Nyhetssammandrag måndag 14 november 2022

Publicerad 2022-11-14

Präst begravde man – inledde relation med änkan, poliskontroll i Södertälje, Turkiets Erdogan sparkar statstjänstemän, gynakuten i Skåne slopar patientavgift och Nordkorea tillverkar ryska uniformer.

En präst i Lund har fått tre års prövotid, rapporterar Sydsvenskan, efter att den manliga prästen, som är i 60-årsåldern, haft sex med en änka vars man just hade begravts.
Enligt tidningen ska det vara prästen själv som förrättade mannens begravning, innan han inledde en sexuell relation med änkan.
Prästen ska också ha försökt inleda en relation med en 30 år yngre medarbetare.
Prästen ska även ha sagt att han skulle lämna sin fru för den 30 år yngre medarbetaren – trots hennes ointresse.
Utöver det ska prästen också ha varit extra angelägen om att föra in teman kring sexualitet och kärlek i sitt konfirmationsarbete.

Polisen i Södertälje jagar flera personer efter en fordonskontroll vid lunchtid.
Personer lämnade platsen i bil när Polisen skulle göra kontrollen och en biljakt inleddes.
– Det gjordes en insats för att stanna bilen. Insatsen är kopplad till ett förundersökningsärende som gäller narkotikabrott, säger Rebecca Landberg, presstalesperson på Polisen.
Efter ett tag stannade bilen och flera personer i bilen försvann till fots genom skogen.
Vid halv två-tiden meddelade Polisen att personer gripits i ärendet.
En förundersökning om narkotikabrott och grov vårdslöshet i trafik har upprättats.

Erdogan i krig mot siffrorna – sparkar statistikchef. Parallelt med en skenande inflation (85,5 procent i oktober) möblerar president Recep Tayyip Erdogan om i den turkiska statistikmyndigheten Turkstat.
Ordföranden fick sparken tidigare i år och nu gör sig Erdogan också av med vice ordföranden Fatih Sahin, rapporterar TT.

Avgiften på 400 kronor för kvinnor som kommer till gynakuten i Region Skåne för spårsäkring efter sexuella övergrepp ska slopas vid årsskiftet, rapporterar SVT Skåne.
I augusti lämnade sjuksköterskan Louise Frank på gynakuten i Lund in ett förslag till regionen om att vård och spårsäkring skulle bli gratis för de som utsatts för sexuella övergrepp.
Samtliga partier i Region Skånes hälso- och sjukvårdsnämnd står bakom förslaget och ser ut att klubbas i regionfullmäktige vid årsskiftet, enligt kanalen.
Från och med 1 januari försvinner även avgifter som gäller akutbesök, spårsäkring, rättsintyg, kuratorbesök och eftervård.
Patientavgifterna på Södersjukhusets akutmottagning i Stockholm är borttagna sedan tidigare.

Nordkorea tillverkar uniformer för ryska soldater i Ukraina, uppger nordkoreanska källor för Radio Free Asia.
Uppgifterna gör gällande att minst tre fabriker producerar vinteruniformer, underkläder och skor av råmaterial från Ryssland.
Den ryska ambassaden i Pyongyang har i ett uttalande dessutom uttryckt att Moskva har ett intresse av att köpa kläder och skor från Nordkorea, skriver Radio Free Europe.
På söndagen förnekar ambassaden uppgifterna i ett uttalande, uppger den ryska statskontrollerade nyhetsbyrån Tass.


Publicerad

Prenumerera på Para§rafs nyhetsbrev 

Nyhetsbrevet skickas ut varje måndag och torsdag kväll 22.00.
I Nyhetsbrevet får du besked om det vi senast har publicerat och en del information om vad som är på gång. Därtill får du ibland extramaterial som inte publiceras på sajten.
Vi ingår inte i någon mediekoncern och lämnar inte ut prenumerantlistan till någon, så din mejladress hamnar inte på avvägar.
Du prenumererar utan kostnad. Du kan också överraska en vän genom att ge honom eller henne en prenumeration, om du skriver in i den personens mejladress.
OBS: Vi efterfrågar bara den mejladress du vill ha Nyhetsbrevet mejlat till, inget annat. Du prenumererar här.

Para§rafs artiklar, krönikor och debattartiklar kan kommenteras på vår Facebooksida.