Nyhetssammandrag måndag 5 december 2022

Publicerad 2022-12-05

Levande begravd, inseminerades med fel spermier, iranska moralpolisens enhet läggs ner, fyra avrättade i Iran, tiotusen poliser omringade kriminella gäng och tidigare underrättelsechef misstänks ha dolt mord.

Levande begravd. I början av september hittade tre joggare från en boxningsklubb en man i en skogsdunge. Mannen var blåslagen och blodig och låg begravd under stockar och stenbumlingar. Han hade då legat ute i tre timmar.
Nu döms en 33-årig man till tio års fängelse för mordförsök.
Boxarna hörde rop på hjälp från en skogsdunge. Där upptäckte de en man som låg begravd under stockar, tunga stenbumlingar och pinnar.
– När vi var ute och sprang på grusvägarna där så hör jag, ”hjälp, hjälp, hjälp mig”, berättar en av joggarna i ett polisförhör.
Mannen låg på magen och var illa medtagen. Han hade svullna sår och rispor över hela kroppen, brutna revben, skadad mjälte och blodigt ansikte – men var vid liv.

Kvinna inseminerades med fel spermier. En kvinna har inseminerats med spermier från fel donator. Det framgår i ett beslut från Ivo, rapporterar nyhetsbyrån Siren.
Händelsen inträffade i samband med att kvinnan genomgick en behandling för assisterad befruktning på Karolinska Universitetssjukhuset.
Kvinnan hade tidigare fått barn genom inseminering, och ville då ha samma donator. Men donatorernas koder förväxlades i samband med den första behandlingen.

Irans åklagarkammare meddelar att de lägger ner landets moralpolis, rapporterar den norska nyhetsbyrån NTB och AFP. Beskedet kommer efter månader av protester i landet.
Demonstrationerna bröt ut efter att 22-åriga Mahsa Amini dog efter att hon greps av landets moralpolis. Därefter uppges över 14 000 personer ha gripits i samband med protesterna.

Fyra personer har avrättats i Iran, rapporterar TT och hänvisar till uttalande från landets rättsväsende.
De fyra personerna anklagas för att ha haft samröre med Israels underrättelsetjänst Mossad.
Personerna ska ha ”stulit och förstört privat och statlig egendom”. De anklagas också för att ha kidnappat och förhört personer.
Den svensk-iranske läkaren och forskaren Ahmadreza Djalali hålls fängslad i Iran och dömdes till döden för fem år sedan. Enligt nyhetsbyrån är han inte en av de fyra personer som avrättats.

Tiotusen poliser omringade kriminella gäng. Regeringen i El Salvador försöker stoppa de kriminella gängens kontroll över förorten Soyapango i huvudstaden San Salvador och beordrade ut tiotusen poliser för att omringa området på lördagskvällen.
”Från och med nu är Soyapango fullständigt kringgärdat”, skrev president Nayib Bukele på sociala medier.
El Salvador bekämpar gängen intensivt sedan nio månader tillbaka och hittills har 58 000 personer gripits, men polisen har fått kritik för brutalitet och summariska gripanden.

Tidigare underrättelsechef gripen. Han är misstänkt för att ha dolt mord.
Tidigare chefen för den sydkoreanska säkerhetstjänsten Suh Hoon har gripits misstänkt för att hjälpa till att dölja ett mord på en uppsatt tjänsteman i den sydkoreanska fiskenäringen.
Mordet ska ha ägt rum på gränsen till Nordkorea. Han anklagas nu för att ha förstört underrättelserapporter om mordet på tjänstemannen.


Publicerad

Prenumerera på Para§rafs nyhetsbrev 

Nyhetsbrevet skickas ut varje måndag och torsdag kväll 22.00.
I Nyhetsbrevet får du besked om det vi senast har publicerat och en del information om vad som är på gång. Därtill får du ibland extramaterial som inte publiceras på sajten.
Vi ingår inte i någon mediekoncern och lämnar inte ut prenumerantlistan till någon, så din mejladress hamnar inte på avvägar.
Du prenumererar utan kostnad. Du kan också överraska en vän genom att ge honom eller henne en prenumeration, om du skriver in i den personens mejladress.
OBS: Vi efterfrågar bara den mejladress du vill ha Nyhetsbrevet mejlat till, inget annat. Du prenumererar här.

Para§rafs artiklar, krönikor och debattartiklar kan kommenteras på vår Facebooksida.