Nyhetssammandrag fredag 4 november 2022

Publicerad 2022-11-04

Morddömd man frias av hovrätten, 18-åring åtalas för mord i Eskilstuna, kvinna döms för vanvård av hundar, halshuggna kroppar hittades hängande från bro i Ecuador och stort fångutbyte mellan Ryssland och Ukraina.

Morddömd man frias av hovrätten. En man som i tingsrätten dömts till 14 års fängelse för mordförsök har friats av hovrätten över Skåne och Blekinge.
I augusti 2021 blev en 27-årig man skjuten med flera skott när han stannat med sin bil vid ett trafikljus i Helsingborg. Två bilar kom i hög hastighet och blockerade 27-åringens bil. Från en tredje bil avlossade en maskerad förare sex skott varefter alla tre bilarna lämnade platsen i hög hastighet.
Den man som åtalats för att ha avlossat skotten dömdes av tingsrätten för mordförsök, men hovrätten anser inte att bevisningen är tillräcklig.
”Det finns visserligen flera omständigheter som är besvärande för den man som åtalats för att ha avlossat skotten, men det finns inte någon konkret bevisning som knyter honom till brottsplatsen”, säger hovrättslagman Margita Åhsberg i ett pressmeddelande.
Hovrätten ändrar inte påföljden för den man och kvinna som också åtalats för bland annat mordförsök. De döms till elva respektive tio års fängelse.

 18-åring åtalas för mord i Eskilstuna. En 18-åring åtalas misstänkt för att ha skjutit ihjäl en man i 25-årsåldern i Eskilstuna, rapporterar SVT Sörmland. Han åtalas för mord och grovt vapenbrott.
Det var den 23 maj som en man i 25-årsåldern hittades skjuten. Han avled senare av sina skador.
Av åtalet framgår att mordet kan betraktas som en ren avrättning. Den då 17-årige gärningsmannen ska på nära håll skjutit minst nio skott mot offrets huvud och kropp när han låg på marken.
Den misstänkte hade en brokig bakgrund med bråk i skolan och senare placering på olika typer av hem. Där hade han bland annat gjort sig skyldig till grovt egenmäktigt förfarande och våld mot tjänsteman.

Kvinna döms för vanvård av hundar. Vid en kontroll i kvinnans hem för två år sedan avlivades en valp och 16 djur omhändertogs.
Nu döms kvinnan av Umeå tingsrätt till villkorlig dom för djurplågeri, rapporterar P4 Västerbotten. Inga böter utdöms, vilket tingsrätten förklarar med att kvinnan led av psykisk ohälsa.
När länsstyrelsen i Västerbotten gjorde sin kontroll i kvinnans bostad var golven fyllda med hundarnas urin och avföring. En av hundarna hade en juvertumör, men hade inte fått veterinärvård.

 Halshuggna kroppar pårträffats hängande från bro i Ecuador. På bara en vecka har två halshuggna kroppar påträffats hängandes från en bro. Flera fångvakter har hållits gisslan av fångar, nio bilar har exploderat och fem poliser dödats i Ecuador, rapporterar The Guardian.
Under onsdagen förklarade President Guillermo Lasso undantagstillstånd och utegångsförbud efter klockan 21 i provinserna Guayas och Esmeraldas.
Han kallade de våldsamma incidenterna för ”en krigsförklaring” och sa att han var ”redo att agera hårt”. Han la även till att soldater och polis har beslagtagit vapen, ammunition, explosiva medel och telefoner från olika fängelser.
Närmare 20 attacker har utförts mot polisstationer, en vårdklinik och en bussterminal. De har krävt minst åtta personers liv.
Sedan februari 2021 har cirka 400 fångar dödats i fängelser i olika upplopp. Lasso har upprepade gånger sagt att det eskalerande våldet beror på att narkotikagängen vill hämnas för hans regerings ansträngningar att bekämpa droghandeln.

Ryssland och Ukraina har enats om och genomfört ett stort fångutbyte.
Det ryska försvarsdepartementet skriver på sin Telegram-kanal att 107 ryssar har återvänt till Moskva efter fångenskap i Ukraina.
”Alla som har släppts får nu den vård och psykologiskt stöd som de behöver”, skriver departementet.
Även Andriy Yermak, ukrainska president Zelenskyjs stabschef, skriver på Twitter att 107 ukrainska soldater släppts fria genom utbytet.
”Vi har hämtat hem många som skadats under striderna. Staten kommer att göra allt som krävs för att hjälpa var och en av dem”, skriver han.


Publicerad

Prenumerera på Para§rafs nyhetsbrev 

Nyhetsbrevet skickas ut varje måndag och torsdag kväll 22.00.
I Nyhetsbrevet får du besked om det vi senast har publicerat och en del information om vad som är på gång. Därtill får du ibland extramaterial som inte publiceras på sajten.
Vi ingår inte i någon mediekoncern och lämnar inte ut prenumerantlistan till någon, så din mejladress hamnar inte på avvägar.
Du prenumererar utan kostnad. Du kan också överraska en vän genom att ge honom eller henne en prenumeration, om du skriver in i den personens mejladress.
OBS: Vi efterfrågar bara den mejladress du vill ha Nyhetsbrevet mejlat till, inget annat. Du prenumererar här.

Para§rafs artiklar, krönikor och debattartiklar kan kommenteras på vår Facebooksida.