Nyhetssammandrag tisdag 6 december 2022

Publicerad 2022-12-06

Man bussade kamphund mot poliser i Varberg, två gripna för människorov i Trollhättan, misstänkt mordförsök i Salem, polis i Stockholm åtalas för misshandel av tonårspojke och en tjetjensk regimkritiker och hans bror är förvunna.

Skallade kvinna och låste in sig på toalett. Polisen larmades vid 13-tiden till centrala Varberg med anledning av ett bråk i en park. Där hade en man skallat en kvinna och sparkat en annan kvinna.
– När Polisen kom fram hade mannen en hund som han bussade mot Polisen. Sedan låste han in sig på en offentlig toalett tillsammans med hunden, säger Peter Adlersson, hos Polisen i region Väst. Enligt Aftonbladets uppgifter rör det sig om en kamphund.
Både mannen och hunden har kunnat säkras. Mannen är nu misstänkt för misshandel och våld mot tjänsteman.

Polisen larmades om ett misstänkt människorov i Trollhättan på söndagskvällen. En man ska ha setts bli indragen i en bil, enligt uppgifter från Polisen.
– Två män kunde gripas. Men ytterligare en person ska ha avvikit från platsen med bil och har sökts med hund. Personen har ännu inte påträffats, enligt Polisen.
Mannen som drogs in i bilen ska ha undkommit med lindriga skador. De två gripna männen är misstänkta för människorov. En bil är anträffad och tagen i beslag.
De frihetsberövade personerna ska ha nätverkskopplingar, enligt uppgifter till Aftonbladet.

Misstänkt mordförsök. Polisen larmades till Salem, söder om Stockholm, där en skadad man hittats av en förbipasserande.
Mannen hade vad som troligen är stickskador, och behövde föras till sjukhus med ambulanshelikopter. Skadeläget är dock oklart, enligt Polisen.
– Vi kunde prata med honom men han behövde ju åka ambulanshelikopter, så han behövde vård snabbt, säger Carina Skagerlind, polisregion Stockholm.
Polisen utreder händelsen som ett försök till mord eller dråp. I nuläget kan de inte säga något om ett eventuellt motiv.
– Vi har spärrat av området och söker av med hund. Vi kommer att knacka dörr och förhöra vittnen, säger Carin Skagerlind.

En polisman i Stockholm åtalas för misshandel av en tonårspojke i centrala Stockholm. Pojken knäades i magen och fick klä av sig naken på gatan innan Polisen insåg att de stoppat fel killar.
Tre 15-åringar hade firat en födelsedag på restaurang och sprang mot bussen för att inte komma för sent hem när en bil stannar och tre civilklädda poliser hoppar ur, skriver Dagens Juridik.
Poliserna brottade ner pojkarna på marken, och knäade en av dem i magen.
”Jag tänkte direkt att vi antingen skulle bli rånade eller att dom kanske skulle typ kidnappa oss”, berättar en av pojkarna i förhören, och som beskriver att de inte förstod att det var civilpoliser eftersom poliserna inte hade klargjort det.
En av pojkarna fick sedan klä av sig naken mitt på gatan.
”Det var obehagligt, för att det var massa människor som gick förbi och dom skrattade också samtidigt när de såg mig helt naken.”
När poliserna sedan förstår att de gripit oskyldiga pojkar erbjuds pojkarna skjuts hem. Föräldrarna väljer sedan att anmäla händelsen.
En av poliserna åtalas nu för misshandel och tjänstefel. De andra polisernas agerande anser åklagaren ryms inom polisens befogenheter.
Den åtalade polisen kommer att få sluta om han döms för misshandel som inte är ringa.

En tjetjensk regimkritiker, som regelbundet kritiserar tjetjenska ledaren Ramzan Kadyrov på sin YouTube-kanal, uppges ha försvunnit.
Den ryska oppositionella nyhetssajten Meduza skriver att tjetjenska människorättsorganisationen Vayfond har tappat kontakten med Tumso Abdurachmanov som har fått asyl i Sverige.
Organisationen uppger för tyska mediebolaget Deutsche Welles ryskspråkiga redaktion, att organisationen sedan den första december har tappat kontakten med både Tumso Abdurachmanov och hans broder Mochmad Abdurachmanov, som har bott i Tyskland.


Publicerad

Prenumerera på Para§rafs nyhetsbrev 

Nyhetsbrevet skickas ut varje måndag och torsdag kväll 22.00.
I Nyhetsbrevet får du besked om det vi senast har publicerat och en del information om vad som är på gång. Därtill får du ibland extramaterial som inte publiceras på sajten.
Vi ingår inte i någon mediekoncern och lämnar inte ut prenumerantlistan till någon, så din mejladress hamnar inte på avvägar.
Du prenumererar utan kostnad. Du kan också överraska en vän genom att ge honom eller henne en prenumeration, om du skriver in i den personens mejladress.
OBS: Vi efterfrågar bara den mejladress du vill ha Nyhetsbrevet mejlat till, inget annat. Du prenumererar här.

Para§rafs artiklar, krönikor och debattartiklar kan kommenteras på vår Facebooksida.