Nyhetssammandrag tisdag 15 november 2022

Publicerad 2022-11-15

Kvinna åtalad för grov mordbrand i Stockholm, Afghanistans högste ledare har nu beordrat domare att fullt ut implementera islamsk lag, PKK står inte bakom terrorattack, stark kritik mot Trump, dödsdom i Iran och kommunpolitiker i Stockholm åtalas för bedrägeri.

En 29-årig kvinna åtalas för grov mordbrand mot tre Stockholmskrogar i februari i år. Kvinnan har bara erkänt ett av de tre pyromandåden men krävs nu på sammanlagt nästan 14 miljoner kronor i skadestånd.
Hon förklarar sitt agerande med att hon hör röster och att hon ”gör vad som helst för att bli fri”.
De tre brandattackerna skedde med bara några dagars mellanrum i vintras. På natten till den 4 februari brann restaurang Underbar vid Sjövikskajen i Liljeholmen i södra Stockholm. Byggnaden förstördes och värden för fyra miljoner kronor gick upp i rök.
Kvinnan erkänner i polisförhör att det var hon som tände på med hjälp av tre halsdukar och desinfektionsmedel som hon tagit i sitt jobb inom omsorgen.

Afghanistans högste ledare Hibatullah Akhundzada har nu beordrat domare att fullt ut implementera islamsk lag.
Det inkluderar offentliga avrättningar, stening, piskning och amputering av lemmar för tjuvar, säger talibanernas främsta talesperson, enligt The Guardian.
Under de senaste femton månaderna har kvinnor dessutom fått sina rättigheter indragna.
De flesta kvinnor har blivit av med sina jobb, är förhindrade att resa utan en manlig släkting och måste klä sig i burka utanför hemmet.
I veckan förbjöd också talibanerna kvinnor att komma in i parker, tivoli, gym och offentliga bad.

Terrorklassade gruppen PKK uppger att de inte ligger bakom den misstänkta terrorattacken i Turkiet på söndagen, rapporterar AFP.
”Vårt folk och den demokratiska allmänheten vet att vi inte har något att göra med den här händelsen, att vi inte skulle rikta in oss på civila och att vi tar avstånd från den här typen av attacker mot civila”, står det i ett uttalande från PKK.
Även det syrisk-kurdiska partiet PYD tar avstånd från dådet och kallar Turkiets anklagelser om att gruppen ligger bakom explosionen i Istanbul för falska.

Förre vicepresidenten Mike Pence uttalar sig nu i sin första tv-intervju sedan stormningen av Kapitolium.
Han är skarpt kritisk mot Donald Trump.
– Presidentens ord och handlingar var hänsynslösa. Det var tydligt att han bestämde sig för att bli en del av problemet. Hans ord inför folksamlingen den dagen försatte mig, min familj och alla vid Kapitolium i fara, säger 63-åringen till ABC News.
Han säger också att han blev arg när Trump, under stormningen, twittrade att Pence ”inte gjorde vad som borde göras”.
– Jag vände mig till min dotter som stod bredvid och sa: Det krävs inget mod för att bryta mot lagen. Det krävs mod för att upprätthålla lagen.

Iran har utfärdat den första dödsdomen i samband med de pågående protesterna mot regimen. Domen på söndagen fastslogs av en domstol i huvudstaden Teheran. Anklagelsen rörde bland annat ”anstiftan till brand i en regeringsbyggnad, störande av allmän ordning och brott mot den nationella säkerheten”.
Domstolen kallade den anklagade ”Guds fiende”, vilket är ett av de allvarligaste brotten enligt iransk lag.
Uppgifterna om dödsdomen kommer från nyhetsbolaget Mizan Online.
Över 2 000 personer har tidigare formellt anklagats för brott enligt domstolarnas sammanställning sedan protesterna utbröt i mitten av september. Ytterligare 750 personer åtalades på söndagen i tre provinser.

Kommunpolitiker åtalas för självscanningsbedrägeri. I september besökte kommunpolitikern en Willysbutik i Stockholm.
Vid självscanningskassan betalade mannen tio kronor för morötter.
Men det visade sig att ”morötterna”, som politikern lagt i en brun papperspåse, i själva verket var kaffe och mandlar – till ett värde av 261 kronor.
Nu åtalas politikern misstänkt för ringa stöld. Mannen nekar till brott.


Publicerad

Prenumerera på Para§rafs nyhetsbrev 

Nyhetsbrevet skickas ut varje måndag och torsdag kväll 22.00.
I Nyhetsbrevet får du besked om det vi senast har publicerat och en del information om vad som är på gång. Därtill får du ibland extramaterial som inte publiceras på sajten.
Vi ingår inte i någon mediekoncern och lämnar inte ut prenumerantlistan till någon, så din mejladress hamnar inte på avvägar.
Du prenumererar utan kostnad. Du kan också överraska en vän genom att ge honom eller henne en prenumeration, om du skriver in i den personens mejladress.
OBS: Vi efterfrågar bara den mejladress du vill ha Nyhetsbrevet mejlat till, inget annat. Du prenumererar här.

Para§rafs artiklar, krönikor och debattartiklar kan kommenteras på vår Facebooksida.