Nyhetssammandrag söndag 6 november 2022

Publicerad 2022-11-06

Region Sörmland varnar om bedragare som vill mötas upp utanför sjukhus, Örebropolisen varnar för bilbedragare, majoriteten A-traktorer är trafikfarliga, häst räddad ur damm och klimataktivister stormade nederländsk flygplats.

Region Sörmland varnar om bedragare som vill mötas upp utanför sjukhus. Regionen varnar för bedrägerierna på sin hemsida och i sociala medier.
Sörmlänningar har kontaktats av bedragare som bett om att mötas utanför sjukhus under kvällstid med bank-id, för att de ska få tillgång till sina provsvar, rapporterar SVT Sörmland.
Enligt kommunikationsdirektör Maria Karlsson är det tre personer som utsatts och som informerat regionen om händelserna.
Men Maria Karlsson misstänker att det kan finnas fler som kontaktats och uppmanar invånare som varit med om detta att polisanmäla.
– Det inte otänkbart att det finns ett mörkertal, säger hon.
De tre personerna drabbades i olika delar av länet och samtliga lyckades genomskåda bedrägeriförsöket.
Regionen meddelar att den enda gången du behöver identifiera sig med bank-id hos dem för att få provsvar är när du loggar in på 1177.se.

 Örebropolisen varnar för bilbedragare. Polisen i Örebro län har gått ut med en varning till alla som försöker sälja en bil just nu.
De skriver på sociala medier att det finns en bedragare i området som aktivt åker runt och låtsas köpa bilar, rapporterar SVT Nyheter.
Bedragaren har använt samma tillvägagångssätt där han vid köpet hävdar att appen Swish inte fungerar, och att han ska göra en överföring via banken istället.
För köparen visar han sedan upp en falsk överföring och det är först senare som säljaren inser att det inte förts över pengar, men då är bilen och bedragaren redan borta.
Polisen uppmanar därför säljare med att vara noga med att kontrollera så att pengar faktiskt förts över till rätt bankkonto innan man lämnar över nyckeln och föraren kör iväg med bilen

 Majoriteten A-traktorer är trafikfarliga. Två tredjedelar av de 300 A-traktorer som Polisen i region Väst kontrollerade under höstlovet var ombyggda eller har brister som är olagliga och trafikfarliga, skriver Polisen i ett pressmeddelande.
Polisen skickar även med en vädjan till alla föräldrar om att engagera sig i vad ungdomarna gör.
– Det kan vara livsfarligt att köra för fort i en a-traktor eller att stoppa in fler passagerare, traktorn är ju inte konstruerad för detta. Sammantaget blir trafikfaran oerhört mycket större än när man kör en vanlig personbil, säger Hans Qvant vid trafikpolisen i Halmstad.

 Häst räddad ur damm.  Vid 03-tiden under lördagsnatten vaknade hästägaren i Östra Husby utanför Norrköping, av förtvivlade ljud och när hen skulle titta till hästen visade det sig att den fastnat i en damm.
– Hästen hade gått bakom ladugården och fastnat i en damm och kunde inte komma upp på egen hand, säger Christian Lind, vakthavande befäl vid räddningstjänsten.
Efter en stressig timme lyckades Räddningstjänsten dra upp hästen ur dammen.
– Vi fick lägga slangar kring magen på hästen och sen drog vi försiktigt upp den med en traktor. Det gick bra men den var ganska medtagen efteråt, säger Christian Lind.
Hästen verkade dock vara oskadd efter sitt nattliga äventyr.

Klimataktivister stormade nederländsk flygplats. Hundratals klimataktivister stormade under gårdagen flygplatsen Schiphol i Amsterdam och satte sig framför privata jetflygplan, rapporterar nederländska medier.
Bilder från platsen visar hur aktivister håller tal, visar upp banderoller och cyklar omkring på flygplatsens landningsbana.
Aktivisterna uppges tillhöra en rad olika organisationer, däribland Greenpeace och Extinction rebellion.
Blockaden har stoppat flera flyg från att lyfta, enligt tyska Bild ska två av dessa ha varit medicinska flygningar. Militärpolisen ska ha gripit sex personer som deltagit i aktionen.
Schiphol är Europas tredje största flygplats.


Publicerad

Prenumerera på Para§rafs nyhetsbrev 

Nyhetsbrevet skickas ut varje måndag och torsdag kväll 22.00.
I Nyhetsbrevet får du besked om det vi senast har publicerat och en del information om vad som är på gång. Därtill får du ibland extramaterial som inte publiceras på sajten.
Vi ingår inte i någon mediekoncern och lämnar inte ut prenumerantlistan till någon, så din mejladress hamnar inte på avvägar.
Du prenumererar utan kostnad. Du kan också överraska en vän genom att ge honom eller henne en prenumeration, om du skriver in i den personens mejladress.
OBS: Vi efterfrågar bara den mejladress du vill ha Nyhetsbrevet mejlat till, inget annat. Du prenumererar här.

Para§rafs artiklar, krönikor och debattartiklar kan kommenteras på vår Facebooksida.