Nyhetssammandrag söndag 30 oktober 2022

Publicerad 2022-10-30

Nynazister gripna av polis i Oslo, överfallsvåldtäkt i Enköping, DNA-test friade morddömd efter 38 år, LSS-boende i Örebro stängs med omedelbar verkan och Polisen har stoppat en planerad brandattack mot Irans ambassad på Lidingö.

35 personer har enligt norska medier gripits i samband med en nynazistisk demonstration i centrala Oslo på lördagen. Enligt en video som tidningen VG tagit del av förekommer våld mellan poliser och demonstranter.
Det ska enligt uppgift vara personer från nazistiska ”Den Nordiske Motstandsbevegelsen” som ligger bakom våldsamheterna.
– Det pratas om en grupp på 40-50 personer som har önskat att yttra sig. Detta är inte avtalat med polisen på förhand, säger Tor Gulbrandsen, som leder polisens insats, om demonstrationen.
Insatsledaren understryker att det är tillåtet att demonstrera ”fredligt” men att demonstranterna i centrala Oslo inte följt polisens anvisningar.
Därför har personer gripits. Bland deltagarna i demonstrationen ska även ditresta danskar och svenskar finnas med.

 Misstänkt överfallsvåldtäkt i park. Polisen utreder en misstänkt överfallsvåldtäkt som ska ha skett i en park i centrala Enköping.
Enligt Polisens hemsida är det en kvinna i 20-årsåldern som utsatts av en okänd gärningsperson.
Polisen gjorde en teknisk undersökning på platsen och senare under dagen kunde en misstänkt man gripas.

1983 dömdes Maurice Hastings till livstids fängelse för ett mord och två mordförsök i Kalifornien.
Nu har han släppts – tack vare att tidigare otestad DNA-bevisning pekat ut en annan person, skriver The Guardian.
– Jag bad i många år för att den här dagen skulle komma. Jag står inte här som en bitter man, men jag vill bara njuta av mitt liv nu när jag har det, sa Hastings vid en presskonferens på fredagen.
Mordoffret, en kvinna, hade utsatts för sexuella övergrepp och sedan skjutits i huvudet.
Hastings bad om att DNA-testas redan år 2000 men nekades. Först i juni i år visade det sig att det DNA som hittats på kvinnans kropp inte tillhörde Hastings.
Det tillhörde en man som dömts för ett annat brott och dog i fängelset år 2020.

Ett boende i Örebro län med flera barn och unga stängs med omedelbar verkan av Inspektionen för vård och omsorg (Ivo), rapporterar P4 Örebro.
Det är ett så kallat LSS-boende som enligt Ivo brustit på flera punkter.
Vid en inspektion upptäckte myndigheten bland annat att ett barn placerats i en källare som inte var anpassad för att bo i.
Barnet i fråga ska enligt egen utsago ha varit förbjuden att lämna rummet. En annan ung person ska ha utsatts för våld och kränkningar.
Dessutom anser Ivo att bolaget som driver boendet försökt vilseleda och försvåra vid inspektioner.

Polisen har stoppat en planerad brandattack mot Irans ambassad på Lidingö i Stockholm, rapporterar TV4 Nyheterna.
En man har gripits utanför ambassaden. Han är misstänkt för förberedelse till mordbrand.
Larmet inkom till Polisen på lördagsförmiddagen. Mannen stoppades och greps precis vid den iranska ambassaden på Lidingö i Stockholm, rapporterar TV4 Nyheterna.
– När man kontrollerade honom hittades en misstänkt brandfarlig vätska, säger Polisens presstalesperson Per Fahlström till TT.
Den gripne mannen, som är mellan 35 och 40 år gammal, förhördes under dagen och anhölls sedan av åklagare.


Publicerad

Prenumerera på Para§rafs nyhetsbrev 

Nyhetsbrevet skickas ut varje måndag och torsdag kväll 22.00.
I Nyhetsbrevet får du besked om det vi senast har publicerat och en del information om vad som är på gång. Därtill får du ibland extramaterial som inte publiceras på sajten.
Vi ingår inte i någon mediekoncern och lämnar inte ut prenumerantlistan till någon, så din mejladress hamnar inte på avvägar.
Du prenumererar utan kostnad. Du kan också överraska en vän genom att ge honom eller henne en prenumeration, om du skriver in i den personens mejladress.
OBS: Vi efterfrågar bara den mejladress du vill ha Nyhetsbrevet mejlat till, inget annat. Du prenumererar här.

Para§rafs artiklar, krönikor och debattartiklar kan kommenteras på vår Facebooksida.