Nyhetssammandrag lördag 10 december 2022

Publicerad 2022-12-10

Man promenerade fel, rysk toppolitiker döms för kritik mot kriget, kvinna kastade möbler i en butik i Örebro, fiendelista hos tyska kuppmakare och ryska soldater i Ukraina berättar om det helvete de befinner sig i.

Polis grep man som ”promenerade på visst sätt”. Polisen i Örebro har anmälts till Justitieombudsmannen (JO) efter ett gripande.
Mannen stoppades med motiveringen att han ”promenerade på ett visst sätt”, framgår det i anmälan som har kommit in till JO, rapporterar Nyhetsbyrån Siren.
”Alltihopa kändes så overkligt och konstigt. Händer detta på riktigt?”, skriver mannen i sin anmälan.
I den skriver mannen att han var på väg till kyrkan i närheten där han är engagerad.
Istället fick han försvara sig mot knarkmisstankar i ett förhör. Han har tidigare pratat med en lokaltidning om händelsen.
Polisen i Örebro har tidigare uttalat sig i tidningen Nerikes Allehanda där de kallar det för ”olyckligt för den drabbade” samt att Poliseb ibland tar fel person.

Ilja Jasjin, rysk oppositionspolitiker, har dömts till åtta och ett halvt års fängelse, skriver TT.
Jasjin greps i somras efter att ha fördömt Rysslands invasion av Ukraina.
39-åringen, som varit en av de främsta motståndarna till regimen i Kreml, åtalades för ”politiskt hat” och att ha spridit ”falsk information” om den ryska militären.
Jasjin ska bland annat ha kallat det misstänkta folkmordet i Butja för en massaker på YouTube.
Domen fördöms av den fängslade oppositionsledaren Aleksej Navalnyj som kallar det för en ”skamlös och lagstridig” dom.

Larm i butik – kvinna kastade möbler. Polisen har larmats till en livsmedelsbutik i Orsa.
Två personer ska ha uppträtt stökigt i butiken, genom att bland annat kasta möbler omkring sig. En kvinna i 50-årsåldern misstänks nu för ofredande.
– Det är någon stol och något bord som har välts. Men exakt vad som hänt vet jag inte, säger Lars Hedelin, presstalesperson på Polisen.
Polisen kunde under kontrollerade former föra bort personerna.

Uppgifter: ”Fiendelista” hittad hos misstänkta tyska kuppmakare.
Hos en av personerna som greps i samband med jätterazzian mot organisationen Reichsbürger hittades en misstänkt fiendelista.
I dokumentet står 18 namn, uppger tidningen Taz och hänvisar till källor inom säkerhetskretsar.
CDU-ledaren Friedrich Merz, utrikesministern Annalena Baerbock och SPD-partisekreteraren Kevin Kühnert ska stå med på listan. Likaså tre profilerade nyhetsankare från public service, skriver Taz.
Den tyska rikskriminalen kom över listan i ett tidigt skede, redan före den stora insatsen på onsdagen. Då greps 25 personer misstänkta för att ha förberett en statskupp för att avsätta den demokratiskt valda regeringen.

 Ukrainska soldater om Bakhmut: ”En köttkvarn”. I delar av den ukrainska staden Bakhmut pågår stora strider mellan ryska och ukrainska soldater, rapporterar Financial Times.
Tidningen har varit på plats i Ukraina och pratat med den ukrainska soldaten Konstantyn som befinner sig mitt i stadens strider. Han berättar att ryska soldater skjuts ”på löpande band”.
– De är bara kött för Putin. Och Bakhmut är en köttkvarn, säger Konstantyn.
Financial Times har också pratat med officeraren Volodymyr som beskrev situationen i staden.
– Helvetet. Som helvetet, säger han.


Publicerad

Prenumerera på Para§rafs nyhetsbrev 

Nyhetsbrevet skickas ut varje måndag och torsdag kväll 22.00.
I Nyhetsbrevet får du besked om det vi senast har publicerat och en del information om vad som är på gång. Därtill får du ibland extramaterial som inte publiceras på sajten.
Vi ingår inte i någon mediekoncern och lämnar inte ut prenumerantlistan till någon, så din mejladress hamnar inte på avvägar.
Du prenumererar utan kostnad. Du kan också överraska en vän genom att ge honom eller henne en prenumeration, om du skriver in i den personens mejladress.
OBS: Vi efterfrågar bara den mejladress du vill ha Nyhetsbrevet mejlat till, inget annat. Du prenumererar här.

Para§rafs artiklar, krönikor och debattartiklar kan kommenteras på vår Facebooksida.