Nyhetssammandrag torsdag 17 november 2022

Publicerad 2022-11-17

Stor ekonomisk smäll för Ryssland, riksdagen röstade ja till den nya spionlagen, grovt vapenbrott i Södertälje, lärare i Borås dömd till 4,5 års fängelse för sexuella övergrepp på elever, polisstudent avskiljs från polisutbildningen och två svenska kvinnor har dömts i Danmark för grovt valutabrott.

Ryssland befinner sig i lågkonjunktur efter att landets BNP fallit med 4 procent två kvartal i rad.
Det rapporterar norska nyhetsbyrån NTB som hänvisar till färska beräkningar från ryska myndigheter.
Rysslands finansminister uppskattar att landets BNP kommer att falla 2,9 procent i år, medan centralbanken tror att den kommer att falla mellan 3 och 3,5 procent, skriver Reuters.

Riskdagen röstade ja till de kontroversiella grundlagsändringarna om utlandsspioneri.
Lagändringarna innebär att brotten utlandsspioneri, grovt utlandsspioneri och röjande av hemlig uppgift i internationellt samarbete införs i brottsbalken.
Lagändringen får stöd av samtliga riksdagspartier utom V och MP, som ville att det skulle skjutas upp ett år för att kunna ses över.
Grundlagsändringen har i sluttampen blivit mycket omdebatterad. Flera medieföretag har kallat den ”ett hot mot yttrandefriheten och demokratin”

Fyra personer greps på tisdagskvällen i Södertälje efter en fordonskontroll.
Samtliga fyra anhölls senare av åklagare och är misstänkta för grovt vapenbrott. Polisen är i nuläget förtegen om ärendet.
– Jag kan inte säga vad det var för vapen mer än att det är vapen som är påträffat. Man har gjort bedömningen att det är ett grovt vapenbrott som det rör sig om, säger Susanna Rinaldo, presstalesperson hos Stockholmspolisen.
Enligt uppgifter till Aftonbladet handlar om automatvapen.
Södertälje har under hösten haft en våldsvåg med flera skjutningar som haft dödliga utgångar. Därför har extra resurser satts in i kampen mot skjutvapenvåldet.

Borås tingsrätt meddelade igår dom mot en lärare på en låg- och mellanstadieskola som åtalats för bland annat våldtäkter, grova sexövergrepp och sexofredanden mot 15 elever.
Åklagaren hade yrkat på sju års fängelse, men domen blev i stället 4,5 års fängelse. Läraren ska även betala skadestånd till barnen.
Åtalet omfattade tre fall av våldtäkt mot barn, men tingsrätten dömer läraren endast för ett fall och bedömer de två andra gärningarna som allvarliga fall av sexuellt ofredande.
Läraren döms även för två fall av grovt sexuellt övergrepp mot barn, ett stort antal fall av sexuellt ofredande och barnpornografibrott.
– Det är klart försvårande att brotten skett i skolan, som är en plats där barn ska kunna känna sig trygga, säger rådmannen Frida Barrstrand.

I samband med en övning på polisutbildningen avfyrade en polisstudent sitt vapen som var laddat med färgampuller i ryggen på en student som låg på marken. Det rapporterar nyhetsbyrån Siren.
Innan övningen hade en visitation av studenternas vapen genomförts. Lärarna hade även tryckt på vikten av att säkerhetsreglerna skulle följas.
Studenten som träffades hade skyddsväst på sig men saknade hörselskydd.
Personen som avfyrade vapnet har själv förklarat att allt var ett skämt samt att han hade glömt att vapnet var laddat med färgammunition.
Polismyndigheten har beslutat att stänga av och avskilja honom från utbildningen.

Två kvinnliga, svenska medborgare i åldern 18 och 39 år har dömts till fängelse i Danmark. Det skriver den danska polisen på Twitter.
Enligt domen ska kvinnorna ha försökt smuggla ut cirka 3,8 miljoner danska kronor i olika valutor genom Köpenhamns flygplats.
Påföljden för kvinnorna blir 1 år och 3 månaders fängelse respektive 1 år och 9 månaders fängelse.


Publicerad

Prenumerera på Para§rafs nyhetsbrev 

Nyhetsbrevet skickas ut varje måndag och torsdag kväll 22.00.
I Nyhetsbrevet får du besked om det vi senast har publicerat och en del information om vad som är på gång. Därtill får du ibland extramaterial som inte publiceras på sajten.
Vi ingår inte i någon mediekoncern och lämnar inte ut prenumerantlistan till någon, så din mejladress hamnar inte på avvägar.
Du prenumererar utan kostnad. Du kan också överraska en vän genom att ge honom eller henne en prenumeration, om du skriver in i den personens mejladress.
OBS: Vi efterfrågar bara den mejladress du vill ha Nyhetsbrevet mejlat till, inget annat. Du prenumererar här.

Para§rafs artiklar, krönikor och debattartiklar kan kommenteras på vår Facebooksida.