Nyhetssammandrag onsdag 16 november 2022

Publicerad 2022-11-16

Åklagaren yrkar på livstids fängelse för Almedalsmördaren, tre kvinnor i slagsmål i Nacka, hård JO-kritik mot Hallanstalten, ny förlust för Trump-kandidat, bopriserna väntas falla med 20 procent och Italiens premiärminister stämmer författare.

Åklagaren yrkar på livstids fängelse för Theodor Engström. Under tisdagen avslutades rättegången mot Theodor Engström efter mordet på Ing-Marie Wieselgren i Visby i somras.
Innan åklagaren meddelade vad påföljden för brotten bör bli började Theodor Engström prata i rättssalen.
– Nu får du vara tyst, hörs domaren säga till Theodor Engström.
Theodor Engström fortsatte prata och fick därför föras bort från rättssalen till ett medhörningsrum.

Tre kvinnor slogs i skogen och försvann. Under måndagskvällen åkte Polisen ut till en skog i Nacka efter att larm om en misshandel inkommit.
Två kvinnor ska ha slagits med en tredje kvinna i skogen och sedan försvunnit från platsen.
Polisen tog hjälp av hundpatrull för att hitta kvinnorna, men utan framgång.
Polisen har upprättat en anmälan om misshandel och lämnat platsen.

Det var ”oacceptabelt” när Hallanstalten granskade brev från två intagna adresserade till Kriminalvårdens huvudkontor.
Det slår Justitieombudsmannen fast och riktar allvarlig kritik mot anstalten som hänvisat till lagstiftning som inte var tillämplig i sammanhanget.
I beslutet slår JO fast att breven öppnats och att innehållet lästs igenom av anstaltens personal. Granskningen gjordes med stöd av 7 kap. 7 § fängelselagen, men då det rörde sig om myndighetspost var bestämmelsen inte tillämplig vilket innebär att granskningen genomfördes i strid med fängelselagen, enligt JO.
I beslutet skriver JO att det är ”ytterst anmärkningsvärt att personal med uppgift att hantera intagnas försändelser inte har haft insikt i att brev från intagna till Kriminalvården utgör myndighetspost och därmed omfattas av förbudet mot granskning”.

 Ny förlust för Trump-kandidat. Demokraternas Katie Hobbs vann guvernörsvalet i Arizona, enligt samstämmiga prognoser från amerikanska medier.
Hon besegrade Republikanernas Kari Lake, som är en i en lång rad Trumplojala kandidater som påstår att presidentvalet 2020 var riggat och som förlorade i mellanårsvalet.
I förrgår stod det klart att Demokraterna behåller majoriteten i senaten.

Bopriserna väntas falla med totalt 20 procent, enligt en ny prognos av analysföretaget Evidens, skriver Dagens Industri. Mindre bostäder väntas falla allra mest i pris.
”Vi har en bit kvar av boprisfallet. Hushållen pressas av inflationen och får sämre köpkraft, samtidigt som bolåneräntorna stiger”, säger Ted Lindqvist, vd för Evidens.
Under 2024 väntas marknaden vända uppåt igen, enligt huvudscenariot.

Italiens nya premiärminister Giorgia Meloni stämmer författaren Roberto Saviano för ärekränkning.
Under gårdagen ställdes författaren inför rätta och riskerar upp till tre års fängelse, rapporterar The Guardian.
I ett tv-program från 2020 kallar författaren Giorgia Meloni för en ”jävel” som svar på att Giorgia Meloni ett år tidigare sagt att båtar som skickas för att rädda migranter borde sänkas.
Giorgia Meloni, som vid tiden för uttalandet än inte befann sig regeringsställning – kontrade författarens uttalande med en stämningsansökan.
Något som har förkastats av pressfrihetsorganisationen PEN international.
Roberto Saviano fick sitt internationella genombrott med romanen Gomorra från 2006 som handlar om maffiaorganisationen Camorran.


Publicerad

Prenumerera på Para§rafs nyhetsbrev 

Nyhetsbrevet skickas ut varje måndag och torsdag kväll 22.00.
I Nyhetsbrevet får du besked om det vi senast har publicerat och en del information om vad som är på gång. Därtill får du ibland extramaterial som inte publiceras på sajten.
Vi ingår inte i någon mediekoncern och lämnar inte ut prenumerantlistan till någon, så din mejladress hamnar inte på avvägar.
Du prenumererar utan kostnad. Du kan också överraska en vän genom att ge honom eller henne en prenumeration, om du skriver in i den personens mejladress.
OBS: Vi efterfrågar bara den mejladress du vill ha Nyhetsbrevet mejlat till, inget annat. Du prenumererar här.

Para§rafs artiklar, krönikor och debattartiklar kan kommenteras på vår Facebooksida.