett skandalöst intrång på kanadensisk suveränitet, säger den konservative parlamentsledamoten Michael Chong till etermediebolaget CBC.
Enligt rapporten 110 Overseas – Chinese Transnational Policing Gone Wild finns kinesiska poliskontor i bland annat Sverige, Storbritannien, och Italien.

Två personer har dött i ett skottdrama på landsbygden i Spanien under onsdagsförmiddagen, rapporterar TT och hänvisar till spanska medier.
Skottdramat utlöstes av ett familjebråk i staden Ciudad Real söder om Madrid.
Gärningsmannen sköt först ihjäl en granne. Sedan ska han ha öppnat eld mot trafik som passerade på en närliggande motorväg.
När polisen och civilgardet kom till platsen sköt mannen mot poliserna, varpå en polis skadades och dog.
Efter förhandlingsförsök sköt polisen ihjäl gärningsmannen.

Två kvinnor har blivit misshandlade med ett tillhygge på Nordhemsgatan i Göteborg, skriver Polisen på sin hemsida.
En man, som misstänks för grov misshandel, hittades medvetslös och blodig på gatan.
– Det ska ha varit mycket blod på platsen och i en trappuppgång där. En av kvinnorna har varit relativt blodig och den andra vet jag inte så mycket om, men båda är förda till sjukhus, säger Hans-Jörgen Ostler, Polisens presstalesperson.
En man i 30-årsåldern som initialt pekats ut som gärningsman hittades medvetslös på gatan utanför adressen. Enligt initiala uppgifter kan mannen ha hoppat eller fallit ur ett fönster i byggnaden.
– Mannen var medvetslös och fördes till sjukhus med att misstänka huvudskador, säger Hans-Jörgen Ostle.


Publicerad

Prenumerera på Para§rafs nyhetsbrev 

Nyhetsbrevet skickas ut varje måndag och torsdag kväll 22.00.
I Nyhetsbrevet får du besked om det vi senast har publicerat och en del information om vad som är på gång. Därtill får du ibland extramaterial som inte publiceras på sajten.
Vi ingår inte i någon mediekoncern och lämnar inte ut prenumerantlistan till någon, så din mejladress hamnar inte på avvägar.
Du prenumererar utan kostnad. Du kan också överraska en vän genom att ge honom eller henne en prenumeration, om du skriver in i den personens mejladress.
OBS: Vi efterfrågar bara den mejladress du vill ha Nyhetsbrevet mejlat till, inget annat. Du prenumererar här.

Para§rafs artiklar, krönikor och debattartiklar kan kommenteras på vår Facebooksida.