Nyhetssammandrag torsdag 8 december 2022

Publicerad 2022-12-08

Polis stoppade planerad tysk statskupp, Kreml förnekar att Putin ska ha ramlat och bajsat på sig, Martin Melin (Expedition Robinson) blir ny politisk talesperson, Migrationsminister Maria Malmer Stenergard (M) ”ska göra allt som krävs för att Sverige ska få en drastiskt minskad invandring” och 23-åring i Malmö döms till 16 års fängelse för mordförsök.

En högerextrem rörelse misstänks ha planerat en statskupp i Tyskland. På onsdagsmorgonen genomförde tysk polis en jätterazzia över hela landet och grep 25 personer.
De ska vara anhängare till ett nätverk som misstänks ha planerat en statskupp för att störta den tyska regeringen.
Polisen misstänker att rörelsen kontaktat ryska myndigheter för hjälp. Ryska ambassaden i Tyskland förnekar inblandning.

Kreml slår tillbaka mot uppgifterna om att Vladimir Putin skulle ha ramlat i en trappa och bajsat på sig.
”Vi kan säga att detta är helt osant”, skriver presidentens pressavdelning i ett mejl till Newsweek.
I helgen rapporterade Daily Mail och flera andra internationella medier om uppgifter som sprids i ryska sociala medier.
De gjorde gällande att Putin, 70, skulle ha ramlat i en trappa i sitt residens i Moskva förra onsdagen. Han skulle ha fallit flera trappsteg, slagit i svanskotan och fått hjälp av sina livvakter efter att ofrivilligt ha bajsat ner sig.

Liberalerna har utsett nya talespersoner i olika politiska ämnen. Martin Melin, som vann första säsongen av tv-programmet ”Expedition Robinson”, kliver in som ny talesperson i utrikesfrågor.
Just nu är Melin ersättare i riksdagen för Joar Forssell som har gått på föräldraledighet i sex månader.
Utöver Martin Melin så blir den folkpartistiske veteranen Carl B Hamilton ekonomiskpolitisk talesperson.
Anna Starbrink, som tidigare uttalat sig kritiskt om et samarbete med Sverigedemokraterna, blir försvarspolitisk talesperson.

Migrationsminister Maria Malmer Stenergard (M) ska genomföra ett paradigmskifte för svensk invandringspolitik.
Till Dagens Nyheter säger ministern att hon ska göra allt som krävs för att Sverige ska få en drastiskt minskad invandring.
– Jag är väl medveten om att vi uppfattas som väldigt hårda, men jag skulle säga att den här politiken är nödvändig om man verkligen ska vara human mot dem som har kommit hit men inte kommit in i samhället på riktigt, säger hon till tidningen.
Två punkter som lyfts i Tidövtalet är dels avskaffandet av permanenta uppehållstillstånd för dem som söker asyl. Den andra handlar om att regeringskoalitionen vill kunna utvisa utlänningar på grund av bristande vandel.

23-åring döms till 16 års fängelse för brutalt mordförsök på hotelltak. Det var runt halv tre på eftermiddagen den 5 maj såg flera personer en blodig kvinna springa omkring på ett hotelltak i Västra hamnen i Malmö.
Kvinnan hade blivit knivhuggen flera gånger av en 23-årig man som försökt köpa sex av henne, enligt åtalet mot den misstänkte mannen.
Bevisläget mot mannen har varit gott. Han fångades på övervakningsfilm när han gick in på hotellrummet, fingeravtryck på handtaget, dna i sängen och kompletterande bevisning i mannens telefon.
23-årigen döms nu till 16 års fängelse för mordförsöket, meddelar Malmö tingsrätt. Han ska också betala drygt en halv miljon kronor i skadestånd.


Publicerad

Prenumerera på Para§rafs nyhetsbrev 

Nyhetsbrevet skickas ut varje måndag och torsdag kväll 22.00.
I Nyhetsbrevet får du besked om det vi senast har publicerat och en del information om vad som är på gång. Därtill får du ibland extramaterial som inte publiceras på sajten.
Vi ingår inte i någon mediekoncern och lämnar inte ut prenumerantlistan till någon, så din mejladress hamnar inte på avvägar.
Du prenumererar utan kostnad. Du kan också överraska en vän genom att ge honom eller henne en prenumeration, om du skriver in i den personens mejladress.
OBS: Vi efterfrågar bara den mejladress du vill ha Nyhetsbrevet mejlat till, inget annat. Du prenumererar här.

Para§rafs artiklar, krönikor och debattartiklar kan kommenteras på vår Facebooksida.