Nyhetssammandrag lördag 26 november 2022

Publicerad 2022-11-26

Regeringen ser över utökat kontaktförbud och kriminalisering av oskuldskontroller, nämndeman dömd för våldtäkt, dömd sjuksköterska förlorar sin legitimation och farfar räddade barnbarn från pytonorm i Australien.

Regeringen ser över utökat kontaktförbud och kriminalisering av oskuldskontroller. Regeringen vill växla upp arbetet med mäns våld mot kvinnor. Utökat kontaktförbud och kriminalisering av oskuldskontroller är två av åtgärderna.
– Vi kommer att lägga örat mot marken och lyssna på dem som verkligen är berörda av detta för att får fram en så bra problemanalys som möjligt. Det har gjorts mycket arbete tidigare, men det har inte varit tillräckligt, säger jämställdhetsminister Paulina Brandberg.
En pågående utredning arbetar med frågan om kontaktförbudet ska kunna gälla större geografiska områden, som en hel kommun, och att elektronisk övervakning som fotboja ska användas oftare.
Förslagen om lagändringarna kommer att presenteras 1 juli 2023.

Nämndeman dömd för våldtäkt. Nämndemannen, som är i 70-års åldern och verksam vid en domstol i Västernorrland, döms till två års fängelse för våldtäkt och sexuellt ofredande mot två kvinnor.
Enligt domen var det i våras mannen förgrep sig på kvinnorna på ett hotell i Härnösand. Han har nekat till brotten men tingsrätten har bedömt att en del uppgifter som han lämnat är osannolika.
Mannen har själv varit med och dömt i flera grova sexbrottsmål. Efter brottsanklagelsen begärde han själv att bli entledigad från sin tjänst.

Dömd sjuksköterska förlorar sin legitimation. En sjuksköterska i Uppsala dömdes för att ha stulit narkotikaklassat läkemedel från sitt jobb. Nu fråntas hon sin sjuksköterskelegitimation, rapporterar SVT.
I fjol upptäcktes att drygt hundra narkotikaklassade smärtstillande tabletter saknades från ett medicinförråd inom en hemtjänstverksamhet.
Nya stölder upptäcktes och till slut konfronterades sjuksköterskan, som erkände att hon tagit 450 tabletter.
Sjuksköterskan dömdes till villkorlig dom och 50 dagsböter. Nu har Hälso- och sjukvårdens ansvarsnämnd beslutat att återkalla hennes legitimation.

Farfar räddade barnbarn från pytonorm. En femårig pojke lekte med sin bror hemma i trädgården i Byron Bay i Australien.
– Han badade med sin bror och från ingenstans dök en tre meter lång pytonorm upp som fick för sig att sätta tänderna i hans häl. De båda trillade ner i polen och ormen slingrade sig kring honom, säger pojkens pappa Ben Blake till radiokanalen 3AW.
Pojkens 76-årige farfar Allen dök i och fick upp honom med ormen fortfarande fast i benet. Väl uppe kunde pappan bända loss ormen. Femåringen klarade sig med lindriga sår på benet.
– Han är en liten hjälte. När vi tvättat av blodet och förklarat att han inte skulle dö eftersom det inte var en giftig orm tog han det bra, säger Blake om sonen. Men det här är Australien. De finns här, men att en stor pytonorm lurar i buskarna precis bredvid poolen är inte något som man ser varje dag.


Publicerad

Prenumerera på Para§rafs nyhetsbrev 

Nyhetsbrevet skickas ut varje måndag och torsdag kväll 22.00.
I Nyhetsbrevet får du besked om det vi senast har publicerat och en del information om vad som är på gång. Därtill får du ibland extramaterial som inte publiceras på sajten.
Vi ingår inte i någon mediekoncern och lämnar inte ut prenumerantlistan till någon, så din mejladress hamnar inte på avvägar.
Du prenumererar utan kostnad. Du kan också överraska en vän genom att ge honom eller henne en prenumeration, om du skriver in i den personens mejladress.
OBS: Vi efterfrågar bara den mejladress du vill ha Nyhetsbrevet mejlat till, inget annat. Du prenumererar här.

Para§rafs artiklar, krönikor och debattartiklar kan kommenteras på vår Facebooksida.