April, april! Kristersson lurar dig vart han vill

Av Andreas Magnusson 2022-10-31

Grattis svenskar, nu står vi inför första november och Ulf Kristerssons utlovade elkostnadsskydd är på plats. Så här lät det innan valet: ”Idag har jag pratat med partiledarna i de tre andra partierna på min sida och nu är vi helt överens. Om det blir maktskifte och en ny regering efter valet, så KOMMER (uttalat med emfas) vi att införa ett högkostnadsskydd för företag och hushåll mot de extremt höga elpriserna redan den första november.”

Vad sa? Inget högkostnadsskydd på plats? Men de var ju helt överens. Han lovade ju.

Han borde nog ha sagt första april istället. Då hade han kunnat göra en ”april, april”.

Men låt oss vara generösa mot Kristersson. Han sa ju faktiskt inte vilket år det gällde. Första november återkommer varje år. Det så kallade After Eight-tricket. Klockan är alltid efter åtta och den lilla mintplattan går därför alltid att stoppa i munnen.

De var också helt överens om rejäla sänkningar på bensin- och dieselpriset. När Magdalena Andersson i våras drev igenom en sänkning på bensinpriset med 1 krona litern var kritiken från Sverigedemokraterna inte nådig.

På partiets officiella Facebooksida skrev man att en så låg sänkning var en ”snålsatsning” och ”ett hån”. Nu har man själv tillsammans med de andra partierna i det brunblå blocket förhandlat fram en sänkning med just 1 krona.

Sänkningen börjar gälla nästa år. Fram till dess blir det alltså diesel för runt 27 spänn litern och den som väntar på något gott kan hoppas på 26 spänn efter nyår om inte världsmarknadspriset stiger.

Varför valde Sverigedemokraterna att själva utsätta landets bilister för det man kallar ett hån? Det är svårt att förstå. De ville ju sänka dieselpriset med 10 kronor. KD ville sänka det med 9 kronor och Moderaterna ville sänka det med 5 kronor. En rimlig kompromiss hade gett oss en sänkning på runt 7-8 spänn.

Svaret är enkelt. De ljög. De hade aldrig för avsikt att få något högkostnadsskydd på plats 1 november och de hade aldrig för avsikt att sänka priset vid pump med mer än en spottstyver. En sådan sänkning kan nämligen inte göras utan att man bryter mot EU-överenskommelser och skulle dessutom skapa enorma hål i statskassan.

Det känns nog sådär nu för landsbygdsväljare som knöt näven i fickan och stoppade SD-valsedeln i kuvertet och slickade igen i hopp om att kunna köra bil till ett rimligt pris.

Och så levererar de SAMMA ynkliga sänkning som sossarna och MP levererade redan i våras! EN spänn. Ett litet mynt av den minsta valören.

Sossarna och Centern hade, enligt den brunblå propagandan, tillsammans med ”miljömupparna” i Miljöpartiet svikit landsbygden och hoppet stod därför till nyssnazisterna och lillprins Ulf. Deras löften visade sig vara varken vatten eller bensin värda.

Vi har inte råd och vi har aldrig haft råd med den sortens politik som populisterna förespråkar. Våra företag har inte råd att stå utan utländsk arbetskraft. Satsningarna på skola, försvar, sjukvård, militär och högkostnadsskydd mot höga elpriser kräver stora summor pengar.

Det finns en väg att gå för att lösa problemet, men den vägen är de inte intresserade av. Man kan höja skatter och skatterna kan höjas för de människor som har det så bra ställt att höga bensinpriser inte är något problem.

Eftersom det handlar om högerpolitik handlar det alltid om en politik som aldrig någonsin ska kännas i plånboken för människor med firmabil, hemhjälp och prunkande trädgård.

Vi dyker rakt in i en lågkonjunktur och den som ska ta smällen är du. Kristersson, Åkesson, Busch och Korvgubben ville ha dina röster. De ville ha makt. Det var allt. Notan? Den tar du.

April, april.

Detta är en krönika. Analyser och ställningstaganden är skribentens.


   Andreas Magnusson är gymnasielärare i svenska och religionskunskap. Han sysslar också med musik både som soloartist och med bandet Oblomov. Andreas har skrivit en del för DN Kultur och nominerades 2019 till årets opinionsbildare vid Faktumgalan.
År 2022 debuterade han med boken ”När humanismens fördämningar brister – personerna och partierna som drogs med”.
Andreas är en av Para§rafs fasta krönikörer.

Publicerad

Prenumerera på Para§rafs nyhetsbrev 

Nyhetsbrevet skickas ut varje måndag och torsdag kväll 22.00.
I Nyhetsbrevet får du besked om det vi senast har publicerat och en del information om vad som är på gång. Därtill får du ibland extramaterial som inte publiceras på sajten.
Vi ingår inte i någon mediekoncern och lämnar inte ut prenumerantlistan till någon, så din mejladress hamnar inte på avvägar.
Du prenumererar utan kostnad. Du kan också överraska en vän genom att ge honom eller henne en prenumeration, om du skriver in i den personens mejladress.
OBS: Vi efterfrågar bara den mejladress du vill ha Nyhetsbrevet mejlat till, inget annat. Du prenumererar här.

Para§rafs artiklar, krönikor och debattartiklar kan kommenteras på vår Facebooksida.