Nyhetssammandrag torsdag den 10 november 2022

Publicerad 2022-11-10

Ny lag tillåter att mamman kan överge sin nyfödda bebis, kungen och prinsen överklagar till Högsta domstolen, mycket fusk med läxhjälpsbidraget och tonårspojkar begärs häktade för mord.

Alltfler så kallade babyboxar har installerats i USA. Det är en gammal idé som nu fått nytändning. Det innebär att nyblivna mammor som inte vill ha sin bebis, kan lämna dem i en av dessa boxar och så tas barnet om hand av staten.
Dessa byggs ofta i till exempel brandstationer där personal finns att ta hand om den övergivna nyfödda. Det är inte tillåtet i alla stater eftersom det ofta finns ett generellt förbud mot att överge sitt barn.
Men i kölvattnet av att möjligheten till aborter kraftigt har börjat begränsas, så har alltfler delstater stiftat lagar som tillåter att lämna ifrån sig sitt barn på detta sätt.

Ekrem “Kungen” Güngör och Amir “Prinsen” Amdouni, de två numera före detta advokaterna som dömdes till fängelse i sex respektive fyra år, har nu överklagat de fällande domarna till Högsta domstolen.
Güngör gör gällande att ett hovrättsråd var jävig och vill därför ha en ny rättegång. Amdouni dömdes på flera åtalspunkter, men har endast överklagat den som gäller synnerligen grovt narkotikabrott.

Under 2014 kom en lag som gjorde det möjligt för organisationer och ideella föreningar att söka läxhjälpsbidrag.
Hittills har 225 miljoner kronor betalts ut. Nu har Skolverket efter en granskning funnit att det förekommit mycket fusk.
Det har bland annat upptäckts att bidraget gått till annat än läxhjälp, till exempel hyrbilar och klädinköp. Tre organisationer har polisanmälts för bedrägeri.
Skolverket och Skatteverket har sänt in förslag på åtgärder som ska försvåra fusk med bidraget, bland annat föreslås en utvidgning av bidragsbrottslagens reglering.

Under onsdagen häktades tre pojkar i tonåren på sannolika skäl misstänkta för mordet på en 25-årig man i Gävle. Två av de misstänkta greps natten mot söndagen och den tredje under måndagen.
Enligt uppgift så handlade det om en uppgörelse i den undre världen. Bland annat med hänsyn till pojkarnas låga ålder så är Polisen mer förtegna än vanligt.


Publicerad

Prenumerera på Para§rafs nyhetsbrev 

Nyhetsbrevet skickas ut varje måndag och torsdag kväll 22.00.
I Nyhetsbrevet får du besked om det vi senast har publicerat och en del information om vad som är på gång. Därtill får du ibland extramaterial som inte publiceras på sajten.
Vi ingår inte i någon mediekoncern och lämnar inte ut prenumerantlistan till någon, så din mejladress hamnar inte på avvägar.
Du prenumererar utan kostnad. Du kan också överraska en vän genom att ge honom eller henne en prenumeration, om du skriver in i den personens mejladress.
OBS: Vi efterfrågar bara den mejladress du vill ha Nyhetsbrevet mejlat till, inget annat. Du prenumererar här.

Para§rafs artiklar, krönikor och debattartiklar kan kommenteras på vår Facebooksida.